Farklı şehirlerden gelen din görevlilerinin kıldırdığı ve müezzinliğini yaptığı teravih namazına Ballerup cemaatinin yanı sıra çevre illerden çok sayıda Müslüman katıldı.

Teravi namazı öncesi cemaate Enderun usulü hakkında bilgi veren Kopenhag Din Hizmetleri Müşaviri Prof. Dr. Eyüp Baş, "Osmanlıda devlet adamlarının yetiştiği Enderun Mektebine musikişinaslar tarafından başlatılan bir uygulama olduğu için bu isimle anılmaktadır. Her dört rekatın ayrı bir makamla kılındığı teravih namazı selam aralarında okunan ilahi ve kasidelerle bir sonraki dört rekatta okunacak makam müezzin tarafından tayin edilirdi. Bize gelen rivayetlerde bu usulle teravih kıldıranın büyük bestekar Itri olduğu belirtilmektedir." ifadelerini kullandı.

enderun-teravih-danimarka-22

Uygulamanın organize olarak Danimarka'da bir ilk olduğunun altını çizen Eyüp Baş, unutulmaya yüz tutan bu geleneğin tekrar canlandırmanın heyecanını yaşadıklarını sözlerine ekledi.

enderun-teravih-danimarka-11

Adalar ülkesi Danimarka'da bir sonraki Enderun teravih namazı jylland yarım adasında bulunan Brabrand Ulu Camii'nde 15 Nisan Cumartesi günü kılınacak.

Editör: Ömer Ceylan