Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından İstanbul’da vakıf bağışçıları için düzenlediği “Vakıf Buluşmaları” programına katıldı.

“Vakıf, İslam medeniyetinin en önemli unsuru oldu”

Buradaki konuşmasında, tarihte ilk vakıf müessesini Peygamber Efendimizin (s.a.s.) kurduğuna işaret eden Başkan Erbaş, “Peygamberimiz (s.a.s.) öyle bir temel attı ki bu temel İslam medeniyetinin en önemli unsuru oldu. Emeviler’den Abbasilere, Endülüs’ten Selçuklu’ya, Selçuklu’dan Osmanlı’ya ve bu yüzlerce vakıf işte Peygamber Efendimizin (s.a.s.) atmış olduğu bu temel üzerinde yükseliyor.” dedi.

Başkan Erbaş, vakıfların yeryüzünde iyiliğin yayılması için çalıştığını dile getirerek, dünyayı iyiliğin değiştireceğini söyledi.

“149 ülkedeki insana el uzatan vakıf haline geldi”

Osmanlı döneminde her alanda vakıfların açıldığını hatırlatan Başkan Erbaş, şöyle konuştu:

“Türkiye Diyanet Vakfı da o medeniyetin bir devamı olarak 1975 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde kuruldu. Başlangıçta amaç Diyanet İşleri Başkanlığı’nın hizmetlerine destek olmaktı. Şimdi o amaç devam ediyor ama büyüdü. Ülkemizin 81 ilinde, 922 ilçesinde, pek çok beldesinde, sınırlarımızın ötesine taştı. 2019 yılında sadece kurban vesilesiyle ülkemizdeki 81 il, 922 ilçeyle birlikte 149 ülkede fakir fukara, garip gureba insana el uzatan bir vakıf haline geldi. Vakfımız, kurban vesilesiyle 100’ün üzerinde ülkede 35 milyon insana ulaşan bir vakıf haline geldi.”

Başkan Erbaş, üniversite camilerini bir suffe olarak değerlendirdiklerini dile getirerek, gençlerin daha fazla camiye gelmeleri için gayret gösterdiklerini ifade etti.

Programa, Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Dr. Hafiz Osman Şahin, Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan ile İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Safi Arpaguş da katıldı.

Editör: Mehmet Öztürk