KURBAN

Orta Asya’nın En Büyük Camisi İmama Serahsi Camii

Abone Ol

Bişkek şehir merkezinde, tarih boyunca doğu ile batının bağlantı yolu olmuş, meşhur İpek Yolu Caddesi’nde yer alan Kırgızistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanlığına ait 35 dönümlük arazi üzerinde inşa edilen Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii, Orta Asya’nın en büyük camisi olma özelliğini taşıyor.

Kırgızistan'ın maddi ve manevi kalkınmasına destek olmak amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı ile Kırgızistan makamları arasında imzalanan protokol çerçevesinde caminin yapımı gerçekleştirildi.

Ankara Kocatepe Camii’nin silueti esas alınan cami bünyesinde sosyal alanlarla birlikte Kırgızistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanlığı binası, konferans salonu ve Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşavirliği irtibat bürosu binaları yer alıyor.

İnşaatına Nisan 2012’de başlanan ve Orta Asya Müslümanlarının sabırsızlıkla beklediği Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii, Türkiye Diyanet Vakfı tarafından kendi kuruluşu olan KOMAŞ A.Ş. aracılığıyla tamamlanarak ibadete hazır hale getirildi.

Bişkek Cumhuriyet Merkez İmam Serahsi Camii, Cumhuriyet dönemi klasik Osmanlı mimarisinden esinlenilerek inşa edildi. Cami oturumu 56x94 metre olup harim kat, mahfil kat, bodrum kat ve açık avludan oluşan yaklaşık 6.759 metrekare inşaat alanına sahip.

Caminin kapalı ibadet alanlarında aynı anda 10 bin kişi namaz kılabilecek. Namaz kılınacak şekilde saf düzeninde dizayn edilmiş traverten taş kaplı açık alanlar ile Cuma ve Bayram günlerinde ise aynı anda 20 bin kişinin ibadet edebilme imkânı olacak.