Tüm dünyada etkili olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı alınan tedbirler kapsamında cemaatle ibadete ara verilen camiler, normalleşme süreciyle birlikte gerekli tedbirler alınarak yeniden ibadete açıldı.

Diyanet İşleri Başkanlığınca Kovid-19 salgınına karşı alınan önlemler kapsamında 16 Mart'ta camilerde toplu ibadet ve faaliyetlere ara verilmesiyle, tarihi bir sessizlik yaşayan camiler, kılınan cuma namazıyla yeniden cemaatine kavuştu.

Diyanet İşleri Başkalığı rehberliğinde il ve ilçe müftülükleri koordinesinde belirlenen cami ve mescitlerde, sosyal mesafe kuralına uyularak ilk cuma namazı kılındı.

Ağrı

Ağrı’da Kovid-19 tedbirleri kapsamında cemaatle ibadete ara verilen camiler, cuma namazının kılınmasıyla yeniden cemaatine kavuştu.

Uzun bir aranın ardından Ulu Camii'nde cuma namazı kıldıran Ağrı İl Müftüsü Tandoğan Topçu; "Kâbe'nin birer şubeleri olarak bildiğimiz cami ve mescitlerimiz, koronavirus salgını nedeniyle kapalı kaldı. Ve bugün cuma namazıyla beraber camilerimize tekrar kavuştuk. Bundan sonra öğle ve ikindi vakitlerinde cemaatle namaz kılınmaya başlanacak. Bu süreçte camilere gidememenin, cuma ve teravih namazlarını camilerde kılamamanın ne demek olduğunu anladık. Bu da Cenab-ı Hakk'ın imtihanıdır. Aşamalı olarak bu hasretimiz bitiyor, Allah'a ne kadar şükretsek azdır." ifadelerini kullandı.
 

Amasya

Amasya’da yeni tip koronavirüs önlemleri kapsamında yaklaşık iki buçuk ay sonra ilk cuma namazı kılındı.

Artvin

Artvin’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında toplu ibadete ara verilmesinin ardından ilk cuma namazı, belirlenen 9 noktada fizîki mesafeye riayet edilerek kılındı.

Batman 

Cuma namazı için Batman Müftülüğünce belirlenen cami ve parkları dolduran vatandaşlar, yanlarında getirdikleri seccadelerini fizikî mesafe kuralına uygun şekilde sererek, uzun bir aranın ardından cemaat olmanın ve cemaatle namaz kılmanın mutluluğunu yaşadı.

Bingöl

Şehrin farklı noktalarında bulunan birçok camide görevliler tarafından sürdürülen hazırlıklar, cuma namazı öncesinde tamamlanarak tedbirler doğrultusunda cuma namazı kılındı.

Çanakkale

Çanakkale’de abdestlerini evlerinde alan ve seccadelerini yanlarında getiren vatandaşlar, sosyal mesafe kurullarına uygun şekilde saf tuttu, cuma namazı kıldı.


 

Elazığ

Elazığ’da, koronavirüsle mücadele kapsamında sosyal hayatta normalleşmenin ikinci adımı kapsamında ilk cuma namazı kılındı.

Mevlana Camii’nde İl Müftüsü Selami Aydın’ın kıldırdığı cuma namazında vatandaşlarla birlikte saf tutan Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım; "29 Mayıs Cuma günü itibarıyla cemaatimiz camilerine kavuşmuş oldu. İlimiz genelinde 676 cami ve mekânda vatandaşlarımız sosyal mesafe ve diğer kurallara uyarak cuma namazlarını kıldılar, Allah kabul eylesin." şeklinde konuştu.


Kayseri

Kayseri Müftülüğünce cuma namazı için belirlenen 660 alanda, belediyeler temizlik ve dezenfekte çalışması yaptı. Namaz kılmaya gelen vatandaşlara gerekli uyarılar yapılarak ücretsiz maske dağıtıldı. 

İl Müftüsü Prof. Dr. Şahin Güven, Talas İlçe Müftülüğüne bağlı Nimet Nuri Soysaraç Camii yanında bulunan alanda binlerce vatandaşa cuma hutbesi okudu, cuma namazını kıldırdı.

Rize

Rize’de cuma sevinci meydanlara sığmadı. 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda yoğun bir katılımla kılınan cuma namazında, İl Müftüsü Naci Çakmakçı hutbe iradetti. 

Vatandaşlarla birlikte cuma namazını eda eden Rize Valisi Kemal Çeber; "Cuma namazına duyulan özlemi, namazımızı eda ederken bir kez daha anladık. Rabbim inşallah bu salgın illetinden bir an önce bizleri kurtarsın. Bizler de tekrar omuz omuza namazlarımızı kılabiliriz." dedi.


Osmaniye

Osmaniye‘de ise cuma namazı kılmak için cami ve açık alanlara gelen vatandaşlar, namazlarını maske takarak ve yanlarında getirdikleri seccadelerinde sosyal mesafe kuralına uyarak kıldılar.

Siirt

Siirt İl Müftülüğünce alınan tedbirler kapsamında vatandaşlar, cami bahçesi ve sahalarda maske takarak şahsi seccadelerinde namaz kıldılar.

Van

Van İl Müftülüğü koordinesinde belirlenen yerlerde cuma namazını eda eden vatandaşlar, günler sonra camiye ve cemaate kavuşmanın mutluluğunu yaşadılar.

Zonguldak

Zonguldak’ta ateş ölçümünün ardından namaz alanına kabul edilen vatandaşlar, cuma namazını yağmur altında eda ettiler.

Olumsuz hava şartlarına rağmen Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla liman alanında kılınan cuma namazında, İl Müftü Vekili Bayram Danacı hutbe irad ederek cuma namazını kıldırdı.

Editör: Mehmet Çalışkan