İletişimi, eğitimi, güvenliği, veri akışını kolaylaştıran imkânlar bireylerin önünde yeni pencereler açmaktadır. İnsan eliyle gerçekleştirilen faaliyetler artık teknolojik ürünler vasıtasıyla halledilmekte, insanın sorumlulukları ve sorumluluk alanları şekillenerek günden güne değişmektedir. Eğitim bu alanlardan biri olmakla beraber etkinliğini ve alanını günbegün artırmaktadır. Televizyon yayınlarından internet üzerinden erişilen mecralara, akıllı telefon uygulamalarından elektronik kitaplara değin eğitimin hayatın pek çok sahasına yayıldığı görülmektedir. Dersler, paneller, oturumlar ve kişisel yayınlar vasıtasıyla eğitici rolü ve eğitim ortamları boyut değiştirmektedir. Son yıllarda gittikçe hızlanan bu dönüşüm eğitim, eğitici, eğitim ortamı ve öğrenci kavramlarında değişikliklere sebep olmuştur.

Diyanet İşleri Başkanlığı çeşitli platformlar vasıtasıyla eğitim hizmetleri yürütmekte ve halkı bilgilendirmektedir. Kurslarda Kur’an öğretiminin gerçekleştirilmesi, camilerde hutbe ve vaazlar verilmesi yüz yüze yapıldığı gibi çeşitli dijital platformlar aracılığıyla eğitimi ve irşad faaliyetleri de sürdürülmektedir. Böylece öğrenme talepleri muhtelif mecralarda karşılanmaktadır. Bunlara ek olarak basılı ve süreli yayınlar ile mobil uygulamalar vasıtasıyla eğitimde çok yönlülük sağlanmakta, öğrenmek isteyen herkesin erişebileceği imkânlar tesis edilmektedir.

Fiziksel olarak içinde bulunduğumuz dünyada toplumsal yaşamı ve insan ilişkilerini düzenleyen normlar, ahlaki ilkeler, düzenleyicilerin yüzlerce yıllık bir birikim ve uygulama ile belirledikleri kurallar henüz büyüme çağında bulunan ve sınırları netleşmemiş sanal dünya için maalesef ki söz konusu değil. Bundan dolayı kişi bilgiye erişim sağlarken dikkatli olmalı, bir denetici gözüyle kendisine iletilen bilginin/mesajın sorgulamasını yapmalıdır.

Diyanet Dergisi olarak bu sayımızda dijital çağ ve din eğitimi konusunu işlemeye çalıştık. Nitekim evde, okulda, sosyal hayatta kesintisiz bir öğrenme ve öğretme faaliyeti içinde olan insan için bu yeni dönemin anlaşılması elzemdir. Din eğitimi ve irşat faaliyetleri çerçevesinde dijitalleşmeyi yeniden ele aldığımız bu sayımıza; Enbiya Yıldırım, “Dijital Çağ ve Sahih Bilgi”; Doç. Dr. Muhammed Kızılgeçit, “Dijital Çağda İrşadın İmkânı”; Sedide Akbulut, “Dijital Platformlarda Din Eğitimi” başlıklı yazılarıyla katkıda bulundular. Söyleşi konuğumuz ise Prof. Dr. Ercan Öztemel Hocamız.

Bu vesileyle yeni eğitim-öğretim yılının öğrencilere ve öğreticilere hayırlı olmasını temmeni ediyorum. Bir sonraki sayımızda görüşmek üzere. 

İyi okumalar.

Doç. Dr. Fatih KURT

DergilereAboneOlmakİçinTıklayınız