Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Bursa’da üniversite öğrencileriyle bir araya geldi.

Bursa Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansta konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, öğrencilerle bir arada bulunmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Bilgi ve hikmetin karanlıkları ortadan kaldıran en önemli unsurlardan olduğuna işaret eden Başkan Erbaş, “Kur'an'ın amacı cahiliyeyi ortadan kaldırmaktır. Onun için medeniyetimizin temel ayaklarından birisi ilim ve hikmettir” dedi.

Başkan Erbaş, Peygamber Efendimize gelen ilk vahyin okumaktan, kalemden, öğrenmekten bahsettiğine değinerek, “Bu ne anlama geliyor. Bu medeniyetin çocuklarının elinden kitap ve kalem eksik olmayacak, anlamına geliyor. Kitap ve kalemin eksik olmadığı zamanlarda ilim, irfan ve hikmet noktasında en ileri düzeylere çıktığımızı tarihe baktığımız zaman hep görüyoruz” diye konuştu.

 Hicretle birlikte Peygamber Efendimizin Yesrip’i Medine-i Münevvere, aydınlanmış şehir haline getirdiğine işaret eden Başkan Erbaş, şöyle devam etti:

“Peygamberimizin Yesrip’i aydınlanmış şehir haline getirebilmek için ilk yaptığı şey, Mescid-i Nebi’yi yapmak, orada yaptığı ilk şey ise içerisinde Suffe’yi kurmak oldu. Ashab-ı kiram Peygamberimizden bütün bilgileri orada aldı. Oradan aldıklarını Medine'nin dışına uzak bölgelere taşıdılar. 20-30 sene içerisinde binlerce kilometre uzaklara ilmi, irfanı bilgiyi, hikmeti taşıdılar. Müslümanlar toprakları fethetmeden önce Kur'an'la gönülleri fethettiler. Dolayısıyla Kur’an’a Müslümanlar ne kadar sahip çıkarlarsa ve bu kitabı anlamak için ne kadar çok ilim peşinde koşarlarsa o kadar çok gönülleri fethederler.”

“Müslümanlar, gittikleri her yere huzuru ve barışı götürmeyi amaçlamışlardır”

Kur’an-ı Kerim'deki “Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?” ayetini hatırlatan Başkan Erbaş, “Elbette olmaz. Bilmeyenlerin, cehaletin kol gezdiği zamanlardaki Mekke ve Medine’ye ya da dünyanın diğer yerlerine bir bakınız. Bir de Kur'an'la aydınlanmış gönüllerin meydana getirdiği şehirlere bakınız. Bir Endülüs öncesi Roma’nın, İspanya'nın haline bakınız. Endülüs döneminde 700 yıl boyunca nasıl aydınlatılmış ona bakınız. Bir de 1492 yılında Endülüs'ün büyük bir katliam sonucu yıkılmasından sonra ki insanların durumuna bakınız” değerlendirmesinde bulundu.

Başkan Erbaş, İslam’ın barış dini olduğuna vurgu yaparak, “Müslümanlar gittikleri her yere huzuru, barışı götürmeyi amaçlamışlardır. Müslümanlar, nerede zulüm varsa o zulmü ortadan kaldırmak için gitmişlerdir. Mazlum kim olursa olsun, hangi inançtan olursa olsun eğer zulme uğruyorsa İslam Devleti, Müslümanlar onun yanında yer alır. Mute bizim için büyük bir örnektir” ifadelerini kullandı.  

“Deizm misyonerlerin bir tuzağıdır”

Deizmin bir tuzak olduğunun altını çizen Başkan Erbaş, şöyle konuştu:

“Deizm, Tanrı var ama Tanrı ile benim aramda kimse yok, diyen bir anlayıştır. Peygamberi, vahyi, melekleri, kitabı inkar ediyorlar. Deizm, ‘Müslümanları, Müslüman gençleri, misyonerlik faaliyetlerini duymuşsunuzdur, doğrudan doğruya onları kendi dinimize çekmektense önce Müslümanlıktan biraz uzaklaştıralım sonra o zaten gelir’ tuzağıdır. Bu tuzağa hiçbir Müslüman gencimizin gelmeyeceğini biliyoruz. Peygamber aşığı bir milletiz. Biz, Muhammed deyince ona salat ve selam getiren bir milletin mensuplarıyız, çocuklarıyız. Dolayısıyla bu izm’ler hiçbir şekilde bizim milletimizde yer bulamaz. Ama bunun için de uyanık olmalıyız, inancımızı çok iyi bilmeliyiz.”

Başkan Erbaş, öğrencilere düzenli bir şekilde kitap okumalarını, farklı alanlarda okumalar yapmalarını tavsiye ederek, “Hangi alanda olursanız olun. İster öğretmen, ister mühendis olun, rol model insanlar olmaya çalışın. Bulunduğunuz yerlerde insanlar size bakarak hal ve hareketlerini değiştirsinler” dedi.

Buluşmaya, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Ulcay, Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Muslu, İl Müftüsü İzani Turan ve öğrenciler katıldı.

Başkan Erbaş, konferansın ardından Rektörlüğü ziyaret etti.

Başkan Erbaş, ayrıca üniversitenin içerisinde bulunan Bursa İl Müftülüğü Gençlik Merkezini ziyaret ederek, burada bulunan gençlerle sohbet etti, hatıra fotoğrafı çektirdi.

VİDEO

Editör: Mehmet Çalışkan