Çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Bosna Hersek'te ramazan boyunca, yüzyıllardır süren gelenekler yaşatılmaya devam ediyor. Tarihi Osmanlı mirası birçok camide ramazan boyunca vakit namazlarının yanı sıra teravih kılınıyor ve mukabele geleneği sürdürülüyor.
Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Emin Akseki, Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) tarafından seçilen 29 hafız din görevlisini, görev yerlerine gitmeden önce misafir etti ve onlara Bosna Hersek ile Türkiye ilişkileri hakkında bilgi verdi.

Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Mustafa Güvenç, DİB ve Türkiye Diyanet Vakfının (TDV), ramazan boyunca Bosna Hersek'te birçok etkinlik gerçekleştireceğini söyledi.
Bosna Hersek İslam Birliği ve DİB arasında yıllardır süren işbirliği kapsamında hafız din görevlilerinin ramazan için görevlendirildiğini aktaran Güvenç, "Ramazan ayı vesilesiyle iftar sofralarında, teravih namazlarında, mukabelelerde kardeşlerimizle bir araya gelecekler. Bazen insanlar aynı dili konuşsa da anlaşamazlar ama bizler gönül dilimiz aynı olduğu için buradaki kardeşlerimizle farklı dili konuşsak da çok rahat bir şekilde anlaşabiliyoruz. İnşallah hocalarımız da kardeşlerimizle rahat bir şekilde anlaşacaklar." dedi.

Güvenç, din görevlilerinin, Türkiye ve Bosna Hersek arasındaki kardeşliğin güçlenmesine, birlik ve beraberliğin artmasına katkı vereceğini dile getirerek, şunları kaydetti:
"Hocalarımızın sayısı her sene artmaktadır. Bu da hocalarımızın burada yapmış olduğu görevlerden halkın memnuniyet duymasının bir yansımasıdır. İnşallah bizler de değerli hocalarımızın görev yaptığı bölgelerde, İslam meclislerinde, müftülüklerde iftar organizasyonları düzenleyeceğiz. Gıda paketi dağıtımı, alışveriş çeki dağıtımı yapacağız. Türkiye Diyanet Vakfının, Türk halkının ikramlarını buradaki Müslüman kardeşlerimize ulaştırmak için bizlere göndermiş olduğu emanetini bizler de buradaki kardeşlerimize ulaştıracağız. İnşallah iyilik sofraları kurulacak. Türk halkının, oradaki kardeşlerimizin ikramları, hediyeleri buradaki Boşnak kardeşlerimize ulaştırılacaktır."
- "Sınırları aşan bir dostluğu daha da kuvvetlendirmek için buradayız"
Aydın'dan gelen ve Travnik şehrinde görev yapacak Abdussamet Aydın ise ramazanın manevi iklimini ve bereketini Boşnaklarla paylaşmak istediğini söyledi.
Ramazanın birlik ve beraberlik ayı olduğunu dile getiren Aydın, "İbadetlerle, kardeşlik ruhunu pekiştirmek, gönül bağlarını güçlendirmek ve sınırları aşan bir dostluğu daha da kuvvetlendirmek için buradayız." dedi.
Aydın, Bosna Hersek'e gelmeden önce giriş seviyesinde Boşnakça dersleri aldıklarını da aktardı.
Karabük'ten gelen ve Brcko'da görev yapacak Ali Tabak ise aldıkları Boşnakça dersi sayesinde kendilerini ifade edebildiklerini dile getirdi.
Görev yapacağı şehirde Boşnaklar ve Türkler arasındaki dostluğu güçlendirmek için de çalışacağını vurgulayan Tabak, "İftar, teravih, hep beraber yapacağımız sahurlarımızla inşallah mutlu bir şekilde buradan ayrılırız. Bosna Hersek'e ilk defa geliyoruz ama insanların bize yaklaşımları bizi derinden etkiledi." ifadesini kullandı.
Next




