Sinop İl Müftülüğü tarafından "Mevlid-i Nebi ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası" etkinlikleri kapsamında çeşitli programlar gerçekleştirildi.

Bu kapsamda "Peygamberimiz, Cami ve İrşat" konulu konferans düzenlendi.

Merkez Yatılı Hafızlık Kur’an Kursu’nda gerçekleştirilen konferansa Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kara konuşmacı olarak katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programda konuşan Sinop İl Müftüsü Mustafa Düzgüney, "Mevlid Kandili'nin 7 Ekim 2022 tarihinde olması dolayısıyla Diyanet İşleri Başkanlığı'mız tarafından 01-07 Ekim tarihleri arası 'Mevlid-i Nebi ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası' olarak 'Peygamberimiz, Cami ve İrşat' teması ile birlikte kutlanacak. Bizler yaşayışlarımızı Kur'an-ı Kerim'in ve Rasulüllah (s.a.s) Efendimizin rehberliğinde hayatımıza idame etmeliyiz ki Cenabıhakk’ın istediği gibi bir kul olalım." dedi.

Ardından konuşan Doç. Dr. Mustafa Kara, "İslam'da cami ve mescidin önemli bir yeri vardır. Allah’a ibadet edilen yerler olmaları hasebiyle Allah’ın evi kabul edilmişler ve İslam’ın alameti sayılmışlardır. Bir yerde bulunan cami, o yer halkının Müslüman olduğunu gösterir. Bunun için Peygamberimiz Mekke’den Medine’ye hicret ettiğinde ilk iş olarak Kuba köyünde Mescid-i Kuba’yı Medine’de ise Mescid-i Nebi’yi inşa etmiştir." diye konuştu.

Doç. Dr. Kara, "Rasulüllah (s.a.s) Efendimiz Mescid-i Nebevi’de hem devlet işlerini idare eder ve hem de vaaz ve irşatta bulunurlardı. Efendimizin hayatına baktığımız zaman uyguladığı irşat metotlarını belli başlıklar altında toplayabiliriz. Mesleğin gerektirdiği ilmi donanıma sahip olmak, konuya hakim olmak, niyeti halis olmak, hal ehli olmak, dürüst, emin ve güvenilir olmak, muhatapları tanımak, anlayacakları seviyeden hitap etmek, anlaşılır olmak, hikmet ve güzel öğütle konuşmak, merhametli, tatlı dilli ve güler yüzlü olmak, mütevazı olmak, insanlara değer vermek, sabır yüklenmek, uygun zaman ve mekanı gözetmek, farklı inanç ve meşrep mensuplarını hedef almamak ve konuşmanın sonunda konuyu özetlemektir. Verimli irşat programı belirtilen şartlara uygun yapıldığı takdirde neticeye varmak daha hızlı ve verimli olur." şeklinde konuştu.

Konferansın ardından Doç. Dr. Mustafa Kara, İmam-Hatip Lisesi öğrencileriyle bir araya geldi.

Şehit Ömer Can Açıkgöz Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri ile buluşan Kara, okumanın öneminden söz ederek, "Rabbimiz ilk olarak okuma ve yazmamızı yani ilim ehli olmamızı bizden istiyor. Bizlerde önce Allah’ımızın emir ve yasaklarını, Rasulüllah (s.a.s) Efendimizin hayatını ve yaşayışını öğrenerek onun gibi güvenilir emin olma yolunda çaba ve gayret sarf edeceğiz. Eğer biz bu şekilde yaşamaya gayret edersek hem dünyamızı hem de ahiretimizi kurtaracak en hayırlı olanlardan oluruz." dedi.

Editör: Mehmet Çalışkan