Bu tecrübenin satır başları diyebileceğimiz önemli isimler vardır. Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî işte bu satır başı isimlerden birisi olarak hem coğrafyamızın hem medeniyetimizin müstesna şahsiyetlerinden biridir. Onun İslam düşüncesine getirdiği derinlik, aşıladığı hikmet perspektifi sonraki yüzyıllarda da fonksiyonunu kaybetmeden sürdürmüş, modern dönem de dâhil olmak üzere değerini korumuştur. Cumhurbaşkanlığı tarafından Hz. Mevlânâ’yı vuslatının 750. yıl dönümünde anmak amacıyla 2023 yılı “Mevlânâ Yılı” olarak kabul edilmişti. Diyanet Dergisi bir süredir yılın son sayılarında medeniyetimizin bu gözde isimlerini dosya olarak ele almakta; onların önemini, anlamını, mirasını bugünün insanına aktarmaya gayret etmektedir.

Bu vesileyle bizler de İslam düşünce hayatına yepyeni bir soluk kazandıran, ilim meclislerini hikmetle ve ahlakla donatan Mevlânâ’yı bu sayımızda dosya konusu olarak misafir ettik. Şüphesiz bugün bütün dünyanın onun hayatından, sözlerinden öğreneceği çok şey var.

Bu ayki dosyamıza, Prof. Dr. Reşat Öngören, “Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî: Hayatı, Eserleri ve Görüşleri”; Prof. Dr. Emine Yeniterzi, “Mesnevi’ye Güncel Bir Bakış: İnsani Değerler”, Dr. Hacer Çetin, “Hikmet Denizi Mevlânâ’da Temel Kavramlar”; Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, “Hz. Mevlânâ Bugün Bize Ne Söyler?” başlıklı yazılarıyla katkıda bulundular.

Müslümanlar olarak 7 Ekim’den bu yana aslında tek bir gündemimiz var. İşgalci İsrail, dünyanın gözü önünde Gazze’de binlerce Müslümanı katlediyor. Gazze’de çoluk çocuk, kadın, yaşlı demeden soykırım gerçekleştiren İsrail’in insanlık dışı tavrı kadar ona bu cesareti veren, katliamlarda arkasında duran dünya güçlerini de lanetliyoruz. Kötülüğün, önünde sonunda sahibine döneceğine olan inancımızla, “nehirden denize kadar özgür Filistin” davasını selamlıyoruz. Bereketli okumalar diliyorum.

Cafer Tayyar DOYMAZ

DergilereAboneOlmakİçinTıklayınız