Avustralya'da Covid-19 salgını nedeniyle iki yıldır bayramı buruk geçiren Müslümanlar, ülkede normalleşme adımlarıyla birlikte Ramazan Bayramı'nda cami ve mescitlere akın etti.

Bayram sabahında Avustralya'nın başta Sidney ve Melbourne şehirleri olmak üzere Wollongong, Newcastle, Brisbane, Bundaberg, Shepparton, Renmark ve Mildura şehirlerindeki Diyanet camilerinde Müminler bayram namazı kıldı.

Bayram sabahı Avustralya semaları tekbirler ve aminlerle yankılandı.

Osmanlı mimarisi, çifte minaresi ve kubbesiyle Avustralya'daki en büyük camilerden biri olan Auburn Gelibolu Camii'nin içini, avlusunu, otoparkını dolduran farklı dil ve renkten yaklaşık 3 bin Müslüman omuz omuza saf tuttu, namaz sonrası hep birlikte dualar edildi, kucaklaşarak bayramlaşıldı.

Türkiye'nin Kanberra Büyükelçisi Korhan Karakoç bayramlaşma programına mesaj göndererek bütün Müslümanların bayramını tebrik etti.

- Sidney Din Hizmetleri Ataşeliği bayramlaşma programı

Avustralya Diyanet Vakfı merkezinde Sidney Din Hizmetleri Ataşeliği bayramlaşma programı düzenledi. 

Programa katılan Başkonsolos Ali Sevim, din görevlilerinin, ailelerinin, cami temsilcilerinin ve bütün Müslümanların bayramını tebrik etti.

İkramlar ve sohbetlerin yer aldığı bayramlaşma programı akşama kadar devam etti.

Bayramın 2. gününde ise din görevlileri ve aileleri Diyanet Vakfı merkezinde bayram kahvaltısında bir araya geldi.

- Katılımcılara FETÖ anlatıldı

Bayramlaşma programlarına Müslüman sivil toplum kuruluşları da davet edildi.

Parramatta Mosque'un bayramlaşma etkinliğine katılan Ataşe Bilal Aksoy, davete katılan Müslüman toplum temsilcileriyle bayramlaştı.

Aksoy, Parramatta bölgesi federal milletvekili adayları ve Avustralya devletinin mevcut Göçmenlik, Vatandaşlık, Göç Hizmetleri ve Çok Kültürlülük İşleri Bakanı Alex Hawke ile bir süre sohbet ederek Diyanet İşleri Başkanlığının Avustralya'da yaptığı hizmetlere dair bilgi verdi.

Bakan Hawke'nin FETÖ'nün Türkiye'deki darbe girişimiyle ilgili sorularını yanıtlayan Aksoy, "örgütün 2016 yılında illegal bir şekilde, kanunları çiğneyerek ve zor kullanarak meşru hükümeti yıkmaya yönelik darbe teşebbüsünde bulunduğuna, bu esnada birçok sivil vatandaşı şehit ettiğine, son derece sinsi ve tehlikeli bir terör örgütü olduğuna" dikkati çekti. 

- Gelibolu Camii Bayram Festivali

Ramazan Bayramı sonrası Sidney Auburn Gelibolu Camii’nde Bayram Festivali düzenlendi. 

Festivalin açılışında İmam Hatip Abdülhalim Erkoç ahilik duası yaptı.

Dini ve kültürel motiflerle dolu stantlara Müslüman vatandaşların yanı sıra gayri müslimler de ilgi gösterdi.

Farklı milletlerden Müslüman toplumun yoğun ilgi gösterdiği Festivalde Sidney Din Hizmetleri Ataşeliği tarafından bir stant açılarak Diyanet yayınları ile "2022 Yılı Vekaletle Kurban Organizasyonu" tanıtımı yapıldı.

Ataşelik standında Din Hizmetleri Ataşesi Bilal Aksoy ve eşi, Gelibolu Camii İmam Hatibi Abdülhalim Erkoç ve eşi misafirlerle ilgilenerek Diyanet İşleri Başkanlığı ve hizmetleri hakkında bilgilendirmede bulundu.

Festivalde konuşan Sidney Din Hizmetleri Ataşesi Bilal Aksoy, şunları söyledi:

"Ramazan ayını uğurladık derken başka bir manevi iklim bize doğru yaklaşıyor. Kurban Bayramı'na yaklaşık 2 ay var. Dinimizde kurban ibadetinin ayrı bir yeri vardır. Kurban ibadeti vesilesiyle Müslümanlar bir yandan ‘Rabbin için namaz kıl ve kurban kes’ emrinin gereğini yerine getirmiş, diğer yandan da Müslüman coğrafyalar arasında gönül köprüleri kurmuş oluyorlar. Bilindiği üzere Başkanlığımızın en önemli organizasyonlarından biri kurban kesimi organizasyonudur ve Vakfımız aracılığıyla gerek Türkiye’de gerekse dünyanın 200’den fazla ülke ve bölgesinde kesilen kurbanlar, itina ile ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır. Kurban bağışı yapan ve buna vesile olan kardeşlerimize ne mutlu ki hiç tanımadığı Müslüman kardeşlerinin hayır dualarını alacaklardır. Şu da unutulmamalıdır ki her bir kılı için ecir yazılan kurbanlıklar hakkında bir hadis-i şerifte şöyle buyrulur; ‘Ademoğlu için Allah katında kurban bayramı günü kurban kesmekten daha sevimli bir amel yoktur. Bu hayvan, kıyamet günü boynuzları, kılları ve tırnakları ile gelecektir. Şüphe yok ki kurbanın kanı yere düşmeden önce Allah’a ulaşır. Bu yüzden kurbanlarınızı gönül hoşluğu ile kesiniz.’ Buna göre imkanı müsait olan Müslüman kardeşlerimize sadece vacip değil nafile olarak da kurban kesmelerini tavsiye ediyorum. Çünkü kurban bayramı günlerinde kesilen kurbanların ecri, başka zamanlarda kesilen kurbanların ecrinden çok daha yüksektir. Dolayısıyla Sidney Din Hizmetleri Ataşeliğimiz tarafından organize edilen ve Türkiye Diyanet Vakfı ile Avustralya Diyanet Vakfı iş birliğiyle yürütülen '2022 Yılı Vekaletle Kurban' kampanyamıza bütün toplumumuzun destek vermesini bekliyoruz."

Gelibolu Camii İmam Hatibi Abdülhalim Erkoç ise şunları kaydetti:

"Her yıl olduğu gibi bu yıl da kurban bağışı için vatandaşlarımızın hizmetindeyiz. Kurban kampanyamıza hayır edilen kurbanlıklar dünyanın dört bir tarafında güvenle dağıtılacak, yurt içi ve yurt dışında sahiplerine teslim edilecektir. Diğer yandan kurban bağışı standımıza toplumumuzun gösterdiği ilgiden dolayı çok mutluyum. Başta bu festivali düzenleyen camimizin yönetimine, kurban bağışı standımızda gönüllü olarak hizmet veren hocalarımıza, camimizin gençlerine, özellikle festival boyunca bizi hiç yalnız bırakmayan cami cemaatimize teşekkürü bir borç biliyorum."

Gün boyu süren ve caminin avlusunda binlerce misafiri ağırlayan festival gece yarısına doğru sona erdi.

- Anadolu Mt. Druitt Camii Bayram Festivali

Öte yandan bir bayram festivali de Sidney Anadolu Mt. Druitt Camii’nde düzenlendi. 

Festival kapsamında cami avlusunda oyun parkı kuruldu, çocuklar ve gençler doyasıya eğlendi.

Gün boyu ikramlar yapıldı. 

Festivale katılan Sidney Başkonsolosu Ali Sevim ve Din Hizmetleri Ataşesi Bilal Aksoy cami cemaati ile bayramlaştı.

İmam Hatip Ali Osman Atalay, Başkonsolos Sevim'e, Ataşe Aksoy'a ve cami cemaatine katılımları ve destekleri dolayısıyla teşekkür etti. 

Ayrıca Sidney Din Hizmetleri Ataşeliği bölgesindeki Bonnyrigg, Bundaberg, Newcastle Fatih Sultan Mehmet, Erskineville, Brisbane, Wollongong Bilal ve Redfern camilerinde de çeşitli bayram etkinlikleri düzenlendi.

Editör: Mehmet Çalışkan