Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), "Dünyaya Bir Damla Hayat" sloganıyla sürdürdüğü su kuyusu projesi kapsamında Çad Cumhuriyeti'nin doğusunda yer alan Abeşe kentinde su kuyusu ve vakıf çeşmesi açtı.

Çad'ın başkenti Encemine'nin yaklaşık bin kilometre doğusunda yer alan Abeşe ilinde ve onu çevreleyen Wadi Fira bölgesinde açılışı gerçekleştirilen üç su kuyusu ve vakıf çeşmesi, elektrik ve güneş enerjisi ile çalışıyor.

Yerin yaklaşık 100 metre derinliğinden çıkarılan su, 15 ton hazneli depoda muhafaza edilip 12 muslukla bölge insanının istifadesine sunuluyor.

Yerel yöneticilerin ve bölge halkının büyük teveccüh gösterdiği açılış törenleri hakkında Diyanet Haber'e açıklamalarda bulunan Encemine Din Hizmetleri Müşaviri Dr. Murat Kalıç, bölgede asgari yaşam gerekliliklerinden yoksun birçok kişi ve ailenin bulunduğunu ve açılışı yapılan su kuyusu ve vakıf çeşmelerinin bölge halkının hayatlarını idame ettirme noktasında büyük fayda sağlayacağını kaydetti.

Din Hizmetleri Müşaviri Kalıç, dünyada kalıcı bir eser bırakmak isteyen vatandaşların Türkiye Diyanet Vakfı'na yapmış oldukları bağışlarla yapımı tamamlanan su kuyusu ve vakıf çeşmelerinin, bölge halkının en önemli sıkıntılarından birini çözdüğünü ve Din Hizmetleri Müşavirliği olarak bu tür yardım projelerini kardeş ülke Çad'da gerçekleştirmeye devam edeceklerini belirtti.

Açılış töreninin yapıldığı bölge hakkında da bilgiler paylaşan Kalıç, Abeşe'nin 1852 yılından itibaren Osmanlı subaylarının Mısır ve Sudan üzerinden gelip yerleştikleri, evlenip ticaret ile meşgul oldukları bir kent olduğunu aktardı.

Ayrıca söz konusu şehrin günümüzde sekiz Osmanlı subayının kabrine ve "Türk Bahçesi" adıyla bilinen bir Türk mahallesine ev sahipliği yaptığını ifade eden Kalıç, bu bölgenin "ecdat bakiyesi ve emaneti olduğunu" vurguladı.

Dr. Kalıç, açılış töreninde aynı zamanda Türkiye Diyanet Vakfı'nın organize ettiği "Hediyem Kur'an Olsun" kampanyası kapsamında öğrencilere Kur'an-ı Kerim hediye edildiğini sözlerine ekledi.

Editör: Mehmet Çalışkan