Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) iş birliğinde zekat konusunda vatandaşları bilgilendirmek ve zekat bilincinin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla il müftülükleri ev sahipliğinde gerçekleştirilen “Zekat Bilgilendirme Toplantıları” sürüyor.

Aydın

Aydın İl Müftülüğünce "Türkiye Diyanet Vakfı 2022 Yılı Zekat Tanıtım ve İstişare Toplantısı" düzenlendi.

İl Müftülüğü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Diyanet İşleri Başkanlığı Zekat Hizmetleri Daire Başkanı Turgut Erhan konuşmacı olarak katıldı.

Erhan, “Peygamberimizin bizatihi uygulamış olduğu, zekat amilleri vasıtasıyla insanlardan almış olduğu, ihtiyaç sahibi, kimsesiz insanlara dağıtmış olduğu zekat ibadetinin, aradan geçen zaman diliminde neredeyse unutulan ibadetler içerisine girdiğini görüyoruz. Bizlere de küçükken ibadetler anlatılırken hep en son farz olarak zekat ibadeti anlatıldı. Oysa ki Kur’an-ı Kerim’in yaklaşık otuz ayrı yerinde zekat ibadetinden bahsediliyor. Bizim yapacağımız husus ise bu farz olan ibadeti en güzel şekilde insanlarımıza aktarma noktasında elimizden gelen gayreti ve çabayı sarf etmektir.” diye konuştu.

Açış konuşmasını yapan İl Müftüsü Ercan Aksu, “Bizlere verilen görevlerden biri de toplumu dini konularda aydınlatmaktır. Gerek cami içinde gerekse cami dışında topluma din hizmeti veriyoruz. En önemlisi de şu ki toplumu ve insanları doğru bilgilerle, sahih bilgilerle buluşturuyoruz.” dedi.

Bartın

Bartın’da  düzenlenen Zekat Bilgilendirme Toplantısı'na Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müşaviri Zeki Sayar konuşmacı olarak katıldı.

İl Müftüsü Abdülcelil Çakar, açış konuşmasında zekatın önemine dikkati çekerek Bartın İl Müftülüğü ve TDV Bartın Şubesi zekat çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Başkanlık Müşaviri Sayar ise Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde yeni kurulan Zekat Hizmetleri Daire Başkanlığı ile Başkanlığın zekat hizmetleri konusunda katılımcıları bilgilendirdi.

Trabzon

Trabzon İl Müftülüğü ev sahipliğinde düzenlenen Zekat Bilgilendirme Toplantısı'na Diyanet İşleri Başkanlığı Hac ve Umre Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kurullar ve Koordinasyon Daire Başkanı Tuncay Altınışık konuşmacı olarak katıldı.

Programın açılışında konuşan İl Müftüsü Osman Aydın, Peygamber Efendimizin, ‘Mallarınızı zekat vererek korumaya alınız.’ mealindeki hadisi şerifini hatırlatarak, "Zekat ibadeti konusunda vatandaşlarımızı bilgilendirmek ve bilinçlendirmek gerekir." dedi.

Kurullar ve Koordinasyon Daire Başkanı Altınışık ise Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı koordinesinde sürdürülen zekat çalışmalarına dair sunum yaptı.

Altınışık, "Zekatın bilinçli ve gönüllü yapılmasını temin etmeliyiz. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma bilincini canlı tutacak, bizi öfke toplumundan şefkate ve merhamete götürecek zekat, infak ve samimi duygularla yapacağımız güzel davranışlardan biridir.” diye konuştu.

Rize

Rize İl Müftülüğü, din görevlilerine yönelik “Zekat Bilgilendirme Toplantısı” düzenledi.

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya, Diyanet İşleri Uzmanı Fatih Yıldız konuşmacı olarak katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan toplantının açış konuşmasını yapan İl Müftüsü Naci Çakmakçı, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı iş birliğinde zekat konusunda vatandaşları bilgilendirmek ve zekat bilincinin daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla "Zekat Bilgilendirme Toplantıları"nın düzenlendiğini ifade etti.

Zekat organizasyonu hakkında din görevlilerine bilgi veren Diyanet İşleri Uzmanı Yıldız ise İslam dünyasında zekat bilincinin yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak, rehberlik etmek ve emaneti ehline teslim etmek amacıyla Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde Zekat Hizmetleri Daire Başkanlığı ihdas edildiğini ve zekat hizmetlerinin Din İşleri Yüksek Kurulunun fetvaları, Zekat Hizmetleri Daire Başkanlığının koordinesi ve Türkiye Diyanet Vakfının icrası ekseninde yürütüldüğünü kaydetti.

Zekatın Müslüman toplumlarda sosyal hayatın vazgeçilmez bir unsuru olduğuna işaret eden Yıldız, yardımlaşma ve dayanışma duygularımının temel dinamiği olan infak kültürüyle yurt içinde ve yurt dışında mazlum, mağdur ve ihtiyaç sahibi insanlara ulaşabilme imkanı sunduğunu dile getirdi.

Yıldız, zekatın dini kurallara uygun olarak, yurt içinde ve yurt dışındaki ihtiyaç sahibi Müslümanlara ulaştırılmasında görev almanın önemli bir sorumluluk olduğunu sözlerine ekledi.

Yozgat

Yozgat İl Müftülüğü ev sahipliğinde düzenlenen 2022 Yılı Zekat Bilgilendirme Toplantısı'na Diyanet İşleri Başkanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanı Fatih Mehmet Karaca konuşmacı olarak katıldı.

Toplantının açılışında konuşan İl Müftüsü Ali Gülden, “İlimizde Başkanlığımızın zekat anlamında bizden beklediği faaliyetleri en üst seviyede icra etme gayreti içinde olacağız. Şunu biliyoruz ki Kur’an-ı Kerim’de namaz ibadeti ile zekat ibadeti birçok ayette birlikte zikredilmiştir. Namaz ibadeti bedenimizin, ruhumuzun arınması açısından önem arz eder. Mali bir görev olan zekat ise sahip olduğumuz dünyalıkların temizlenmesi anlamında önemli bir yere sahiptir.” dedi.

Rehberlik ve Teftiş Başkanı Karaca ise şunları kaydetti:

"Ramazanın gölgesini üzerimizde hissetmeye başladığımız şu günlerde, çok önemli çok kıymetli bir hedef uğruna bir araya geldik. İslam’ın beş şartından biri olan zekat ibadetinin Türkiye genelinde daha iyi bilinmesi, anlaşılması, anlatılması ve zekat ibadeti kapsamında Türkiye çapında bir farkındalık oluşturulması için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından toplantılar düzenleniyor. Diyanet İşleri Başkanlığının yurt içinde ve yurt dışında yürüttüğü zekat hizmetleri ile ülke içinde ve yurt dışında bir çok insanın hayır duasını alıyoruz."

Kayseri

Kayseri İl Müftülüğünce düzenlenen 2022 Yılı Zekat Bilgilendirme Toplantısı'na Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü İzani Turan konuşmacı olarak katıldı.

Turan, "Vakfımızda adeta kuruşun zayi olmaması için müthiş bir gayret var. İnsanımızın zekatını en doğru adrese vermesi noktasında rehberlik yapmak gibi bir vecibemiz var. Doğru bilgilerle insanımızı teçhiz edeceğiz inşallah. Bunun için sizlere bilgilendirme broşürleri göndereceğiz ve sizler de alanda bizim gören gözümüz, işiten kulağımız ve yürüyen ayağımız olarak gayret göstereceksiniz. İnşallah bu seneki faaliyetlerimiz geçmiş yıllardaki faaliyetlerimizden daha fazla olacak. Memleketimizde ve dünyadaki muhtaçların yüzleri gülecek." dedi.

Kadir Has Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen toplantının açış konuşmasını yapan İl Müftüsü Yusuf Akkuş ise “Sizlerin gayretleriyle günümüze kadar birçok insanın, yetimin, kimsesizin gönüllerine madden ve manen dokunduk. Katkılarınızla nice yetimler güldü, nice annelerin gözyaşları dindi ve nice kimsesizler sevindi. Bunlar bütünüyle sizin gayretlerinizle oldu." ifadelerine yer verdi.

Yalova

Yalova İl Müftülüğü “2022 Yılı Zekat Bilgilendirme Toplantısı” düzenledi.

Toplantıya Diyanet İşleri Başkanlığı Din Hizmetleri Genel Müdürü Bünyamin Albayrak konuşmacı olarak katıldı.

Yalova Rauf Dinçkök Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda zekat organizasyonu hakkında bilgi veren Albayrak, “Kardeşliğimiz Zekatla Bereketlensin” projesinin önemine dikkat çekti.

Albayrak, önceki yıllarda TDV aracılığıyla toplanan zekatların kullanıldığı hizmetlerle ilgili de bilgi ve tecrübe paylaşımında bulundu.

Bayburt

Bayburt’ta “2022 yılı Zekat Bilgilendirme Toplantısı” düzenlendi.

Bayburt Hacı Kıyasi Şentürk Camii Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya Diyanet İşleri Başkanlığı Başkanlık Müftüsü Selami Emen konuşmacı olarak katıldı.

Ayet ve hadisler ışığında zekatın ehemmiyetine dikkati çeken Emen, zekatın ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması noktasında TDV ve din görevlilerinin yapacakları çalışmaların önemli olduğunu söyledi.

TDV'nin zekat konusunda en güvenilir kurum olduğunu belirten Emen, “Vatandaşların TDV’ye emanet ettikleri zekat, fitre, kurban, sadaka gibi bağışlar büyük bir titizlikle, emanet bilinci, şeffaflık ilkesi ve güven duygusu içerisinde en kısa sürede gerçek ve öncelikli ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmaktadır. TDV bu konudaki titiz davranışı ve güvenilirliği ile milletimizin teveccühüne mazhar olmaktadır.” dedi.

Editör: Mehmet Çalışkan