Diyanet İşleri Başkanlığınca İstanbul’da depremzede öğrencilere yönelik 3 Temmuz’da başlatılan ve 4 hafta süren yatılı yaz Kur’an kurslarının kapanış programı Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katılımıyla İstanbul’da yapıldı.

31072023YatılıYazKur'anKursuKapanışProgramı (1)

Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığının çocuklara ve gençlere yönelik Kur’an-ı Kerim öğretme, Peygamber Efendimizin (s.a.s.) üstün ahlakını tanıtma ve onun yolunda bir hayat modeli takdim etmenin gayreti içerisinde olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

31072023YatılıYazKur'anKursuKapanışProgramı (2)

“Bu anlayışla çeşitli programlar düzenliyoruz. Çocuklarımızı yüce Kitabımızın rahmet iklimiyle buluşturuyoruz, dinimizin güzellikleriyle tanıştırıyoruz. 2017 yılından bu yana uyguladığımız yatılı yaz Kur’an kursları öğretim programı da bu programlardan sadece birisidir. Bu program çerçevesinde yavrularımızın hem Kur’an-ı Kerim ve temel dini bilgiler alanındaki bilgi ve beceri kazanımlarını hem de kültürel, sosyal, dini ve ahlaki değerler ekseninde kendilerini geliştirmelerini hedefliyoruz.” dedi.

“Amacımız depremin yıpratıcı etkilerini azaltmak”

Adıyaman, Malatya, Hatay ve Kahramanmaraş’tan gelen yaklaşık 800 öğrenciye yönelik İstanbul ve Ankara’da yatılı yaz Kur’an Kursu programı düzenlediklerini anımsatan Başkan Erbaş, “Bu kapsamlı programdaki en temel amacımız, çocuklarımızın dini öğrenimlerine rehberlik etmek, moral düzeylerini yükseltmek ve onları manevi açıdan destekleyerek depremin yıpratıcı etkilerini azaltmaktır.” diye konuştu.

31072023YatılıYazKur'anKursuKapanışProgramı (8)

“Başarılı olabilmenizin yolu çok çalışmaktan geçiyor”

Başkan Erbaş, gençlerin ülkemiz, milletimiz için çok önemli ve değerli olduğunu dile getirerek, “Bizim en büyük arzumuz, sizlerin en iyi şekilde yetişmeniz ve maddi, manevi donanımla geleceğe hazırlanmanızdır, zamanı iyi değerlendirmenizdir. Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de; ‘İnsana ancak ve ancak çalıştığının karşılığı vardır.’ buyurmaktadır. Başarılı olabilmenizin yolu çok çalışmanızdan geçiyor.” ifadelerini kullandı.

“Kur’an kurslarında Peygamberimizin güzel ahlakını öğretmeye çalışıyoruz”

Türkiye’nin her yerinde Kur’an kursları düzenlediklerini hatırlatan Başkan Erbaş, “Buralarda Kur’an-ı Kerim okumayı öğreniyor, Peygamber Efendimizi (s.a.s.) tanıyor, hayatını öğreniyor ve ahlakını özümsüyorsunuz. Peygamber Efendimiz; ‘Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.’ buyuruyor. Bizler de yaz Kur’an kurslarında Peygamber Efendimizin güzel ahlakını çocuklarımıza, gençlerimize öğretmeye gayret ediyoruz. Böylece sizler iyi bir insan ve samimi bir mümin olmaya gayret ediyorsunuz, bu büyük bir ayrıcalık ve imrenilecek bir güzelliktir. Çünkü siz, dünyanın en güzel insanı Hz. Muhammed Mustafa’yı (s.a.s.) örnek alıyor, ona layık ümmet olmak için çabalıyorsunuz.” şeklinde konuştu.

31072023YatılıYazKur'anKursuKapanışProgramı (3)

Başkan Erbaş, gencin süsünün güzel ahlakı olduğunu ifade ederek, “En küçük davranışlarınızda bile, edep, nezaket ve zarafet olsun, inancınız ve ahlakınızla çevrenize ışık saçan bir kandil gibi olun. Öğrendiğiniz, bildiğiniz güzellikleri hayata taşımanın gayreti içerisinde olun, tercihinizi devamlı surette iyilikten yana kullanın. Yeryüzünde iyiliklerin çoğalması ve kötülüklerin azalması için çalışmayı kendinize ilke ve hayat düsturu edinin. Her zaman ailenizin gurur duyacağı, akrabalarınızın iftihar edeceği ve arkadaşlarınızın örnek alacağı erdemli bir duruş içerisinde olun.” dedi.

31072023YatılıYazKur'anKursuKapanışProgramı (5)

“Beraberce tüm zorlukların üstesinden geleceğiz”

6 Şubat depremlerine de değinen Başkan Erbaş, sözlerine şöyle devam etti:

“Diyanet İşleri Başkanlığı olarak ilk günden itibaren bütün hocalarımız Türkiye Diyanet Vakfı’mızın bütün çalışanları, gönüllüleri hep deprem bölgesinde oldu. Zor zamanlardan geçtik ve zor zamanlar yaşadık. Bizim inancımıza göre ümitsizliğe yer yoktur. Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de; ‘Allah’ın rahmetinden umudunuzu kesmeyin.’ buyuruyor. Her sıkıntının ardından nice güzellikleri yaşıyoruz. Hamdolsun milletimiz ve devletimiz çok büyük ve beraberce tüm zorlukların üstesinden geleceğiz. Rabbimizin inayetiyle sizin hayat yolculuğunuza en güzel şekilde devam etmeniz için gereken her şeyi devlet, millet ve kurumlar olarak sonuna kadar yapacağız inşallah.”

31072023YatılıYazKur'anKursuKapanışProgramı (4)

Gençlerden vakitlerini iyi değerlendirmeleri ve kendilerini iyi yetiştirmelerini isteyen Başkan Erbaş, “Umutla, heyecanla geleceğe hazırlanmanız, çalışkan ve başarılı insanlar olmanızdır. Sizler, ne kadar bilgili ve donanımlı olursanız, o kadar güçlü olacaksınız. Çünkü bilgi en büyük güçtür ve bilmek güçlü olmaktır. Sizler doğru ve faydalı şeyler öğrenmek için gayret ettiğinizde Allah da size yardım edecek, nice başarılar nasip edecektir.” İfadelerini kullandı.

31072023YatılıYazKur'anKursuKapanışProgramı (7)

Başkan Erbaş programın sonunda, öğrencilerin yaz Kur’an kursunda el sanatları atölyelerinde hazırladıkları eserlerin yer aldığı sergiyi gezerek öğrencilerden eserlerle ilgili bilgi aldı.

Bu yıl İstanbul ve Ankara’da düzenlenen kampın İstanbul programına Adıyaman ve Malatya’dan 374 öğrenci katıldı.

Programa, Diyanet İşleri Başkanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanı Hasan Güçlü ile İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş da katıldı.

31072023YatılıYazKur'anKursuKapanışProgramı (10)

Editör: Mehmet Öztürk