Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından düzenlenen "Güncel Hadis Tartışmaları Bağlamında Hadislerin Anlaşılmasını Etkileyen Meseleler-I Çalıştayı"na katıldı.

Din İşleri Yüksek Kurulu Konferans Salonu’nda düzenlenen çalıştayın açılışında konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, çalıştayın ve sahih bilginin hayata taşınması adına yaptıkları tüm çalışmaların hayırlara vesile olmasını diledi.

Konuşmasının başında, İmam hatip liselerinde anlatılan hadis derslerinin, hadis yarışmalarının önemini vurgulayan Başkan Erbaş, cahiliye girdabında yolunu ve değerlerini kaybeden insanların, Hz. Peygamber’e tabi olmakla kardeşliğin en güzel örneklerini sergilediğini ve yeniden hayat bulduklarını, Hz. Peygamber’in gelişiyle bireysel, toplumsal ve evrensel düzeyde, zihin, fikir ve ahlak planında tarihin en büyük inkişafının yaşandığını kaydetti.

"Hz. Peygamber’in tebliğ ettiği vahyi, miras bıraktığı ilim, hikmet ve ahlakı doğru anlayarak yaşamak, müminler için bir zorunluluktur"

Hadis-i şeriflerin, usulü ve üslubu gözeten bir çalışmaya en çok ihtiyaç duyan konulardan birisi olduğunu söyleyen Başkan Erbaş, Hz. Peygamber’in tebliğ ettiği vahyi, miras bıraktığı ilim, hikmet ve ahlakı doğru anlayarak yaşamanın ve gönüllerdeki Peygamber sevgisini Peygamber ahlakı olarak hayata taşımanın, müminler için bir zorunluluk olduğuna dikkati çekti.

Günümüzde İslam algısı bağlamında insanları en çok etkileyen hususların başında hadislerin sunulma ve anlaşılma biçimi geldiğini aktaran Başkan Erbaş, “Diyanet İşleri Başkanlığımız, süreli yayınlarından basılı yayınlarına, hutbelerden televizyona, vaazlardan radyolarımıza kadar farklı mecralarda konu edindiği hadislerin sahih olmasına önem verdiği kadar sahih biçimde anlaşılmasını da önemsemektedir. Nitekim Tecrid-i Sarih, Riyazü’s-Salihin ve Hadislerle İslam gibi eserlerimiz hep bu hassasiyetin ürünüdür.” dedi.

"Hadislerin, Peygamber Efendimizin muradınca anlaşılması hayati bir husustur"

Bu seneki Mevlid-i Nebi temasının "Peygamberimiz, İman ve İstikamet" olduğunu hatırlatan Başkan Erbaş, şöyle konuştu:

"Bu bağlamda ifade etmek isterim ki, hadislerin Peygamber Efendimizin muradınca anlaşılması hayati bir husustur. Dolayısıyla günümüzde insanların hadisleri anlamada karşılaştığı sorunlar ve bu sorunların izalesi, eksik veya yanlış anlamaların tashihi, dini konularda en yüksek karar organı olan Din İşleri Yüksek Kurulumuzun önemli çalışma alanlarındandır. Tabii, burada dini yüksek öğretim kurumlarımıza, imam hatip liselerimize ve Diyanet Akademimize de önemli sorumluluklar düşmektedir.

İnsanlığa numune-i imtisal olsun diye gönderilen Peygamberimizin emaneti, hepimizin üzerindedir. Bu vazife, gereğince yapıldığında dini değerlerin istismar edilmesinin de önüne geçilecektir. Nitekim doğru tahlil edilemediği için bazı rivayetler üzerinden hadis külliyatına sırt çevrilmesi, bazı rivayetlerin ötekileştirme aracı haline getirilmesi, bazı rivayetlerin fitneye ve kargaşaya hatta anarşiye aracı kılınması, Peygamber sevgisinin ve hadis duygusunun istismar edilmesi, çokça karşılaşılan ciddi sorunlar olarak önümüzde durmaktadır. Bu ilmi toplantının bu tür istismarları ve kargaşayı önleme noktasında önemli neticeler ortaya koymasını umut ediyorum."

Bu çalışmada ve diğer ilmi çalışmalarda yer alan hocalardan hassas davranmalarını isteyen Başkan Erbaş, "Burada sunulacak tebliğlerin ve yapılacak müzakerelerin bereketli geçmesini; milletimiz, alem-i İslam ve bütün insanlık için hayırlı sonuçlara vesile olmasını Cenabıhak’tan niyaz ediyorum." ifadelerini kullandı.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Haçkalı’nın selamlama konuşması yaptığı programda, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Doç. Dr. Selim Argun, Doç. Dr. Burhan İşliyen, Prof. Dr. İbrahim Hilmi Karslı ile Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürü Sedide Akbulut, Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürü Remzi Bircan, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan, kurul üyeleri ve uzmanları salonda hazır bulunurken, alan uzmanları da çevrim içi olarak yer aldı.

Editör: Ömer Ceylan