Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan cuma hutbesinde, İslam’a göre ilim öğrenmenin kadın erkek her Müslüman’a farz olduğu vurgulandı.

Türkiye genelindeki camilerde okunanan "İlim Yolu, Cennet Yoludur" konulu hutbede, ilk inen ayetlerin oku ile başladığı hatırlatıldı.

- Bilgiyi kıymetli kılan; insanlığın faydasına olmasıdır

Hz. Peygamberin "Ben, bir öğretmen olarak gönderildim." hadis-i şerifine işaret edilen hutbede "Bilgiyi kıymetli kılan; insanlığın faydasına olmasıdır. Sahibini Allah’ın rızasına ulaştırmasıdır. Toplumu adalete, doğruya ve iyiliğe götürmesidir. Haksızlıktan, zulümden ve her türlü kötülükten uzaklaştırmasıdır. Zihinlerin bulanmasına, nesillerin ifsadına, toplumların helâkine, dünyamızın tahribine sebep olan bilgi ise değersizdir, zararlıdır." ifadelerine yer verildi.

- Cehalet, bütün kötülüklerin kaynağıdır

İslam'ın en büyük düşmanının cehalet olduğu ifade edilen hutbede "Cehalet, kişiyi Allah katında da insanlar katında da değersiz kılar. Okumak, faydalı bilgilerle donanmak, ilmi insanlığın hayrına kullanmak ise kişiyi yüceltir." denildi.

- Kalem ve kelamın gücünü hayatımıza yansıtalım

Hz. Peygamberin "İlim öğrenmek için yola koyulan kişiye, Allah cennete giden yolu kolaylaştırır." hadis-i şerifine işaretle ilim yolunun cennet yolu olduğu belirtilerek "Bizler, geçmişte olduğu gibi günümüzde de bu bilinçle ilme sarılırsak, bilim ve teknolojinin imkânlarını doğru kullanırsak insanlığa yeniden yön verebiliriz. Kalem ve kelamın gücünü hayatımıza yansıtırsak, tüm dünyaya yeniden adalet ve iyiliği hakim kılabiliriz. İlim ve irfanı mihmandarımız kılarsak, ilahi ve insani değerlerin örselendiği ve ötelendiği günümüz dünyasına yeniden umut olabiliriz. Ancak, ilim ve irfandan uzaklaşırsak, bilgi ve teknolojiyi amacı dışında kullanırsak felakete sürükleniriz. İnsanlık, bugün içine düştüğü zulmün ve haksızlığın karanlığından, şiddet ve huzursuzluk girdabından kurtulamaz." değerlendirilmesinde bulunuldu.

-  Yeni eğitim öğretim yılı hayırlar getirsin

Önümüzdeki Pazartesi günü yeni bir eğitim öğretim yılının başlamasıyla milyonlarca çocuğun ilim ve irfan yuvası okullarla buluşacağı hatırlatılarak "Yavrularımızın milli ve manevi değerlere bağlı, milletine ve insanlığa faydalı nesiller olarak yetişmesi, hepimizin ortak görevidir. Öyleyse İslam’ın emrettiği ilim ufkuyla göz aydınlığı yavrularımızı, aklı, duygusu ve ameli birbiriyle dengeli olan bir mümin olarak yetiştirelim. Bu vesileyle yeni eğitim öğretim yılının öğrencilerimize, öğretmenlerimize, ailelerimize ve milletimize hayırlar getirmesini Yüce Rabbimden niyaz ediyorum." ifadeleri kullanıldı.

- Kur’an kursları açılıyor

Hutbeye şu hatırlatma ile son verildi:

"Diyanet İşleri Başkanlığımıza bağlı 4-6 yaş grubu Kur’an kurslarımız önümüzdeki Pazartesi günü başlıyor. 18 Eylül’de ise bütün Kur’an kurslarımız açılacak olup kayıtlarımız devam etmektedir. Ayrıca kurslarımıza gelemeyecek kardeşlerimiz için çevrimiçi eğitimler düzenlenecektir. Çocuklarımızı, gençlerimizi, kadın erkek her yaştan insanımızı sahih dini bilginin öğretildiği Kur’an kurslarımıza bekliyoruz."

Editör: Ömer Ceylan