Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu ile Trabzon Üniversitesi Kuran İlimleri ve Kıraat Uygulama Enstitüsü’nün ortaklaşa düzenlediği 4. Kıraat Çalıştayı, Yomra Kaşüstü Trabzon Ali Haydar Özak Dini Yüksek İhtisas Merkezi’nde 27-29 Ağustos 2022 tarihlerinde yapıldı.

Açılışa Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, eski bakanlar Faruk Nazif Özak ve Mehmet Cahit Turan, Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu üyeleri, çok sayıda akademisyen, alan uzmanları Kurra hafızlar ile Trabzon Üniversitesi ve Trabzon İl Müftülüğünden görevliler katıldı.

Açılışta konuşan Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu kadim şehir Trabzon’da böyle bir programın düzenlemesini çok anlamlı bulduğunu ifade etti. Toplantıya katılarak birer selamlama konuşması yapan Faruk Nazif Özak ve Mehmet Cahit Turan ise Trabzon’da böyle bir program düzenleyip Trabzon’un değerlerini topluma yeniden hatırlattıkları için ilgililere teşekkür etti.

Trabzon üniversitesi rektörü Emin Aşıkkutlu ise Kuran ve Kıraat eğitiminin önemine işaret ederek bu çalışmaların sürekli hale getirilmesi ve Kur’an Eğitim Merkezlerinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.

Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafiz Osman Şahin de kurul olarak Mushaf forma tetkiki yanında çeşitli çalışma alanlarında sempozyum çalıştay ve seminerler düzenlediklerini vurguladı.

Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulunun ismine 2010 yılında Kıraat eklenmesiyle birlikte ulusal ve uluslararası Kur’an yarışmaları düzenlediklerini ifade eden Şahin, 2022 uluslararası Hafızlık ve Kur’an-ı Kerim’i güzel okuma yarışmasının 29 Eylül 6 Ekim tarihleri arasında Konya’da yapılacağını duyurdu.

Trabzon İl Müftüsü Osman Aydın da Kurra hocalara hizmet vermekten dolayı şeref duyduklarını ifade ederek katılımcılara teşekkür etti.

Açılıştan sonraki oturumda Kıraat okutulan merkezlerde uygulanan Kıraat müfredatı ile ilgili sunumlar ve müzakereler yapıldı.

Katılımcılar aynı gün akşam merhum Ali Haydar Özak’ın kabrini ziyaret etti, Ahi evren Dede Camii’nde ve kabri başında Kuran okuyup ve dua ettiler.

28 Ağustos pazar günü sabah 10-13 saatleri arası yörenin en önemli Kur’an hadimlerinden olan Mehmet Rüştü Aşıkkutlu Hoca Efendi ile Ali Haydar Özak Hocayı anma paneli yapıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafiz Osman Şahin’in moderatörlüğünü yaptığı panele, Bayındırlık ve iskan eski bakanı Faruk Nafiz Özak, Trabzon Üniversitesi Rektörü Prof. Emin Aşıkkutlu, KTÜ öğretim üyesi Veysel Usta ve emekli imam hatip Mahmut Celal Murat konuşmacı olarak katıldı.

Yapılan konuşmalarda Mehmet Rüştü Aşıkkutlu ve Ali Haydar Özak hocaların Kur’an’a hizmetleri her yönüyle dile getirildi.

Öğlen sonrası merhum Mehmet Rüştü Aşıkkutlu’nun uğurlu köyündeki kabri başında anma ve tilavet programı yapıldı.

29 Ağustos pazartesi gün boyu Kıraat tedrisinde Aşere Takrip müfredatı ve öğretim metotları üzerine alan uzmanı hocalarla müzakere ve istişareler yapıldı.

Çalıştayda Kurulun çalışma alanları olan kıraat tecvit ve imla ile ilgili çalışmalara devam edeceklerini söyleyen Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafiz Osman Şahin, ilahiyat fakülteleri ve üniversitelerin Kıraat ve Kur’an araştırma merkezleri ile birlikte yürüttükleri çalışmalara çok değer verdiklerini ifade ederek, ilahiyat ve Diyanet işbirliğini önemsediklerini sözlerine ekledi.

Resmi veya özel Kıraat okutan Kurra Hafız hocalara da hizmetlerinden dolayı teşekkür eden Şahin, her çalıştay veya seminer düzenledikleri illerde de o yörenin Kur’an’a hizmet etmiş merhum kurrasını anmayı da gelenek haline getirdiklerini söyledi.

Programın sonunda Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafiz Osman Şahin, katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Editör: Mehmet Çalışkan