Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ankara Rıfat Börekçi Dini İhtisas Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen “Vaizler Hizmet İçi Eğitim Semineri”nin açılışına katıldı.

Burada konuşan Başkan Erbaş, vaizlerin, ilim ve hikmetle, güzel öğütle, nasihatle, şefkatle, merhametle insanları hakka yönelten birer mürşit olduğunu söyledi.

Başkan Erbaş, tebliğ ve davetin tarihin hiçbir döneminde kolay olmadığına işaret ederek, “Peygamberlerin kıssalarına bakalım, yani toplumlarıyla nasıl mücadele etmişler? Onların çektiği çileler, karşılaştığı zorluklar hepimizin malumu. Kimi yalancılıkla, kimi sihirbazlıkla suçlandı. Onların çektiği zorlukları demek ki biz de çekeceğiz.” dedi.

“Birçok terör ve suç örgütü menfur emellerini dijital dünyada gerçekleştirmekte”

İnsanların hayatının önemli bir oranda dijital mecralarda geçtiğini ifade eden Başkan Erbaş, şöyle konuştu:

“Günümüzde sayıları milyarlarla ifade edilen internet kullanıcısı artık günlük hayatın bir parçası haline gelen dijital araçlar vasıtasıyla okumakta, yazmakta, ticari işlemlerde bulunmak ve sosyal medya üzerinden iletişim ve etkileşim sağlamaktadır. Daha çok insana ulaşmak, daha çabuk bilgi edinme gibi pek çok alanda sayısız fayda sağlasa da dijital dünya, bireysel ve toplumsal boyutta birçok problemin ortaya çıkışına zemin teşkil etmektedir. Örneğin birçok terör ve suç örgütü menfur emellerinin buralarda gerçekleştirmektedir.”

Başkan Erbaş, görselliğin öne çıkarıldığı bu dünyada görmenin, izlemenin ve görünmenin neredeyse varoluşun gayesi haline geldiğini belirterek, “Bu durum halife sıfatıyla yaratılmış olan ve yeryüzünde hayatın öznesi kılınan insanoğlunun ne yazık ki dijital çağın nesnesi olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakmaktadır. Bizim işte o alana sıkıştırılan insanları yine o alana müdahale ederek kurtarmamız lazım.” diye konuştu.

“Teknolojinin imkanlarını en iyi şekilde kullanacağız”

Topluma sahih bir din hizmeti sunmakla mükellef olan vaizlerin, dijital dünyanın imkan ve risklerinden haberdar olması gerektiğini vurgulayan Başkan Erbaş, “Elbette teknolojinin imkanlarını en iyi şekilde kullanacağız. Zira insana, hayata ve dünyaya dair bir gelecek tasavvuru olanların bu çağın gerçekliklerine bigane kalması düşünülemez. Dolayısıyla her alanda olduğu gibi dijital mecralarda da milletimize rehberlik edecek çalışmalar yapmak bizim en temel sorumluluğumuzdur.” ifadelerini kullandı.

“Zorluklar ve sıkıntılar karşısında asla yılgınlık gösterilmemeli”

Başkan Erbaş, vaizlere dünyadaki dini, sosyal ve kültürel gelişmeleri yakından takip etmeleri konusunda tavsiyede bulunarak, “Dünyadan haberdar olmalıyız, bu konularda gelecek perspektifine sahip olmalıyız. Zorluklar ve sıkıntılar karşısında asla yılgınlık göstermemeli, her halükarda azmimizi, gayretimizi ve vazife bilincimizi muhafaza etmeliyiz.” şeklinde konuştu.

Açılışa, Diyanet İşleri Başkanlığı Diyanet Akademisi Başkanı Doç. Dr. Enver Osman Kaan ile Din Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Şaban Kondi de katıldı.

Seminerde, 150 kursiyer 10 Kasım’a kadar hizmet içi eğitim alacak.

Editör: Ömer Ceylan