Diyanet İşleri Başkanı Erbaş’ı Oxford İslam Araştırmaları Merkezi Başkanı Dr. Farhan Ahmad Nizami ve Başkan Yardımcıları Dr. Afifi al-Akiti, Dr. Talal Al-Azem, Prof. Yasin Dutton karşıladı.

Oxford İslam Araştırmaları Merkezi’nde bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Erbaş, son dönemde dünyada hızla yayılan İslamofobiye dikkati çekerek İslamofobi hareketlerinin artık bir İslam düşmanlığına dönüştüğünü ifade etti.

Erbaş, İslam'ın özünün barış ve esenlik olduğunun altını çizdi, özellikle Batıda hızla yayılan islamofobi akımının giderek İslam düşmanlığına dönüştüğünü, bu noktada başta akademik çevre ve din adamları olmak üzere Müslümanların bir araya gelerek çalışmalar yapması gerektiğini kaydetti.

Başkan Erbaş, İslam düşmanlığına dönüşen İslamofobinin en büyük göstergesinin cami ve Müslümanlara yönelik saldırılar olduğunu söyledi. İslam dininde bütün mabetlerin dokunulmaz olduğunu vurgulayan Erbaş, İslamofobik akımların yayılmasına zemin sağlayan medya ve sosyal medya gibi dijital alanlarda İslam'ın rahmet yüklü mesajlarının uygun bir şekilde anlatılması için çalışmalar yapılması gerektiğini dile getirdi.

Erbaş, Oxford İslam Araştırmaları Merkezi kütüphanesinde de bulunan İslam Ansiklopedisi’nin, İSAM tarafından büyük bir özenle hazırlanarak 44 cilt halinde yayınlandığını kaydetti.

Erbaş, İSAM’da çok sayıda ilim adamının yetiştiğini belirterek; “Çeşitli üniversitelerde çalışan yüze yakın ilim adamı İslam Araştırmaları Merkezi’nde (İSAM) yetişti. Yine geçen yıl aldığımız elli kadar İslam araştırmacısı şu anda İslam Araştırmaları Merkezi’nin araştırma görevlisi olarak eğitimlerine devam ediyor. Şu anda Türkiye’nin en zengin ve en kullanışlı kütüphanelerinden birisi yine İslam Araştırmaları Merkezi’nde ve binlerce kitap var kütüphanemizde. Dolayısıyla her iki merkezin (Oxford İslam Araştırmaları Merkezi ve TDV İSAM) birbiriyle tanışmasının ve iş birliği yapmasının çok faydalı olacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Oxford İslam Araştırmaları Merkezi Başkanı Dr. Farhan Ahmad Nizami ise Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’a, “Çok uzun zamandır gelmenizi bekliyorduk ve ziyaretinizden çok memnun olduk, teşekkür ediyorum.” dedi.

Dr. Farhan Ahmad Nizami konuşmasını şöyle sürdürdü:

Bu merkez (Oxford İslam Araştırmaları Merkezi), Oxford’un 800 yıllık tarihinde ve türünde bir ilk oluyor. Britanya tarihine de bakarsak İslami dünya üzerinde araştırma merkezi olarak bir ilkiz. İslam ve Müslüman toplumlar üzerine araştırma yapan bir merkeziz. Bizim için önemli olan baştan beri sadece bir alan değil birçok alanda imkân sağlamak. Bütün bunları söylüyorum çünkü Oxford İslam Araştırmaları Merkezi'mizin giriş kapısının adı İstanbul. Burada her bir salona İslam ülkelerinin adı verildi. Merkezimizin ana giriş kapısının adını da İstanbul koyduk. Burada her şeyin bir anlamı var ve bir şeyi sembolize ediyor. Oxford’da böyle bir merkezde İslami ilimler üzerine çalışma yapıldığında, Türkiye’nin bunun kalbinde yer alması gerekiyor. Bu yüzden sizin buraya gelmeniz bizim için çok önem arz ediyor ve Cumhurbaşkanımızın da gelmesi bizim için çok önemliydi. Türkiye’den öğrencilerimizin burada olması bizi çok mutlu ediyor ama farklı disiplinlerden de daha çok öğrenci görmek istiyoruz. Bunun belli bir düzende gerçekleşmesi gerekiyor. Çünkü Oxford Üniversitesi çok karmaşık bir üniversite. Yani bir öğrenci olsa bile en iyi öğrenci olması çok önemli ve sürekli bir düzende gelip gitmeleri bizim için çok önemli.”

Oxford İslam Araştırmaları Merkezi’nin Osmanlı dili ve tarihi üzerine araştırmalar yapan bir bölümünün olması gerektiğini ifade eden Nizami, “Günümüzün sorunlarından bahsettiniz, İslamofobi’den bahsettiniz, bunları çok iyi biliyorum. Bu nedenle iyi İslami araştırmalar ortaya çıkarabilirsek, daha iyi yerlere ulaşabileşeceğimizi düşünüyorum ve Oxford burada bir imkân. Burada İslami kesimin zenginliğini anlamak çok önemli. Birlikte uzun vadeli çalışmalar olabileceğini düşünüyorum, özellikle Osmanlı dili ve tarihi üzerine.” dedi.

İslami finans sisteminin geliştirilmesine yönelik araştırmalar yapmak üzere Oxford'ta bulunan Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi İslami Finans Merkezi Müdürü Tarık Akın ise İngiltere’nin İslami finans konusunda çok önemli bir noktada olduğuna işaret ederek, “Teoloji, sanat ve bir realite olarak İslami finans veya katılım noktasında ortaklaşa çalışmaların yapılması çok önemli. Bu anlamda da özellikle Diyanet İşleri Başkanlığımızın bu merkez olabilir, başka merkezler de olabilir ama özellikle bu merkezle önemli iş birlikleri yapabileceğini düşünüyorum.” ifadelerine yer verdi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş görüşmenin sonunda bir kez daha TDV İslam Araştırmaları Merkezi (İSAM) üzerinden Oxford İslam Araştırmaları Merkeziyle iş birliği içerisine girileceğini ifade etti.

Editör: Mehmet Çalışkan