Cuma namazı öncesi camide tekbirler ve Kur’an tilaveti eşliğinde başlayan program Sancak bölgesi imamlarının yerel dilde okuduğu Mevlid-i şerif ile devam etti.

Sjenica (Siyenitsa) Müftüsü Sabit Şeçoviç’in yaptığı selamlama konuşmasının ardından Sjenica İslam Birliği Meclisi Başkanı Hazir Datsiç Valide Sultan camiinin tanıtımını yaptı.

Sancak Müfütüsü Senad Halitoviç ise konuşmasında şunları vurguladı:

- Bu cami bölgedeki Müslümanların Türkiye’deki Müslümanlarla, Türkiye ile kopmaz bağlantılarının bir kanıtıdır

“Her şeyden evvel Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere camimizi restore eden Türkiye halkı ve Türkiye Devleti’nin dualarımızda olduğunu ifade etmeliyim. Son günlerde olup bitenleri hepimiz biliyoruz. Bu nedenle başlattığı harekâtta Türkiye’yi bütün düşmanlarından korumasını, ayaklarını sabit kılmasını Allah’tan niyaz ediyorum. Bu bölgedeki biz Boşnaklar, daha doğrusu bu bölgedeki biz Müslümanlar Türkiye’nin zayıf olması halinde bölgede zayıf düşeceğimizi, Türkiye’nin güçlü olmasının ise bizim de güçlü ve güvende olduğumuz anlamına geldiğini çok iyi biliyoruz. Bu cami bölgedeki Müslümanların Türkiye’deki Müslümanlarla, Türkiye ile kopmaz bağlantılarının bir kanıtıdır. Bu bağlantıların bu şekilde devam etmesini, Türkiye’nin bu hayratını kabul etmesini ve bu camide şimdiye kadar olduğu gibi Kıyamet gününe kadar ibadet edilmesini Allah’tan niyaz ediyorum. Hayırlı mübarek olsun!”

- Syenitsa Valide Sultan Camii’nin bölgedeki en büyük Selatin camilerden biri

Din Hizmetleri Müşaviri Dr. Fatih Yücel de Diyanet İşleri Başkanı Sayın Prof. Dr. Ali Erbaş’ın gönül dolusu selamlarını ileterek başladığı konuşmasında, Syenitsa Valide Sultan Camii’nin bölgedeki en büyük Selatin camilerden biri olduğunu, bu camiyi restore ederek Müslümanların hizmetine sunan TİKA’ya müteşekkir olduklarını, bu açılışta başta Barış Pınarı Harekâtında olmak üzere ülkemizi terör odaklarına karşı savunan tüm Mehmetçiklere; Çanakkale’de kendileriyle kader birliği eden Boşnaklara ve dünyanın farklı bölgelerinde şehit düşen tüm Müslümanlara dualar edileceğini belirtikten sonra mümin gönülleri bu camide birleştiren Cenab-ı Hakk’a hamdederek konuşmasını bitirdi.

- Biz Sancak bölgesini Türkiye ve Sırbistan arasında dostluk köprüsü olarak görüyoruz

Türkiye Cumhuriyeti Belgrad Büyükelçisi Tanju Bilgiç ise “Biz Sancak bölgesini Türkiye ve Sırbistan arasında dostluk köprüsü olarak görüyoruz. Bu güzel eserin ortaya çıkmasında emeği geçen TİKA’ya ve Diyanet İşleri Başkanlığı’na da teşekkür ediyorum. Barış Pınarı Harekâtında şehit olan tüm Mehmetçiklere de Allah’tan Rahmet diliyorum.” diyerek konuşmasını bitirdi.

Program Sancak Müftü Yardımcısı Muhammed Demiroviç’in camiyi vakfeden Valide Sultan’a, Türk Milletine ve Barış Pınarındaki Mehmetçiklere yaptığı şu dua ile sona erdi: ‘Allah’ım bizi İslâm ile tanıştıran, Müslüman olmamıza vesile olan, İslâm’a hizmet eden ve bu camimizi restore edip onu bize Sana ibadet etmemiz için emanet olarak bırakan Türk milletini koru! Allah’ım, Senin dinine yardım eden herkese yardım et! ...Allah’ım! Ümmet-i Muhammed’in tüm şehitlerine rahmet eyle!

Allah’ım! ‘Senin yolunda mücadele edenlere yardım et! Allah’ım! En güzel isimlerin ve sıfatların hürmetine bu günler Suriye’de Barış Pınarı harekâtında mücadele eden Mehmetçiklere yardım et, onlara desteğini esirgeme, onlara ilham ver, onları koru! Allah’ım! Kalplerimizi birleştir! Allah’ım! Saflarımızı sıklaştır! Allah’ım! Bizi sana ibadet eden salih kullarından eyle!’’

Cuma hutbesini Sırbistan İslam Birliği Riyaseti Başkanı Sead Nasuoviç irat etti. Namaz sonunda TİKA, cami cemaatine ve halka yemek dağıttı.

Editör: Mehmet Çalışkan