Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) ilk camisi, Kanada sınırı boyunca yer alan Kuzey Dakota eyaletindeki Ross kasabasında 1929 yılında inşa edildi.

Ülkede inşa edilen ilk cami

İnşa edilen bu cami kayıtlara, "ülkede inşa edilen ilk cami" olarak geçti.

Ross kasabasındaki caminin temelleri, 1800'lü yılların sonlarında şimdiki Suriye ve Lübnan topraklarından ülkeye göç eden ve nüfusları 100 civarında olan Müslüman göçmenler tarafından atıldı.

Osmanlı Devleti bakiyesi Müslüman göçmenler, Kanada sınırının yaklaşık 100 kilometre güneyindeki Ross kasabasında ülkenin kayıtlarına geçen ilk caminin temellerini attı.

Ülkedeki çiftçilere yönelik ücretsiz arazi dağıtılmasını içeren "Homestead Yasası (Çiftçi Yerleştirme Yasası)" aracılığıyla tarım arazisi arayan Müslüman topluluk, bu kasabada ilk olarak bir bodrum katında, içinde kömür sobası, banklar ve seccadeler bulunan 364 metrekarelik bir sığınakta camiyi faaliyete geçirdi. 

Cami ilk başta, o günlerde etkili olan şiddetli rüzgarlar sebebiyle yerden biraz yüksekte duran ve sadece 1,25 metre boyunda olan kaba ahşap şeklinde inşa edildi.

Caminin inşa edilen bu ilk hali, 1979 yılında yıkılarak 2005 yılında günümüzde de varlığını muhafaza eden mescit halinde yeniden inşa edildi.

Amerika Birleşik Devletleri'nde 1800'lü yılların sonlarından itibaren farklı yerlerde cami ve mescit inşa edilse de bu cami kayıtlara giren ve günümüzde varlığını muhafaza eden ilk cami olarak biliniyor.

İlk Müslüman Mezarlığı

Ayrıca ülkedeki "ilk Müslüman mezarlığı" olarak bilinen ve resmi adı "Assyrian Moslem Cemetary" olan mezarlık da bu caminin yakınında inşa edildi.

Burası günümüzde de mütevazı kimliğini muhafaza ediyor.

Kapısında ve birçok mezar taşında ay ve yıldız sembolü bulunan mezarlıkta yaklaşık 120 yıllık bir Müslüman topluluğun kalıntıları bulunuyor.

ABD'de ilk bayram namazı

ABD'de kayıtlara geçen ilk bayram namazının ise Osmanlı Devletinin Washington Sefareti emrine atadığı ilk imam olan Mehmet Ali Efendi imametinde, New York'ta bir apartman dairesinden dönüştürülen camide kılındığı biliniyor.

25 Şubat 1912 tarihli The Sun Gazetesi, ABD'de ilk olan bu bayram namazını; "Manhattan'da insanların duymaya alışık olmadığı bir ses olan ezan sesinin burada ilk defa yükseldiği" ifadeleri ile okuyucusuna aktarıyor.

Günümüzde 335 milyon nüfusu bulunan Amerika Birleşik Devletleri'nde, toplam nüfusun yaklaşık yüzde birine denk gelen 3,5 milyon Müslüman yaşıyor.

Haber: Muhammet Gündoğdu

Editör: Mehmet Çalışkan