Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İstanbul’da Albayrak Şirketler Grubu tarafından bu yıl 10’uncusu düzenlenen, 13 usta hattatın klasik tarzın dışında kendi sanat anlayışlarıyla yorumlayarak yazdığı ve bu yıl ki teması “Besmele-i Şerif” olan Hat Eserleri Sergisi’nin açılış programına katıldı.

Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi Beş Kubbe Salonu’nda düzenlenen sergi açılışında konuşan Başkan Erbaş, hat sanatının Kur’an’la özdeşleşmiş bir sanat olduğunu belirterek, “Besmele, Kur’an’ın bir ayetidir. Hat sanatında gördüğümüz eserlerin pek çoğu Kur’an’dan ayetleri ihtiva ediyor. O açıdan Kur’an-ı Kerim’in nüzulü, okunması, tilaveti, hıfzı nasıl mucizeyse, yazılması da onun mucizevi özelliklerinden birisidir. 15 asırdır bu sanat devam etmektedir.” dedi.

“Hat sanatı Cenab-ı Hakkın güzelliğinin kulları üzerindeki yansımasıdır”

Başkan Erbaş, Allah güzel isimlerini kulları üzerinde de yarattığına dikkati çekerek, “Allah’a ait olan güzel isimler bazı kullarında güzel ses olarak zuhur eder. İşte biraz önce Kur’an-ı Kerim’i o güzel sesiyle okuyan hocamız gibi nice güzel sesli hocalarımız var. İşte hat sanatı Cenab-ı Hakkın güzelliğinin kulları üzerindeki yansımasıdır.” diye konuştu.

“Gençlerimize bu sanatları öğretmemiz lazım”

İslam medeniyetinin güzellik medeniyeti olduğunu ifade eden Başkan Erbaş, “Aynı zamanda güzel ahlakın bu sanat eserleriyle desteklenmesi, medeniyetimizin de güzelleşmesine vesile olmaktadır. O yüzden gençlerimize medeniyetimizin ortaya çıkardığı bu sanatları öğretmemiz lazım.” şeklinde konuştu.

“Her zaman zalimin karşısında, mazlumun yanında merhametle hareket ederiz”

Başkan Erbaş, İslam medeniyetinin aynı zamanda merhamet medeniyeti olduğuna işaret ederek, “Her zaman zalimin, kötülüğün karşısında, mazlumun yanında merhametle hareket ederiz. Besmele ile yazılmış olan hatları okuduğumuz zaman önce insan olarak nasıl daha merhametli bir insan olabileceğim diye düşünmemize vesile olur inşallah.” ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanı Erbaş konuşmasının ardından beraberindekilerle serginin açılışını yaptı.

Açılışa, İstanbul Valisi Davut Gül, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi, İlim Yayma Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Bilal Erdoğan, Albayrak Grubu yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Sergi, 6 Ocak’a kadar ziyaret edilebilecek.

Editör: Mehmet Öztürk