Diyanet İşleri Başkanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı arasında 2020 yılında "Açık Kaynak ve Pardus Dönüşümü İşbirliği Protokolü" imzalanmıştı.

Protokol çerçevesinde hazırlanan milli ve açık kaynak kodlu Pardus İşletim Sistemi, Diyanet İşleri Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığınca daha da geliştirilerek Diyanet Pardus İşletim Sistemine dönüştürüldü.

Ülke ekonomisine de büyük katkı sağlayan projeyi incelemek üzere Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İrfan Keskin ve beraberindeki heyet Diyanet İşleri Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Mahmut Fevzi Hamurcu'yu ziyaret etti.

Ziyarette konuşan Genel Müdür YardımcısıKeskin, "Hem Bakanlık olarak hem de Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü olarak bu işi önemsiyoruz ve o yüzden buradayız. İlkokuldan ortaokula, ortaokuldan üniversiteye kadar ve bütün profesyonel iş hayatına kadar bu işi yaygınlaştırmak bizim en temel hedefimiz, o yüzden buradayız." dedi.

Diyanet Pardus’un diğer kurumlar için de örnek bir çalışma olabileceğini ifade eden Keskin, "Mühendislik ve yöneticilik anlamında ülkeye bırakabileceği mirası aslında sağlamış durumdasınız. Bu ekilen tohum siz hiçbir şey yapmasanız bile kelebek etkisiyle ülkenin her tarafına yaygınlaşacak bir hikâyeden bahsediyoruz. Diğer kurumlara, özel şirket de olabilir kamu da olabilir fark etmez, bize de kendimiz için de geçerli, nasıl uyarlayabileceğimize bakacağız." diye konuştu.

Sistemin taşra teşkilatında yaygınlaşmış olmasından duyduğu memnuniyeti ifade eden Keskin, "İki kurum arasında 2020 yılında imzalanan protokolün sonucu olarak Pardus işletim sisteminin Diyanet’in merkez ve taşra teşkilatlarında kullanılan 10 bin 470 bilgisayara yaygınlaştırılması diğer kamu kurumları için de çok önemli bir örnek teşkil etmekte." dedi.

pardus-22

Diyanet İşleri Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Dr. Mahmut Fevzi Hamurcu ise Bilgi İşlem Daire Başkanlığı olarak kendisinden önce başlatılan Pardus İşletim Sistemi başta olmak üzere açık kaynak uygulamalara göçün bir bayrak yarışı olduğunu ve bu bayrağı taşıma görevini almaktan duyduğu memnuniyeti belirtti.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın protokol törenindeki "Emeği ve millileşme çabalarını desteklemeyi manevi bir sorumluluk olarak görüyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, ülkemizin değerli bilim insanlarının tıptan eğitime, telekomünikasyondan uzay teknolojilerine, sanayi hamlelerinden ekolojik araştırmalara kadar her alanda ortaya koydukları emeği ve millileşme çabalarını desteklemeyi manevi bir sorumluluk olarak görüyoruz. Bu bağlamda 2018 yılında teşkilatlarımıza gönderdiğimiz bir talimatla her alanda öncelikle yerli ve milli ürünleri kullanmayı tercih ve teşvik ediyoruz ve milletimize bu konuda 150 bin hocamızla rehberlik ediyoruz." sözlerini anımsatan Dr. Hamurcu, "Sayın Başkanımızın bu sözlerinin bizler için hem bir talimat hem bir düstur hem de hedefe ulaşmamızda kıymetli bir destektir." dedi.

Konuşmaların ardından Açık Kaynak Göç Süreci ve Pardus İşletim Sistemi ile ilgili sunum yapıldı.

Sunumda Diyanet İşleri Başkanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı personeli tarafından Pardus başta olmak üzere diğer açık kaynak uygulamalara göç edilmesine neden ihtiyaç duyulduğu, her aşamada nasıl bir planlama ve strateji izlendiği, merkez ve taşrada yaşanan sorunların neler olduğu anlatıldı.

Sunum sonrası Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı İrfan Keskin başkanlığındaki heyet, Sistem ve Yazılım birimlerinde görev yapan personelle çalışma odalarında teknik konularda kısa görüşmeler yaptıktan sonra Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Huriye Martı'yı ziyaret etti.

Genel Müdür Yardımcısı Keskin, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Martı'ya Pardus başta olmak üzere açık kaynak uygulamalarda gösterilen başarılı çalışmalar için teşekkür ederek, Diyanet İşleri Başkanlığının pek çok kamu kurumuna örnek teşkil edecek biçimde büyük başarılara imza attığı belirtti. Diyanet Pardus İşletim Sisteminin öncelikle kamu kurumlarında ardından da tüm ülkede yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini ifade etti.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcımız Prof. Dr. Huriye Martı da Başkanlığın milli konularda her zaman duyarlı ve öncü olduğunu ve bu alanlarda her türlü desteği verdiğini belirtti.

Editör: Ömer Ceylan