18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 106. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında, Diyanet İşleri Başkanlığı rehberliğinde, il ve ilçe müftülükleri koordinesinde, din görevlileri ve Kur'an kursu öğrencileri tarafından Çanakkale şehitleri başta olmak üzere tüm şehitler için binlerce hatim okundu.

Okunan hatimlerin duası, merkezi camilerde koronavirüs tedbirleri eşliğinde düzenlenen programlarda çok sayıda vatandaşın katılımıyla yapıldı.

Ağrı

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 106. yıl dönümü dolaysıyla Ağrı Müftülüğü tarafından Mevlid-i Şerif programı düzenlendi.

Ağrı Merkez Camii'nde koronavirüs tedbirlerine riayet edilerek düzenlenen programda din görevlileri tarafından Kur'an-ı Kerim okundu.

İl Müftü Yardımcısı Kemal Arpacı'nın şehitler için yaptığı duaya, vatandaşlar hep birlikte “âmin” dedi.

Antalya 

18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 106. yıl dönümü münasebetiyle Antalya Uncalı Şehitliği'nde anma programı düzenlendi.

Şehitlerin kabirleri başında din görevlileri tarafından okunan Kur’an’ı Kerim'in ardından İl Müftü Vekili Osman Demirel dua etti.

Artvin/Kemalpaşa

Çanakkale şehitlerinin anıldığı bir diğer adres Artvin'in Kemalpaşa ilçesi oldu.

Kemalpaşa İlçe Müftülüğüne bağlı Merkez 4-6 Yaş Grubu Kur'an Kursu'nda düzenlenen "18 Mart Çanakkale Şehitleri" etkinliğinde, minik öğrenciler şiirler okuyup Çanakkale türküleri seslendirdi.

Bitlis

Bitlis İl Müftülüğü, 18 Mart Şehitleri Anma Günü’nde Çanakkale şehitleri ve geçtiğimiz haftalarda yaşanan helikopter kazası sonucu şehit düşen askerler için Mevlid-i Şerif ve dua programı düzenledi.

Helikopterin düştüğü Çekmece Köyü'nde bulunan Ayasofya Camii’nde düzenlenen programda din görevlileri tarafından Kur’an-ı Kerim ve Mevlid-i Şerif okundu.

Programda konuşan Tatvan Müftüsü Zahit Demirel, “Çanakkale ruhunu yaşayabilmemiz için yetişen neslimize Çanakkale destanını en güzel şekilde anlatmamız gerekiyor. Rabbim bizleri Çanakkale ruhunu anlayan ve anlatanlardan eylesin.” dedi.

Program şehitler için yapılan dua ile son buldu.

Çorum/Bayat

Bayat Merkez Camii’nde düzenlenen 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Programı'nda Atıf Hoca Kur’an Kursu hafızlık öğrencileri tarafından şehitler için Kur’an-ı Kerim okundu.

İlçe Müftüsü Mehmet Kapucu’nun yaptığı dua ile program sona erdi.

Çorum/İskilip

Çorum İskilip İlçe Müftülüğü, "18 Mart Şehitleri Anma Günü" münasebetiyle İskilip Hacı Karani Mezarlığı’nda program düzenledi.

Koronavirüs tedbirleri eşliğinde düzenlenen programda din görevlileri tarafından şehitler için Kur’an-ı Kerim okundu. 

Şehit ailelerinin de katıldığı programda İlçe Müftüsü Vahit Demiral, şehitler için dua etti.

Eskişehir 

Eskişehir’de Hava Şehitliği ve Kanlıpınar Şehitliği'nde tören düzenlendi.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan törenlerde İl Müftüsü Bekir Gerek şehitler ve gaziler için dua etti.

"Vatan sevgisinin imandan olduğunu" vurgulayan İl Müftüsü Gerek, “Vatan olmadan millet, millet olmadan devlet, devlet olmadan da milli ve manevi değerler olmaz. Bundan dolayı milletimiz vatan sevgisinin imandan olduğunu benimsemiş, vatan uğruna savaşa gitmeyi, düğüne ve bayrama gitmek gibi görmüş, bu uğurda binlerce şehit vermiştir. Çünkü şehitlik; manevi rütbelerin ve ölümlerin en güzelidir.” diye konuştu.

Elazığ/ Alacakaya

Alacakaya İlçe Müftülüğü "18 Mart Şehitleri Anma Günü" münasebetiyle şehit ailelerini ziyaret etti.

2008’de Şırnak’ta şehit düşen Suat Çağlar’ın Gürçubuk Köyü'ndeki baba ocağında gerçekleştirilen ziyarette din görevlileri tarafından okunan hatimlerin duasını İlçe Müftüsü İbrahim Özcan yaptı.

Elazığ/Maden

Maden Merkez Camii Kebir'de "18 Mart Şehitleri Anma Günü" münasebetiyle düzenlenen programda şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Giresun/Espiye

Espiye İlçe Müftülüğü, Mescidi Aksa Camii’nde şehitler için hatim programı düzenledi.

Koronavirüs tedbirlerine riayet edilerek düzenlenen programda, İlçe Müftülüğü personelinin okuduğu 221 hatm-i şerifin duasını İlçe Müftüsü Yavuz Koçak yaptı.

Hakkari 

Hakkarili gençler, Çanakkale şehitlerini anmak için sabah namazında Ulu Camii’nde buluştu.

Hakkari İl Müftülüğünce organize edilen programda şehitler için Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Programda gençlere hitap eden İl Müftüsü Faruk Gürbüz, "Çanakkale’de imanın imkanı yendiği bir savaş yaşandı." dedi.

Sivas

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü münasebetiyle Sivas Merkez Keziban Hatun İstiklal Camii’nde düzenlenen programda konuşan İl Müftüsü Yusuf Akkuş, “Bu topraklar; bu topraklar uğuruna canlarını seve seve feda eden şehitlerimizin kanlarıyla yoğrulmuştur. Rabbimiz, şehitlerimizin ruhluna ithafen okuduğumuz Kur’an tilavetlerini ve dualarımızı kabul buyursun. Anadolu'nun ve İslam coğrafyasının her yerinden; Kosova'dan, Şam’dan, Bağdat'tan, Beyrut'tan, Kahire'den, Üsküp’ten, Saraybosna'dan gelen ve Çanakkale’de canlarını feda eden şehitlerimizi ve tüm şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.” dedi.

Tokat

Tokat’ta Diyanet Genç gönüllüleri, Çanakkale şehitlerini anmak için Şehitlik Anıtı'nda buluştu.

Gençlerle birlikte şehitlik anıtını ziyaret eden Tokat İl Müftüsü Abdullah Pamuklu, "Çanakkale ruhu unutulmamalıdır." dedi.

Şehitler için yapılan duanın ardından Diyanet Genç gönüllüleri hep birlikte İstiklal Marşı'nı okudu.

Kilis

Kilis Valiliği ile İl Müftülüğü iş birliğinde düzenlenen anma töreninde din görevlileri şehitler için Kur’an-ı Kerim okudu.

Programda şehitler için dua eden İl Müftüsü Abdurrahman Şahin, program sonrasında şehit ailelerini ziyaret etti.

Öte yandan Kilis Müftülüğü Gençlik Koordinatörlüğünce düzenlenen etkinlikte gençler şehitlikleri ziyaret etti.

Şehitlik ziyaretlerinde gençler tarafından Kur’an-ı Kerim okundu, dualar edildi.

Rize

Şehitlerin dualarla anıldığı bir diğer adres Rize oldu.

"18 Mart Şehitleri Anma Günü" münasebetiyle Rize’de şehitlerin kabirleri ziyaret edildi, camilerde hatim okundu.

Din görevlileri ve Kur’an kursu öğrencileri tarafından okunan hatimlerin duası, Şeyh Camii’nde düzenlenen programda İl Müftüsü Naci Çakmakçı tarafından yapıldı.

Muğla/Bodrum

Bodrum’da sabah namazında düzenlenen programda Çanakkale şehitleri için Kur'an-ı Kerim okundu, dualar edildi. 

Tarihi Tepecik Camii’nde düzenlenen programda din görevlileri şehitler için Yasin-i Şerif okudu, ilahi ve kasideler seslendirdi.

Programda konuşan Bodrum İlçe Müftüsü İbrahim Kapancı,“Ezan, bayrak uğruna canından, cananından geçip bu cennet vatanı bizlere armağan eden aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz.” dedi.

Program sonunda vatandaşlar camide Türk Bayrağı açarak hep birlikte İstiklal Marşı'nı okudu.

Editör: Mehmet Çalışkan