Selimiye Camii Müezzin- Kayyımı Ozan Ceco'nun okuduğu Kur'an-ı Kerim ile başlayan program, İl Müftüsü Hasan Başoğlu'nun açılış ve selamlama konuşmalarıyla devam etti.

İl Müftüsü konuşmalarında, "Kadın modern dünya için insanın bir cinsidir ancak İslâm için bundan da öte kadın annedir, cennet ayaklarının altına serilmiştir. Yine babasına cenneti kazandıran evlattır. İşte bugün kadının savaş ve göçlerdeki durumlarını insani ve dini açıdan ela alacağız. Biz savaş ve kadın denince kurtuluş savaşında fedakarlık eden Anadoludaki annelerimizi, Nene Hatunları, Kara Fatmaları, Kırzılı Kadınları, Bulgar ve Yunan zulmünden kaçarken nehirlerde boğulan kadınlarımızı, nihayet Gazze, Doğu Türkistan ve mazlum coğrafyalardaki kadınları hatırlayoruz. Kadınıyla, çocuğuyla tüm mazlumlara destek olabilmek için öncelikle bir olmamız ve görevimizi en iyi şekilde yapmamız gerekiyor." dedi.

Ardından Diyanet İşleri Başkanlığı Aile ve Dini Rehberlik Daire Başkanı Dr. Elif Arslan, dünyada savaşlar ve göçler nedeniyle sorunlar yaşayan kadınların durumuna vurgu yaparak şunları söyledi:

"Bugün dünyanın dört bir yanında kadınlar savaşlar, yoksulluk ve hastalıklar dolayısıyla sıkıntılar yaşıyor. Bizdeki iman ve sorumluluk bilinci bu sorunlara eğilmeyi ve elimizden gelen her şeyi yapmayı gerektiriyor. Çünkü nerede bir zalim varsa o bizi ilgilendirir, nerede bir mazlum varsa biz ona üzüntü duyar ve elimizden geleni yapmaya çalışırız. Bu sebeple özellikle savaş ve göçler dolayısıyla yerinden yurdundan edilen kadınları gündemimizde daima sıcak tutmalıyız. Peki bizler bu konuda neler yapabiliriz? Bu farkındalığa sahip çocuklar yetiştirebiliriz mesela. Bunun yolu da kadınlarımıza önce bizim değer vermemizden geçiyor. Yapabileceğimiz çok şey var, yeter ki bu niyette olalım."

Yoğun bir katılımla tamamlanan konferanstan sonra İl Müftüsü Dr. Elif Arslan'a teşekkür ederek hediye takdiminde bulundu.

Editör: Mehmet Öztürk