Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) iş birliğinde zekat konusunda vatandaşları bilgilendirmek ve zekat bilincinin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla il müftülükleri ev sahipliğinde gerçekleştirilen "Zekat Bilgilendirme Toplantıları" sürüyor.

Düzce

Düzce İl Müftülüğü Konferans Salonu’nda din görevlilerine yönelik “2022 Yılı Zekat İl Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi.

İl Müftüsü Rüstem Can’ın açış konuşmasıyla başlayan toplantıda Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Selahattin Çelebi, Başkanlığın zekat hizmetleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Çelebi, Müslüman toplumlarda sosyal hayatın vazgeçilmez bir unsuru, yardımlaşma ve dayanışma duygularının temel dinamiği olan infak kültürüyle, TDV’nin yurt içinde ve yurt dışında mazlum, mağdur ve ihtiyaç sahiplerine ulaşabilme imkanı elde ettiğini dile getirdi.

Karabük

Karabük İl Müftülüğü ev sahipliğinde Kent Meydanı Belediye Nikah Salonu’nda, “Zekat Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan toplantı, İl Müftüsü İlyas Yılmaztürk'ün açılış konuşmalarının ardından Başkanlık Müşaviri Selahaddin Çelebi’nin sunumu ile devam etti.

Zekatı hem dini hem de sosyo ekonomik yönden değerlendiren Çelebi, “Zekatın farz bir ibadet olması yanında sosyal ve ekonomik fonksiyonları da vardır. Zekat ibadeti sayesinde zengin ile fakir arasında sevgi bağı oluşur, gönül köprüleri kurulur. Peygamber Efendimiz (s.a.s) ‘Zekat İslam'ın köprüsüdür.’ hadisi de bir yönüyle buna işaret eder.” dedi.

Kahramanmaraş

Kahramanmaraş İl Müftülüğünce "Kardeşliğimiz Zekatla Bereketlensin" sloganıyla Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya Diyanet İşleri Başkanlığı Atama II Daire Başkanı Uğur Yılmaz konuşmacı olarak katıldı.

Abdülhamid Han Tasavvuf Musikisi Korosunun ilahi dinletisi ile başlayan program, İl Müftüsü Mustafa Tekin’in açış ve selamlama konuşması ile devam etti.

Ardından sunumunu yapmak üzere kürsüye gelen Yılmaz, dinleyicilere Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın selamını ileterek zekat hizmetleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Hakkari

Hakkari İl Müftülüğü, Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV iş birliğinde "Kardeşliğimiz Zekatla Bereketlensin" sloganıyla başlatılan 2022 Yılı Zekat Organizasyonu'nu din görevlilerine tanıttı.

Hakkari Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığı (HATSO) Konferans Salonu’ndaki toplantının açılışında konuşan İl Müftüsü İsmail Fakirullahoğlu, “İyilik ve erdem gönül işidir. Yüce Allah kendi yolunda infakı ve fakirlere zekat vermeyi emretmektedir. Bunu en iyi bilenlerin başında din görevlileri gelmektedir. Zekat ve sadakayı halkımıza anlatıp, zenginlerin mallarından infak ederek fakirlerle gönül köprüsü kurmalarını sağlamaya çalışacağız.” dedi.

Ardından kürsüye gelen Başkanlık Vaizi Mustafa Erkan, “Zekat; Yüce Allah’a bağlılığın göstergesidir. Kulluk vazifesini yerine getirmektir. İmkan ve nimetleri ihtiyacı olan kişilerle paylaşmaktır. Cimrilik hastalığından, gönlü rahatsız eden olumsuz duygulardan ve malın esiri olmaktan kurtulmaktır. Fakirlik problemine çözüm olmaktır. Malın temizlenerek bereketlenmesidir. Hayır dua almaktır." ifadelerini kullandı.

Erkan, “Din kisvesi altında mali ibadetleri istismar eden gurup veya guruplar, toplanan zekat ve sadakalar ile öğrenci burslarının çoğunu amacı dışında kullanarak hak gasbı yaptılar. Din görevlileri olarak vatandaşlarımıza öncülük edip bu tür istismarlara meydan vermemeye, toplanmasına katkıda bulunduğumuz zekat ve sadakaların en makul yerlerde kullanılmasına aracılık etmeye gayret göstereceğiz. Bu konuda samimiyetle vatandaşlarımızı bilinçlendirmeye çalışırsak Yüce Allah önümüzdeki bütün engelleri kaldırır kanaatindeyim.” dedi.

Şanlıurfa

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Mehmet Akif İnan Konferans ve Sergi Salonu’nda düzenlenen toplantı Kuran’ı Kerim tilaveti ile başladı.

İl Müftüsü Ramazan Tolan’ın açış konuşmasından sonra kürsüye gelen Diyanet işleri Başkanlığı Atama II Daire Başkanı Uğur Yılmaz, şunları kaydetti:

“Halkımıza İslam esaslarının tümünde rehberlik etmeye devam ediyoruz. Bu hizmetlerimizden biri de zekattır. Zekat kişinin keyfiyetine bırakılmamıştır. Din Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz bünyesinde Zekat Hizmetleri Daire Başkanlığı kuruldu. Bu sayede halkımızın emanetlerini amacına en uygun şekilde yerine ulaştırmamız daha da hızlanacaktır. Yine alkımızın her türlü maddi birikimleri için zekat miktarlarını hesaplayabilecekleri, hem bilgisayar üzerinden hem de cep telefonlarından rahatça kullanabilecekleri ‘Zekat Hesaplama’ programı kurduk. Allah bu hayırlı hizmetlerde gayretimizi artırsın.” dedi.

İstanbul/ Gaziosmanpaşa

İstanbul’da din görevlilerine yönelik 2022 Zekat Bilgilendirme Toplantısı, Gaziosmanpaşa Belediyesi Kültür Merkezi Salonunda gerçekleştirildi.

Gaziosmanpaşa Müftülüğünce gerçekleştirilen toplantıya Diyanet İşleri Başkanlığı Mushafları İnceleme ve Kıraat Kurulu Başkanı Hafız Osman Şahin konuşmacı olarak katıldı. 

Şahin, Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde yeni kurulan “Zekat Hizmetleri Daire Başkanlığı” ve Başkanlığın zekat hizmetleri hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Gaziosmanpaşa İlçe Müftüsü Osman Şen ise zekat ibadetinin önemine dikkat çekerek katılımcı din görevlilerine teşekkür etti.

İstanbul/ Sancaktepe

Sancaktepe Kadir Topbaş Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Zekat Bilgilendirme Toplantısı”na Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Zekat Dairesi Müdürü Yavuz Kocamış, konuşmacı olarak katıldı.

Kocamış, “Ramazan ayının manevi ikliminden yararlanmak isteyen hayır sahiplerine yardımcı olarak onların emanetlerinin doğru yerlere ulaştırmakla mükellefiz ve bu konuda en büyük destekçilerimiz din görevlileridir.” dedi.

Sancaktepe İlçe Müftüsü Muammer Turan ise “Her alanda rehberlik yapan din görevlilerinin vatandaşlara zekat konusunda nasıl, nerede değerlendirilmesinde rehberlik ederek, iyi niyetli olmayan kişiler tarafından zekatın istismar konusu yapılamayacağını” ifade etti.

Editör: Mehmet Çalışkan