Tüm dünyada etkili olan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınına karşı Türkiye'de alınan tedbirler doğrultusunda, her hafta Diyanet İşleri Başkanlığınca belirlenen farklı bir camide, gerekli tedbirler alınmak kaydıyla cuma namazı kılınıyor.

Bu kapsamda Ankara Hacı Bayram Camii’nde Ramazan ayının ilk Cuma namazını kıldıran Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, cuma hutbesi irad etti

Erbaş, cuma hutbesinde, insanlığı her yönden tehdit eden unsurlara dikkati çekerek tüm insanlığa çağrıda bulundu.

- Ömür sorumluluğu ağır bir emanettir

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, "ömrün insanoğluna bahşedilen en büyük nimet olduğuna" vurgu yaparak; "Ömür, Yüce Rabbimizin ikram ve ihsan ettiği büyük bir nimet, kıymetli bir sermaye, aynı zamanda sorumluluğu ağır bir emanettir. Yılın hangi ayı, hangi günü, hangi saati olursa olsun, kulluk bilinciyle geçirdiğimiz her anımız değerlidir." dedi.

- İnsanın hem kendi bedenine hem de başkasının bedenine zarar vermesi yasaklanmıştır

İslam’ın sağlığa zarar veren şeyleri haram dairesi içerisinde değerlendirdiğini ifade eden Erbaş; "Peygamber Efendimiz de insanların çoğunun aldandığı iki şeyden birisinin sağlık olduğunu ve insanın sağlığını koruması gerektiğini belirtmiştir. Buradan çok net bir şekilde ortaya çıkıyor ki insanın hem kendi bedenine hem de başkasının bedenine zarar vermesi yasaklanmıştır. Peygamber Efendimiz; 'Zarar vermek de zarara zararla karşılık vermek de yoktur.' hadis-i şerifini küllî bir kaide olarak tüm insanlığın dikkatine sunmuştur." ifadelerini kullandı.

- İslam neyi haram kıldıysa onda kötülük ve insana zarar vardır

İslam’ın yasakladığı şeylerin insana zararı olduğuna işaret eden Başkan Erbaş; "İslam neyi haram kıldıysa onda kötülük ve insana zarar, helal kıldığı şeylerde de temizlik ve insana fayda vardır. Küreselleşen dünyada bu kötülükler ve zararlar nerede işleniyor olursa olsun, çok kısa zaman içinde dünyanın her yerine yayılma riski taşımaktadır. Çünkü insanoğlu artık dünyanın bir ucundan diğer ucuna bir gün sürmeyecek kadar kısa bir vakit içerisinde ulaşma imkânına sahiptir. Her kültürden, her ırktan, her inançtan, her medeniyetten insan aynı otelde tatil yapma, aynı salonda yemek yeme, birkaç metrekare alandan oluşan aynı ortamı paylaşma durumunu yaşamaktadır." şeklinde konuştu.

Editör: Mehmet Çalışkan