Vakfıkebir İlçesi Müftülüğünce düzenlenen "Dirilişten Kurtuluşa Bir Duruştur Çanakkale" konulu konferansa, Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Selahaddin Çelebi konuşmacı olarak katıldı.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal’ın açış ve selamlama konuşmasından sonra Vakfıkebir Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Emine Kızkapan, Mehmet Akif Ersoy'un "Çanakkale Şehitlerine" adlı şiirini seslendirdi.

Sonrasında "Dirilişten Kurtuluşa Bir Duruştur Çanakkale" konulu konferansını sunmak üzere kürsüye gelen Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Selahaddin Çelebi şunları kaydetti:

"Egemen güçlerin bu topraklarda hep gözü olmuştur"

"1912 yılında Balkan Savaşları yeni bitmiş, ordumuz son derece zayıf bir durumda. Yeni bir savaşa girecek güçten yoksun bir vaziyette iken Avrupa ülkelerinin bir çeşit oyunları, bir anlamda Almanların da bir şekilde bizi savaşın içine çekmiş olması sebebiyle kendimizi savaşa girmiş bulduk. Fakat savaştan yeni çıkmış, son derece zayıf bir orduya sahibiz demedik. Savaşı hiçbir zaman her şeyi mubah gösteren bir yol ve yöntem olarak kabul etmedik. Anadolu'nun köyünde, kasabasında, şehrinde, kırsalında yetişmiş bütün neferlerimiz, bu savaşta ahlakın en üstün örneklerini göstermiştir. Ve insanlık tarihine unutulmaz levhalar bırakmışlardır. Vatan topraklarını korumak için en güç koşullar altında canlarını ortaya koymaktan çekinmeyen vatan evlatlarının ve aziz şehitlerimizin şehadetleri neticesindedir ki bugün toplumumuz dimdik ayaktadır. Yeryüzünün önemli noktalarının kesiştiği bir coğrafyada olmamız nedeniyle egemen güçlerin bu topraklarda sürekli gözleri olmuştur. Daha 1808 yılında Napolyon 'İstanbul kime kalacak? Meselenin esası daima budur.' demiştir. O nedenle tarihimizi çok iyi bilmemiz, gençlerimize de tarihini bilmeyen gençliğin tarih yazamayacağı bilinci ve şuurunu kazandırmamız gerekir."

"Çanakkale Zaferi'ni gençler kazanmıştır"

Çanakkale Zaferi'ni gençlerin kazandığını vurgulayan Çelebi, "Çanakkale'ye o kadar çok gencimiz gitti ki Cumhuriyet'in ilk nüfus sayımının yapıldığı 1927 yılında 13 milyon nüfusumuz var, 7 milyonu kadın ve çocuk, gençler yok. Gençlerimiz savaşa gittiler ve şehit oldular. Onun için gençlerimize değer vereceğiz. Gençleri; hiçbir şeyden anlamaz, bilmez değil aksine Arif Nihat Asya'nın şiirinde ifade ettiği gibi 'Yürü, hâlâ ne diye oyunda oynaştasın? Fatih’in İstanbul'u fethettiği yaştasın!' idealiyle yetiştirmemiz gerekiyor." ifadesini kullandı.

“FETÖ hareketlenmesi de İstanbul Boğazı’nda başladı”

Yüzyıl önce Çanakkale'yi geçemeyenlerin yüzyıl sonra bu kez Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) darbesiyle amaçlarına ulaşmak istediklerini belirten Çelebi, konferansını şu sözlerle tamamladı:

"1071'de Anadolu topraklarını yurt edindik. Ne büyük badirelerden geçtik. O badireler, tarihin değişik dönemlerinde hamdolsun zaferlerle sonuçlandı. En son badire, 15 Temmuz 2016'dır. Çanakkale Boğazı’ndan geçilmedi. 'Çanakkale Geçilmez!' dedirttik. 2016 yılında ilk hareketlenme nerede başladı? İstanbul Boğazı’nda. Nerden başladı FETÖ darbesi? İstanbul Boğazı’ndan. Bu bir rastlantı olabilir mi? Yüzyıl önce Çanakkale, yüzyıl sonra da İstanbul. Çünkü Boğaz, dünya trafiğinin cereyan ettiği bir yerdir."

Sabri Bahadır Kültür Merkezi Salonu'nda düzenlenen konferansa Vakfıkebir Belediye Başkanı Muhammet Balta, İlçe Emniyet Müdürü Fahrettin Sadullahoğlu, Trabzon İl Müftü Yardımcısı Sıdkı Kaya, İlçe Müftüsü Hüseyin Köksal, okul müdürleri, öğretmenler, STK temsilcileri, din görevlileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan