Ramazan Esintileri programının ilk konuğu olan Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi konuşmalarında müzik ve musiki kavramları arasındaki farkı açıklayarak, güzel sesin önemini vurguladı.

Hayatın her aşamasında devam eden ses ilmi dediğimiz musiki faaliyetinin Ramazan’da çok daha yoğun bir hale geldiğini ifade eden Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, "Musiki bizim ibadetimizde zaten aldığımız feyzin, bereketin kat be kat ziyadeleşmesini sağlayan önemli yardımcı unsurlardan biridir. Dolayısıyla Ramazan’da daha yoğun olmamız çerçevesinde musikiyi de daha yoğun kullanmamız gayet normaldir. Mesela biz sahura temcit deriz. Temcit diye dini musiki formu vardır. Temcit sahura insanları kaldırmak üzere Cenabı Allah’ı öven ifadelerin yer aldığı Arapça veya Türkçe duaların minareden müezzin tarafından okunmasıdır. Müminleri sahura yani seher vaktine hazırlar. Sahur yapılır peşinden münacaat gelir. Yeni bir güne başlanırken bu münacaat vesilesiyle Allah’a dua edilmiş olur.” ifadelerini kullandı.

Program sonunda Amasya İl Müftüsü Durmuş Ayvaz ise "Ecdadın bizlere emanet ettiği bu mekanda şehir kültürünü canlı tutmak adına düzenlediğimiz ‘Ramazan Esintileri’ programımıza Ramazan Ayı boyunca teravih namazı sonrası her akşam devam edeceğiz. Sizleri programlarımıza davet ediyorum." dedi.

Amasya'da Ramazan Esintileri Programının Ilki Gerçekleştirildi (3)

Ramazan Esintileri programına Vali Yardımcısı Mustafa Pala ile kurum müdürleri, akademisyenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Program sonrası Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi tarafından katılımcılara musiki dinletisi sunuldu.

Editör: Ömer Ceylan