Diyanet İşleri Başkanlığınca hafızlık öğrencilerinin motivasyon ve özgüvenlerini arttırmak, bilgi ve beceri düzeylerini sınamalarını sağlamak ve birbirleriyle kaynaşma ve tanışma fırsatları sunmak amacıyla çeşitli yarışmalar düzenleniyor.

Bu kapsamda gerçekleştirilen il müftülükleri ev sahipliğinde gerçekleştirilen hafızlık yarışmalarında bölge heyecanı yaşanıyor.

Mardin Bölge Finali2

Mardin

Mardin İl Müftülüğü ev sahipliğinde düzenlenen Bölge Finali İl Müftülüğü Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Bölge yarışmasına Mardin, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Hakkari, Malatya, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerinden kız ve erkeklerden toplam 15 öğrenci katıldı.

Yarışma sonucunda kız öğrenciler kategorisinde Gaziantep Şahinbey Hoşgör Bülbülzade Kız Kur'an Kursu öğrencisi Ayşe Esra Buru, erkek öğrencilerden ise Gaziantep Şahinbey Hoşgör Fatih Erkek Kur’an Kursu öğrenicisi Mustafa Berkay Aslan bölge birincisi oldu.

Yarışmanın açılışında konuşan İl Müftü Vekili Ali Üney, "Değerli hafızlar Allah(cc)'ın sizlere bahşetmiş olduğu Kur'an hadimliğini dünyada verilecek en güzel ve en kıymetli mükafat olarak görüp ömür boyunca hayatınızın en müstesna yerinde muhafaza etmenizi diliyorum." dedi.

Hafızları tebrik eden Başkanlık Müftüsü Orhan Genç ise, "Kur'an-ı Kerim dünyada en çok ezberlenen, okunan ve basımı yapılan yegane kutsal kitaptır. Hafızlık severek yapılması gereken bir şeydir. Kur'an hadimi olmak evet zor ama korumak daha da zordur. Sizlerden temennim Kur’an’ı hayatınız boyunca benliğinizde taşımanız ve yaşatmanızdır.” ifadelerini kullandı.

Bingöl Hafızlık Bölge Yarışması

Bingöl

Bingöl İl Müftülüğü ev sahipliğinde gerçekleşen Bölge Finali'nde genç hafızlar ter döktü.

Bölge yarışmasına Ağrı, Bayburt, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan ve Erzurum illerinden kız ve erkek kategorilerinde toplam 12 öğrenci katıldı.

Yarışma sonucunda kız öğrenciler kategorisinde Elazığ Merkez Çatalçeşme Yatılı Kız Kur’an Kursu öğrencisi Zeynep Karabulut, erkek öğrencilerden ise Elazığ Merkez Altınçevre Yatılı Erkek Kur’an Kursu öğrencisi Muhammed Emin Çiçekçi bölge birincisi oldu.

Elazığ İl Müftüsü İrfan Üstündağ, "Bölge birincisi olan ve ilimizi Türkiye finalinde temsil etmeye hak kazanan öğrencilerimizi tebrik ediyor, ailelerine ve öğreticilerimize emeklerinden dolayı teşekkür ediyorum." dedi.

Bingöl İl Müftüsü Topal ise yaptığı açıklamada Elazığ’da hafızlık müessesinin güçlü bir geleneği olduğunu belirterek hafızların başarılarının devamını diledi.

Yarışmaya katılan tüm öğrencilere çeşitli hediyeler verilerek program sona erdi.

Eskişehir Hafızlık Bölge Yarışması

Eskişehir

Eskişehir İl Müftülüğü ev sahipliğinde düzenlenen Bölge Finali Dini İhtisas Merkezinde gerçekleştirildi.

Bölge yarışmasına Ankara, Aksaray, Bolu, Çankırı, Çorum, Eskişehir, Kayseri, Kırıkkale, Konya, Nevşehir, Sivas ve Yozgat illerinden toplamda 9 erkek, 11 kız öğrenci katıldı.

Yarışma sonucunda kız öğrenciler kategorisinde Ankara'dan Hanife Alara Uyar, erkek öğrencilerden ise Aksaray'dan Ahmet Asaf Sever bölge birincisi oldu.

Birincileri tebrik eden İl Müftüsü Bekir Gerek, Eskişehir'in yıllardan beri hafızlık eğitimine çok önem verdiğini ve çok büyük hafızlar yetiştirdiğini belirterek hafızlık kursları açmanın ve onların yetiştiklerini görmenin gurur vesilesi olduğunu ifade etti.

Karaman Hafızlık Bölge Yarışması

Karaman

Karaman İl Müftülüğü ev sahipliğinde İmam-ı Azam Camii'nde gerçekleştirilen yarışmada Adana, Antalya, Hatay, Osmaniye, Kahramanmaraş, Karaman, Isparta, Mersin ve Burdur illerinde dereceye giren adaylar final heyecanı yaşadı.

Sadece erkekler kategorisinde düzenlenen Bölge Finali'nde Mersin Silifke Merkez Kur'an Kursu öğrencisi Ömer Faruk Gök bölge birincisi oldu.

Tokat Hafızlık Bölge Yarışması

Tokat

Tokat İl Müftülüğü ev sahipliğinde düzenlenen Karadeniz Bölge Finali, Karşıyaka GOP Merkez Camii Mehmet Emin Saraç Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Bölge Yarışmasına Amasya, Giresun, Karabük, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Tokat, Trabzon ve Zonguldak il şampiyonları katıldı.

Yarışmada konuşan Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, "Değerli hafız yavrularımız! Kur'an-ı Kerim öğrenmek, milletimizin asırlardır süregelen bir geleneğidir. Müslümanlığı seçtiğimizden beri Kur'an'ın taşınması için emek sarf etmişizdir. Bu geleneğin temelinde hafızlık yatmaktadır ki bu önemli bir husustur. Yavrularımız hafızlık sayesinde büyük bir hazineyi kazanmışlardır. İnşallah ömürleri boyunca bu kıymetli hazineleri layıkıyla taşıma fırsatını bulurlar. Değerli yavrularımızı tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Hafızlık Eğitimi Daire Başkanı İbrahim Yılmaz'ın başkanlığındaki komisyonun değerlendirmeleri neticesinde kız öğrenciler kategorisinde Trabzon'dan Elanur Erbay, erkek öğrencilerden ise Trabzon'dan Tarık Ömer Güvercin bölge birincisi oldu.

Birincileri tebrik eden Komisyon Başkanı Yılmaz, "Bizler, çocuklarımızın, onlara emek veren hocalarımızın çektiği zorlukları biliyoruz. Bu yavrularımız kendi kurslarında, sonrasında ilçelerinde ve son olarak illerinde birinci olarak bu yarışmaya katılma hakkı elde ettileri. Bu, yavrularımızın çok iyi birer hafız olduğuna işarettir." dedi.

Tokat İl Müftüsü Esat Yapıcı ise konuşmasında, "Hafızlıkta bu heyecanın ne olduğunu ancak hafız olanlar bilir. Burada bu kadar insanın huzurunda bu genç kardeşlerimizin 6236 ayetten her birisini okumaları aslında hepsinin birinci olmalarının kanıtıdır. Tüm hafızlarımıza muvaffakiyetler diliyorum." dedi.

Tekirdağ Hafızlık Bölge Yarışması

Tekirdağ

Tekirdağ İl Müftülüğü ev sahipliğinde düzenlenen Bölge Finali İsmail İpek Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Bölge yarışmasına Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Düzce, Edirne, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ ve Yalova illerinden kız ve erkeklerden toplam 19 öğrenci katıldı.

Yarışma sonucunda kız öğrenciler kategorisinde Kocaeli Derince Çenedağ Yatılı Kız Kur'an Kursu öğrencisi Rabia Bülbül, erkek öğrencilerden ise İstanbul Bağcılar Asımın Nesli Erkek Kur’an Kursu öğrencisi Ahmet Bilgili bölge birincisi oldu.Tekirdağ Hafızlık Bölge Yarışması2

İl Müftüsü Mustafa Soykök, "Sizler Kur’an’ın hafızlarısınız. Eşrefi ümmet olanlar Hafızı Kur’an’dır. Hafız-ı Kur’an olanın, Hafızı Kur’an olur, gönlünü Kur’an’a verene, Allah Teala feraset ihsan eder, onu nuruyla aydınlatır, kötülüklerden muhafaza eder. Okuduğumuz Kur’an bizlere ayağa kalkmamızı söyler. Kötülüklerden hicret etmemizi, elbisemizi, kalbimizi ve yeryüzünü temiz tutmamızı ister. Yüce Allah Kur’an’ın ahlak ve ahkamı ile yeryüzünde söz söylemeyi bizlere nasip eylesin. Bizler Kur’an’ın hamilleri olarak, onun çağrısını her yerde duyurmaya çalışmalıyız. Hepinizi sevgiyle ve saygıyla selamlıyor, tüm hafızlarımıza başarılar diliyorum." dedi.

Aydın Bölge Hafızlık Birincisi

Aydın

Aydın İl Müftülüğü ev sahipliğinde düzenlenen Bölge Finali Ömer Kocaoğul Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.

Yarışma sonucunda Kütahya Tavşanlı Kavaklı Kız Kur'an Kursu öğrencisi Zeynep Arslanboğa bölge birincisi oldu.

Ödül takdim töreninde konuşan Kütahya İl Müftüsü Mevlüt Hakan Asan, "Öğrencimiz Zeynep Arslanboğa daha önce de Kur'an-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması'nda Türkiye ikincisi olarak bizlere anlamlı bir mutluluk yaşatmıştı. Hocalarının destekleri ve Kavaklı Kur’an Kurslarındaki eğitimin neticesi olarak bu sene de Türkiye finalinde bölgemizi temsil edecek. Bu başarısından dolayı hocalarını tebrik ediyor, Türkiye Finalinde öğrencimiz Zeynep'e başarılar diliyorum." dedi.

Yarışmanın Türkiye finali erkekler kategorisi 16 Eylül 2023 tarihinde Balıkesir'de, kızlar kategorisi ise 12 Eylül 2023 tarihinde Batman'da gerçekleştirilecek.

Editör: Emin Altıntaş