Kur’an-ı Kerim’de birçok ayet-i kerimede Allah’a kulluk görevinin hemen arkasından anne babaya iyi davranılmasının emredilmesi (Bakara, 2/83; İsrâ, 17/23) oldukça manidardır. Zira üzerimizde birçok hakkı bulunan ebeveynlerimiz, şüphesiz ki bu dünyada iyilikle, merhametle, şefkatle muameleyi en fazla hak eden eşsiz iki insandır. Peygamber Efendimiz (s.a.s.), amellerin en üstünü olarak nitelendirdiği vaktinde kılınan namazdan hemen sonra anne babaya yapılan iyiliği zikrederken (Buhari, Tevhîd, 48), Rabbimizin rızasının, anne-babamızın rızasına, öfkesinin de onların öfkesine bağlı olduğunu buyurmaktadır. (Tirmizî, Birr, 3) Dolayısıyla ebeveynlerimize güzel davranmak bizim seçimimize kalmış bir durum değil bilakis dinî, ahlaki ve insani görevlerimizdendir.

Diyanet Aile Dergisi olarak bu ay dosyamızda “Evlat Olma Sorumluluğu” konusunu ele aldık. Esma Güner yazısında; bir evladın, anne babasına karşı hayatın değişik evrelerinde farklı sorumlulukları olduğuna değinerek ebeveynlerinin ahirete irtihallerinden sonra da bu yükümlülüğün devam ettiğine dikkat çekti. Ahmet Edip Başaran, “Bir Mesuliyet Şuuru” yazısıyla dosyamıza katkıda bulundu: “Anne babamız en fazla ihtimam ve hürmet  östermemiz gereken biricik varlıklarımızdır. Bizim varlığımız onların varlığıyla ete kemiğe bürünür, bir anlam kazanır. Bu öyle bir yüce anlamdır ki bütün anlamların kaynağı ve özü oraya bağlıdır. O anlamdan yoksun olmak, hayattan ve kendimizden yoksun olmakla aynı kapıya çıkar.” Dr. Mehmet Bağçivan, Ahkâf suresi 15. ayet-i kerimenin ışığında anne babaya karşı sorumluluğun evrensel bir vefa borcu olduğunu hatırlattı. Hadislerle Aile köşemizde Dr. Salih Şengezer, “İyilik Eden İyilik Bulur” yazısıyla büyüklerimize ihsan ile davranmanın hayatımıza nasıl yansıdığına vurgu yaptı.

Bu ay söyleşimizi, Prof. Dr. Alev Erkilet ile “İnsan, Toplum ve Medeniyet Üzerine” gerçekleştirdik.

Doç. Dr. Şerife Eroğlu Memiş, “Osmanlı’da Kültür Taşıyıcıları Olarak Hac Seyahatnameleri” yazısıyla Geçmiş Zaman Olur ki köşemizde yer aldı. Hüseyin Akın, “Dünya Kiracısı” yazısıyla bu ay dergimize renk kattı. Fazilet Seyitoğlu, “Bağımlılık ve Dijital Detoks” yazısıyla çevrim içi harcanan zamanı asgari düzeye indirmenin yöntemlerine işaret etti.

Teknolojik gelişmeleri ele aldığımız Akliyat köşemizde bu ay Muhammed Kâmil Yaykan, “ChatGPT:Ben Bir Yapay Zekâ Modeliyim” başlığı altında yapay zekâ programının geldiği aşamayı mercek altına aldı. İyiliği Konuşalım köşemizde din görevlisi Yusuf Dalkılıç’ın iki çocuğa koruyucu aile olma hikâyesini sizlerle buluşturduk.

Siz değerli okurlarımızı birbirinden kıymetli yazı ve yazarlarımızla baş başa bırakırken Kurban Bayramı’nızı tebrik eder, milletçe huzur içerisinde nice bayramlara erişmemizi Cenab-ı Hak’tan niyaz ederiz.

Dr. Lamia LEVENT ABUL

DergilereAboneOlmakİçinTıklayınız