Konya’da üç ayların başlangıcı ve Regaip Kandilinin ilk gününde, asırlardır sürdürülen "Şivlilik" etkinlikleri İncirliova'da yaşatıldı.

İnciliovalı minikler, büyüklerinden dinlediği ve sosyal medyadan yaşıtlarının heycanını yaşadı.

Aydın Şivlilik 22

İncirliova'da Sandıklı 4-6 Yaş Kur'an Kursundan başlayarak Çarşı Camii'ne kadar devam eden güzergah üzerinde çocukların yürüyüşü ile gerçekleştirildi.

İlçe Emniyet Müdürlüğünün almış olduğu güvenlik tedbirleri çerçevesinde velilerin de katılımıyla ve Kur’an kursu öğreticilerinin rehberliğinde yapılan yürüyüş esnasında esnaf ve hayırseverlerin hediyeleri ve ikramları ile çocuklar sevindirildi.

Etkinlikler öğrencilerin İlçe Müftülüğü ziyareti ile sona erdi.

Üç ayları müjdeleyen gelenek Üç ayları müjdeleyen gelenek

Şivlilik Nedir?

Konya'da Hicri takvime göre üç ayların başlangıcı olan Recep ayının ilk günü yapılan kutlamadır. Regaip Kandili sabahında sokaklara çıkan çocuklar, gruplar halinde komşularından "şivlilik" adı verilen şekerlemeleri istiyor.

Sabah torbalarıyla sokaklara dökülen çocuklar, kapı zillerine basarak "Şivli şivli şişirmiş, erken kalkan pişirmiş, iki çörek bir börek, bize namazlık gerek. Şivliliiiiik...'' diye bağırır.

Ev sahibi, çocuklara eskiden kuru üzüm, leblebi, incir gibi çerezler verirken günümüzde çikolata, bisküvi, şekerleme gibi ikramlıklar dağıtır.

Editör: Ömer Ceylan