Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, programda, ramazan ayına ve Diyanet İşleri Başkanlığının bu ayda yürüttüğü hizmetlere dair değerlendirmelerde bulundu.

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin bahçesinden yayınlanan programda Başkan Erbaş, rahmet, bereket ve mağfiret ayı olan ramazanın Kur’an ayı olduğunu belirterek, Kur’an’a göre bir hayatın tanzimi noktasında ramazan ayının iyi değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Başkan Erbaş, şöyle devam etti:

“Ramazan ayı yardımlaşma, zekat ayıdır. Zekat mükellefleri öteden beri bir teamül oluşturmuşlardır ve zekatlarını ramazandan ramazana verir. Bunun da hakikaten çok önemli bir hikmeti vardır; fakir fukara, garip gureba insanlar, iftar ve sahur sofralarında sıkıntı yaşamasınlar. Ramazana özgü çok güzel ibadetler var. Teravih, fitre, mukabele ramazana özgüdür. Diğer zamanlarda da mukabele okunur ama ramazanda bütün camilerde o Kur’an sesleriyle adeta camilerin şenlenmesi… Ramazan ayı çocukların, kadınların en fazla camiye gittiği aydır. Ramazan ayı bu özelliğiyle de gerçekten kendine has bir aydır. Boşuna 11 ayın sultanı demiyoruz ramazan ayına.”

“Müslümanlar olarak ahiret bilinciyle dünya hayatımızı geçirmek zorundayız”

Başkan Erbaş, Başkanlığın bu yıl ki ramazan ayı için belirlediği “Ramazan ve Ahiret Bilinci” temasına ilişkin, “Ahiret bilinci iman esaslarımızdan yani Allah’a imandan sonra en çok önem vermemiz gereken maddelerden birisidir. Çünkü biz dünyayı ahiretin tarlası olarak tarif eden bir Peygamberin (s.a.s.) ümmetiyiz. Bu dünyaya biz imtihan olmak için gönderildik. Biz Müslümanlar olarak ahiret bilinciyle dünya hayatımızı geçirmek zorundayız.” dedi.

“90 bin camimizde Gazze’ye, Filistin’e dualar yaptık”

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 7 Ekim’den bu yana Gazze için Türkiye’deki bütün sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelerek Filistin’e Destek Platformu kurduklarını aktaran Başkan Erbaş, “Filistin’e Destek Platformu o gün bugündür neredeyse her gün Türkiye’nin çeşitli yerlerinde yürüyüşler düzenliyor, seminerler, programlar, boykotlar… Hutbelerimizde o günden bugüne her Cuma hutbesinde mutlaka Filistin’e, Gazze’ye dikkat çektik, sabah namazı buluşmaları yaptık. 90 bin camimizde cemaatimizle birlikte toplu olarak Gazze’ye, Filistin’e dualar yaptık.” diye konuştu.

“Tırlarla, gemilerle Gazze’ye yiyecek, içecek ve giyecek gönderdik”

Başkan Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı’nın (TDV) Gazze için yardım kampanyası yaptığını belirterek, “TDV’nin şu ana kadarki yapmış olduğu kampanyaları bir kaça katlayan miktarlar toplandı. Biz o yardımları tırlarla, gemilerle yiyecek, içecek ve giyecek maddeleri temin ederek Gazze’ye gönderdik. Bunun için vakfımızdan bir ekip Gazze’de çalışıyor. Bu yardımları oradaki kardeşlerimize ulaştırmaya çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

“Dedeleri soykırıma uğrayan İsrail bugün kendisi soykırım yapıyor”

Bütün Müslüman devletlerin bir araya gelerek Gazze’deki katliamı durdurması gerektiğini söyleyen Başkan Erbaş, “Buna artık çok rahatlıkla soykırım diyoruz. Çünkü biliyorsunuz adalet divanında İsrail soykırımdan yargılanıyor. Ne ilginçtir ki ataları, dedeleri soykırıma uğrayan İsrail bugün kendisi soykırım yapıyor.” şeklinde konuştu.

Editör: Mehmet Öztürk