İl ve ilçe müftülükleri Diyanet İşleri Başkanlığı rehberliğinde toplumun tüm kesimlerine din hizmeti sunuyor.

Bu kapsamda Nevşehir, Erzurum ve İstanbul müftülükleri, işitme engellilere yönelik başlattıkları "işaret diliyle cuma hutbesi" uygulamasına devam ediyor.

Nevşehir

Nevşehir İl Müftülüğü, cuma hutbesini işitme engelli vatandaşlara yönelik işaret diline çeviriyor.

Merkez Kapucubaşı Mahallesi Fişekçi Camii'nde gerçekleştirilen uygulamanın Nevşehir’de bir ilk olma özelliği taşıdığını belirten İl Müftüsü Ahmet Celalettin Altunkaya, “İşitme engelli kardeşlerimizin, hutbede verilen mesajları anlamaları en büyük haklarıdır. Bu kardeşlerimiz de okunan ayet ve hadisleri bizler gibi rahatlıkla anlama hakkına sahiptir." dedi. 

İşitme engellilere yönelik projelerin devam edeceğini belirten Müftü Altunkaya, "Engelli kardeşlerimizi camimize bekliyoruz. Cuma hutbelerimizi bundan sonra kolaylıkla anlayabilecekler." diye konuştu.

Altunkaya, cuma hutbelerini işaret diline çeviren Paslanmaz Camii İmam Hatibi Muhammed Fatih Duruş'a teşekkür etti.

Erzurum 

Palandöken İlçe Müftülüğü işitme engellilere yönelik "işaret ediliyle cuma hutbesi" uygulamasını sürdürüyor. 

İşitme engelli vatandaşların, sosyal hayata uyum sağlaması ve diğer insanlar gibi hutbeyi anlamala amacıyla uygulamayı hayata geçirdiklerini belirten İlçe Müftüsü Abdulhalim Acar, “İlçemizde işitme engelli kardeşlerimizin cuma hutbelerinden istifade edebilmeleri ve ibadet ihtiyaçlarına cevap verebilmek amacıyla bu uygulamayı hayata geçirdik.” dedi.

Müftü Acar, Yıldızkent Yukarı Toki Camii Müezzin Kayyımı Murat Aybars’a işaret diliyle hutbe sunumdan dolayı teşekkür etti.

İstanbul

Üsküdar İlçe Müftülüğü ise “Konuşan Eller, İşiten Gözler ve Engelsiz İbadet” projesi kapsamında "işitme engellilere yönelik işaret diliyle cuma hutbesi" uygulaması başlattı.

Valide-i Cedid Camii’nde devam eden uygulamanın önemine dikkat çeken Üsküdar İlçe Müftüsü Ali Çakmak, “İşitme engelli bireyler, işitme kaybı nedeniyle çevredeki sesleri algılamakta güçlük çekmekte ve buna bağlı olarak günlük aktivitelerini yerine getirmekte sorun yaşamaktadırlar. Engellerini aşmak ve hutbeyi aktarmak adına bu projeyi hayata geçirdik.” dedi. 

Projenin hayata geçmesiyle, camideki işitme engelli cemaatin sayısının arıtığını belirten Müftü Çakmak, “İlerleyen zamanlarda bu projeyi Üsküdar'da bulunan diğer camilerde de uygulamaya başlayacağız. Projenin hazırlanması ve uygulanmasında emeği geçen din görevlilerine teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Editör: Mehmet Çalışkan