İmam Hatip Lisesi'nde resme ilgi duyan ve bu yönde kabiliyetinin olduğunu gören Mimar Sinan Camii İmam Hatibi Oral Kocaman, İlahiyat Meslek Yüksek Okulunda okurken, Hüsnühat dersi aldı.

İmam Hatip olarak atanmasıyla birlikte daha önce aldığı Hüsnühat dersiyle beraber de resim kabiliyetini bu alana taşıyarak Hüsnühat sanatını ahşap oymacılığı ile birleştirdi.

İlerleyen zaman içerisinde özellikle son 3 yıl içerisinde bu sanata hız verdi. Hat ve oyma çalışmalarını makine kullanmadan tamamen elle yapan Kocaman, bu sanatı evinin üst kısmına kurduğu 8 metre karelik atölyesinde yapıyor.

Kocaman, bazen ahşaba harfleri çiziyor, bazen de kağıt üzerine kelime ve harfleri çiziyor. Ardından da ahşabın üzerine kağıdın altına koyduğu karbonla birlikte tekrardan üzerinden giderek ahşaba kelimelerin geçmesini sağlıyor.

hat-sanatı-22

"Ahşaba 3 boyutlu şekil veriyor"

Sabrın sınandığı ve o kadar da zahmetli olan Hat sanatını ceviz, sedir ve meşe ağaçlarına işleyen hocamız maharetli ellerinde zarafetle şekillenen zarif hat yazıları oyma, kakma ve kabartma işlemiyle ve yatırma tekniğiyle ahşap 3 boyut kazanıyor.

"Sabırla yaptığı eserlerden zevk ve mutluluk duyuyor"

Ayetleri ve hadisleri ahşaba ince ve zahmetli bir şekilde işleyen Oral Kocaman, bazı eserleri ahşabın büyüklüğüne göre 3-7 ayda bazen de 1 yılda bitiriyor. Bu sanatı zevkle ve mutlulukla icra eden Kocaman, yaptığı bazı eserleri evinde sergilerken, bazılarını da imam Hatip arkadaşlarına hediye ediyor.

Bu sanatın gelecek nesillere aktarılması gerektiğini belirten Kocaman, ahşaba şekil verirken stres ve sıkıntının ortadan kalktığını belirtiyor.

Mimar Sinan Cami İmamı Oral Kocaman, şöyle konuştu:

"İmam Hatip Lisesi yıllarında resme karşı bir kabiliyetimizin olduğunu gördük. İlahiyat meslek yüksek okuluna gidince de hüsnühat dersi aldık. Hüsnühat dersi almayla beraber resim kabiliyetimizi bu alana taşımaya çalıştık. İmam Hatiplik görevine başlayınca biz bu hüsnühat sanatını ahşap oymayla birleştirmeye karar verdik. Özellikle son 3 yıl içerisinde bu işi ilerlettik.

Çok zevkli çok güzel bir sanat. Bazı eserleri 3 - 7 ayda bazısınıda 1 senede meydana getiriyoruz. Zahmetli ancak  ne kadar  emek geçerse böylesi bir esere o kadar  güzel şeyler ortaya çıkıyor. Neticede zahmetle elde edilen her şey daha güzel oluyor.

Amacımız bu sanatı gelecek nesillere aktarmak değerli eserler bırakmak. Ahşap oyma sanatında değişik usuller güzel teknikler uygulamaya çalışıyoruz. Mesela yatırma dediğimiz bir teknik uyguluyoruz bu ahşaba adeta 3 boyut kazandırıyor, farklı bir boyuta geçiriyor insanı. Baktığımız zaman seyretmekten zevk alıyoruz. İnşallah bunu yakından gören kardeşlerimizde bunun böyle olduğunu biliyorlar. Benim tavsiyem bu tür sanatların ağırlık kazanması, bu tür şeylere insanlarımızın yönelmesi. Sıkıntıdan, stresten, bu şekilde insanların kurtulmasıdır."

Editör: Ömer Ceylan