Tekirdağ İl Müftülüğü tarafından, toplumda aile olma bilincini arttırmak, ailede hak ve sorumluluklar açısından baba olmanın önemine dikkat çekmek amacıyla "Baba okulu Semineri" düzenlendi.

İl Müftülüğü İsmail İpek Konferans Salonu'ndaki seminere İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Köse, Diyanet İşleri Uzmanı Fatih Yıldız ve Kadıköy İlçe Vaizi Ahmet Yılmaz’ın konuşmacı olarak katıldı.

baba-okulu-tekirdağ-11

Seminerin açılışında konuşan Tekirdağ İl Müftüsü Mustafa Soykök, "Öğrenmek hayat boyu devam eden süreçtir. İl Müftülüğü olarak Tekirdağ genelinde camilerimiz, Kur’an kurslarımız, Gençlik Merkezlerimiz ve konferans salonlarımızda halkımıza yönelik her zaman eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam ediyoruz. Dünya sağlık örgütünün sağlık tanımında kişinin bedeninde hastalık ve sakatlığın olmaması der ama buna ek olarak kişinin zihnen ruhen ve manevi açıdan da sağlıklı olması gerekmektedir. Maneviyat kişinin bedenen daha olgun ve sağlıklı olmasına vesile olur. Babalık mesleğinde başarılı olamazsak hayatta mutlu olamayız, Allah’ın rızasını da edemeyiz. Peygamberimiz (sav)’in öğütlerini, tavsiyesini almamız, daha iyi bir baba olmamıza vesile olacaktır. Cenabı Allah, bu hayat yolunda rızasını kazanmayı nasip etsin. Bu organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen herkese ve 'Baba Okulu Semineri'ne katılım sağlayan birbirinden kıymetli konuşmacı hocalarımıza teşekkür ederim." dedi.

baba-okulu-tekirdağ-22

Seminerin ilk oturumunda "Kur’an’da Baba Örnekleri ve Bir Baba Olarak En Güzel Örnek Hz. Peygamber" konularını anlatmak üzere sahneye çıkan Prof. Dr. Saffet Köse, şunları kaydetti:

"Dünyada erkeklik modelinin zayıflatılması ailenin zedelenmesine sebebi olduğu ama aslında erkeklik ve kadınlık normları ve rollerinin aslına uygun olması gerekir. Hatta yeryüzünde bir kesim daha da ileri giderek erkekliğin kaldırılmasına dair söylemler içindeler, bir cinsiyet projesi orta atılıyor ve bunu cinsiyetleri karıştırma projesi ile destekliyorlar. Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın çok güzel bir tespiti, sözü var 'Allah’ın yardımı olmasa bugün insanların kendini koruması çok zordur.' Bir erkeğin, bir babanın sorumluluklarından bahsederek, Allah (cc) biz insanlardan hiç bir zaman, Allah’ı devreden çıkarmamızı bekliyor, bu hayatı yaşarken Kasas Suresi 77. Ayette buyurduğu gibi 'Öyleyse Allah'ın sana verdiklerinden yararlanarak, yalnızca ahiret yurdunda iyi bir yer tutmanın yolunu ara; bunu kazanmak için dünyada yapman gerekenleri de unutma' buyurarak bu işin nasıl bir dengede olmasını gerektiğini bizlere belirtmektedir. Çocuklarımızın okul eğitimini düşünürken, onlara güzel bir ahlak eğitimi de vermeliyiz."

Prof. Dr. Köse Erkeklik ve kadınlık normları ve rollerinin aslına uygun olması gerekir

Prof. Dr. Köse, Kur’an’dan Hz. İbrahim, Hz. Yusuf ve Hz. Muhammet (sav)’in hayatlarından örnekler vererek konuşmasını bitirdi.

"Ailede Merhametin Mimarı Olarak Baba ve Mahremiyet Eğitiminde Babanın Rolü" konulu sunumunu yapan Diyanet İşleri Uzmanı Fatih Yıldız ise Mahremiyet Eğitimi, Gelişim Dönemlerine Göre Mahremiyet, 0-6 Yaş Döneminde Mahremiyet, Ergenlik Döneminde Mahremiyet, Dijital Mahremiyet, Mahremiyet Türlerini anlatarak, Kur’an ve Sünnette mahremiyet örneklerini sundu.

baba-okulu-tekirdağ-44

Kadıköy İlçe Vaizi Kudüs Rehberi Ahmet Yılmaz da "Baba Çocuk İletişimi ve Baba Genç İletişimi" konulu sunumunda "Öfke kontrolsüz bir güçtür, evlatlarımıza yaptıkları olumsuz şeylerden dolayı aniden öfke ile çıkışmamalıyız. Anne rahmindeki çocuk ebeveynlerin kavgasından etkilenir. Asla onların yanında tartışmayalım. Bir babanın çocuğuna en güzel hediyesi annesini sevmesidir. Her şeyi konuşalım ama neyi nasıl hangi şekilde konuştuğumuza dikkat edelim. Dilimizi iyi kullanacağız. İnsanları incitmemek için sözlerimizi inceltmek lazım. İletişimde zaman, mekan ve beyan, bu üç unsura dikkat ederek iletişim kuracağız." dedi.

baba-okulu-tekirdağ-55

Çocuğun sevilmesi, ilgi gösterilmesi kadar önemli bir şey olmadığını belirten Yılmaz, İnsanı düşman eden sevgisizliktir, insanı huysuz eden ilgisizliktir. Çocuğa Allah ve ahiret inancını yerleştirmemiz lazım. Hiç bir tedbir bizleri ve çocuklarımızı dijital ortamın tehlikesinden koruyamaz, ancak Çocuğun kalbine Allah korkusu ve ahiret bilinci yerleştirebilirsek bu mümkün. İstediğiniz kadar vaaz nasihat verin çocuğa kalbine temas edemezsek işimiz zor. Başarırsan severim, gözüme girersin gibi şartlı sevgi olmaz, kendimize nasıl davranılması istiyorsak öyle davranacağız. Çocuklarımıza, Yaşına göre davranmak çok önemli." ifadelerini kaydetti.

Program, semineri tamamlayan baba ve baba adaylarına belge takdimi ile sona erdi.

Editör: Ömer Ceylan