19. yüzyılın sonlarından günümüze kadar pek çok defa basılarak İslam dünyasına yayılan ayet-berkenar tertibiyle yazdığı mushaf-ı şeriflerle büyük şöhrete ulaşan Kayışzade Hafız Osman Efendi için anma programı düzenlendi.

Kayışzade Hafız Osman Efendi'nin İstanbul Merkezefendi Camii haziresinde bulunan kabri başındaki programda Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Öte yandan Kayışzade Hafız Osman Efendi anısına memleketi Burdur'da panel düzenlendi.

Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu ve Burdur İl Müftülüğü ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) iş birliğinde gerçekleştirilen panelde Kayışzadenin hayatı, mushaf kültürüne katkıları, mushaflarındaki uslüp ve estetiği ele alındı.

burdur-panel-11

Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Dr. Hafız Osman Şahin’in yönettiği panele, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim üyeleri Prof. Dr. Fatih Özkafa, Doç. Dr. Muhammed Abay, Araştırma Görevlisi Naci Demirci, Beyazıt Yazma Eser Kütüphanesi Müdürü Mehmet Arif Vural ve Burdur İl Kültür ve Turizm İl Müdür Yardımcısı Osman Koçibay panelist olarak katıldı.

Panelin açılışında konuşan Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Dr. Hafız Osman Şahin,  tarih boyunca en güzel hattatların bu topraklarda bu millet tarafından yetiştirildiğini belirterek  "Bundan sonra da Yüce Kitabımız hem güzel yazılmaya, hem de güzel okunmaya devam edilecek." dedi.

Dr. Şahin, Diyanet İşleri Başkanlığınca her yıl önemli bir hattat ile kurra bir hafızın topluma tanıtılacağı programlar yapılacağını söyledi.

burdur-panel-33

- Yazma Eserler Sergisi

İl Müftüsü Dr. Enver Türkmen ve MAKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karaca'nın yaptığı teşekkür konuşmalarıyla sona eren panelin ardından Hattat Fatih Özkafa ve Hattat Arif Vural'ın hat yazımı sunumu eşliğinde Kayışzadeye ait mushaflardan oluşan "Yazma Eserler Sergisi"nin açılışı gerçekleştirildi.

- Kur'an Ziyafeti ve Dua Programı

Yine Kayışzade Hafız Osman Efendi'yi anma etkinlikleri kapsamında Burdur Ulu Camii'nde teravih namazı öncesinde yapılan "Kur'an Ziyafeti ve Dua Programı" düzenlendi.

burdur-panel-22

Programda Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Dr. Hafız Osman Şahin, kurul üyeleri Fatih Okumuş, Sedat Aydınlı ve Celalettin Sevimli tarafından enderun usulü teravih namazı kıldırılarak Kur'an-ı Kerim ziyafeti sunuldu.

Programı İl Müftüsü Dr. Enver Türkmen'in yaptığı dua ile sona erdi.

Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu üyleri tarafından Burdur Bucak ve Afyonkarahisar'da da Kur'an Ziyafeti programları gerçekleştirildi.

Editör: Ömer Ceylan