Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Başkanlığın 2024 Yılı Ramazan ayı faaliyetlerini tanıttı.

Diyanet olarak Ramazan ayına hazır olduklarını belirten Başkan Erbaş, "Çocuklarımızın, gençlerimizin ve hanım kardeşlerimizin Ramazan ayının manevi havasını doyasıya yaşamalarını önemsiyoruz. Ramazanın manevi ikliminden, camilerimizin huzur veren atmosferinden azamî derecede istifade edebilmeleri için titizlikle çalışıyoruz. Cami görevlilerimiz başta olmak üzere bütün hocalarımızın, büyük bir heyecan ve samimiyetle bu güzel ana hazırlandığının altını çizmek isterim." dedi.

Bu yıl ki Ramazan etkinliklerinin "Ramazan ve Ahiret Bilinci" temasıyla gerçekleştirileceğini belirten Başkan Erbaş, Ramazan'ın manevi ikliminin yurt dışındaki 74 ülke ve 350 bölgeye de taşınacağını söyledi.

Ramazan'da hizmetlerin büyük bir titizlikle sürdürüleceğini kaydeden Erbaş, hizmetlerden öne çıkanları şöyle sıraladı:

- Ülkemizin her köşesinde “Ramazan ve Ahiret Bilinci” teması çerçevesinde irşat programları icra edilecek.

- Ramazan ayı boyunca kadınlara/gençlere/çocuklara/engellilere yönelik özel irşat programları düzenlenecek.

- Tüm camilerimizde ve Kur’an kurslarımızda mukabeleler okunacaktır. Bunlara katılamayan vatandaşlarımız, Ramazan ayı boyunca her gün Diyanet TV’de okunacak mukabeleleri takip edebilecek.

- Resmî kurumlarda çalışmaları sebebiyle camilerde okunan mukabelelere iştirak edemeyen kamu görevlilerine yönelik kurumların uygun göreceği yerlerde mukabele okunması sağlanacak.

- Müftülüklerce uygun görülen camilerimizde vatandaşlarımızın Kur’an-ı Kerim’i anlamasını sağlamaya yönelik “Tefsirli Mukabele” programları yapılacak.

- Yine müftülüklerce uygun görülen cami ve mescitlerde “Hatimle Teravih Namazı” kıldırılacak.

- “Alo 190 Dinî Soruları Cevaplandırma Hattı”, Ramazan ayı boyunca haftanın 7 günü 08.00-22.00 saatleri arasında vatandaşlarımızın hizmetinde olacaktır. Bununla birlikte vatandaşlarımız, Din İşleri Yüksek Kurulumuzun Mobil Fetva Uygulamasından, internet sitesi veya e-devlet üzerinden her türlü dini sorularını yazılı veya görüntülü bir şekilde sorabilecek.

- Başkanlığımız tarafından hazırlanan “Ramazan ve Ahiret Bilinci” temalı kitap, dergi ve diğer basılı, görsel ve sesli materyallerin bulunduğu Ramazan ayına özel web sitesi (ramazan.diyanet.gov.tr) milletimizin hizmetinde olacak.

- 2024 Ramazan ayı münasebetiyle 11-31 Mart tarihleri arasında indirimli kitap kampanyası düzenlenecek.

- Diyanet TV, Diyanet Dijital hesapları, Diyanet Radyo, Diyanet Kur’an Radyo ve Diyanet Risalet Radyolarında iftar ve sahur programları yapılacak.

- Yerel TV-Radyo kanallarında ve internet mecralarında da programlar yapılacak.

Türkiye Diyanet Vakfı

Türkiye Diyanet Vakfının da Ramazan'da iyilik için çalışmaya devam edeceğini belirten Başkan Erbaş, "Diyanet İşleri Başkanlığımız, iyiliği yeryüzüne egemen kılma ülküsüyle yola çıkan Türkiye Diyanet Vakfımız ile birlikte 'Türkiye İçin İyilik Vakti', 'Beklenen Sensin', 'Kardeşliğimiz Zekatla Bereketlensin', 2Kardeşine Zekat Ol' temalarıyla çeşitli projeler yürütmektedir." dedi.

Başkan Erbaş, Vakfın Ramazan çalışmalarına dair şu bilgileri paylaştı:

"Vakfımız, bu yıl Ramazan ayı boyunca milletimizin desteğiyle yurt içinde 81 il ve tüm ilçelerde, yurt dışında ise 74 ülke 350 bölgede Ramazan’ın manevi iklimini yaşatacak inşallah.

Alışveriş ve yardım kartları, iftar-kumanya ve gıda paketleri, özellikle mazlum ve mağdur coğrafyalarda kurulacak iyilik sofralarıyla bu yıl 2 milyonun üstünde ihtiyaç sahibine ulaşmayı hedefliyoruz.

Bununla birlikte Kur’an ayı Ramazan boyunca “Hediyem Kur’an Olsun” kampanyası kapsamında 6 dilde basımı yapılan 56 bin 500 Kur’an-ı Kerim’i, 27 ülkede kardeşlerimize ulaştırmayı planlıyoruz.

Vakfımız kanalıyla ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştırmak isteyen vatandaşlarımız, Ramazan ayı boyunca zekat, fitre, fidye, alışveriş kartı, gıda paketi, hijyen paketi, iftar-sahur ve bayramlık bağışlarını www.tdv.org ve bagis.tdv.org adreslerinden yapabileceği gibi il ve ilçe müftülüklerimiz, TDV şubelerimiz ve anlaşmalı bankalar aracılığıyla da yapabilecektir.

Ayrıca, bağışçılarımız tüm GSM operatörlerine bağlı faturalı ve faturasız hatlardan FİTRE veya FİDYE yazıp 2177’e SMS göndererek bağışta bulunabilecektir. Bir SMS ücreti, bir fitre veya fidye bedeli olan 130,00 TL’dir."

Editör: Ömer Ceylan