"Diyarbakır Deprem Konutları Temel Atma ve 1432 Konut ile 17 Dükkan Anahtar Teslim Töreni” ile Yenişehir ilçesinde yapımı tamamlanan ve avlusuyla birlikte aynı anda 25 bin kişinin ibadet edebilmesine olanak sağlayan Selahattin Eyyubi Camii ve Külliyesi’nin açılış töreni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Diyarbakırlıların ramazan ayını, gelecek Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı’nı tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün bir kez daha dünyalar güzeli Dicle’nin incisi Diyarbakır’da olmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Bu şehrin her taşında tarihin, medeniyetin nabzı atıyor. Peygamber yoldaşlarının izi sürülüyor. Dicle’nin ve Fırat’ın coşkusu, bereketi, asaleti bu şehrin her karış toprağında kendini belli ediyor. Şu anda karşımdaki muhteşem topluluk aynen bunu haykırıyor. Bereketli hilalin sembolü bu şehir, kardeşliğin, barışın, birlikte yaşamanın timsali olarak hep başı dik durmuştur. Türküsünü ‘Sen gidersen benim başka kimim var’ diyerek yakan, birlik ve beraberliğinin ahdini yüreğine yazan bu şehri her şeyiyle seviyoruz."

selahaddin-eyyübi-cami-açılış-22

- Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, dua etti

Törenlerde dua eden  Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, şu niyazda bulundu:

"Burada İslam'ın şiarından olan mabetlerin en güzellerinden birisi olan Selahaddin Eyyubi Camii'mizin açılışını yapıyoruz, bu camimizin temelinden tamamlanmasına kadar yapılmasında emeği geçen bütün kullarından razı ol Ya Rabbim. Çocuklarla, gençlerle, kadınıyla, erkeğiyle camimizi bir ilim merkezi olarak kullanmayı bizlere nasip eyle Ya Rabbi. Camilerimizin minarelerinden ezanları, gönderlerden bayrağımızı eksik eyleme Ya Rabbi. İlahi Ya Rabbi milletimizi, devletimizi ilelebet payidar eyle. Bütün camilerimizi en güzel bir şekilde değerlendirmeyi, hocalarımızın yapmış olduğu derslere devam eden gençlerle dolmasını nasip eyle Ya Rabbi."

Başkan Erbaş’ın yaptığı duanın ardından caminin açılış kurdelesini kesen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Camimiz tüm ümmet için hayırlara vesile olsun inşallah. Maddi ve manevi emeği geçenlerden de Rabb'im razı olsun." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberindekiler açılışın ardından camiye geçerek, incelemelerde bulundu.

Selahaddin Eyyubi Camii açılışa hazır Selahaddin Eyyubi Camii açılışa hazır

Törene, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da katıldı.

Selahattin Eyyubi Camii ve Külliyesi

43 bin 500 metrekare kapalı alanı olan caminin bünyesinde, 700 kişilik bir konferans salonu, 1500 metrekarelik fuaye ve sergi salonu ile 500 araçlık otopark yer alıyor. Caminin külliyesinde 2 bin 400 metrekarelik bir kafeterya, kütüphane ve gençlik merkezi, yüz ölçümü 4 bin metrekareyi bulan ofis ve eğitim alanları da bulunuyor.

Her bir kapısının ayrı ismi bulunan caminin yanlarındaki 4 kapı Hz. Adem (as), Hz. İbrahim (as), Hz. Musa (as) ve Hz. İsa’nın (as) adlarını taşırken ana kapıda ise Hz. Muhammed (sas)’in ismi yer alıyor.

Editör: Ömer Ceylan