Tekirdağ İl Müftülüğü ve Namık Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi, “Vuslatının 748. Yılında Hz. Mevlana’nın Çağları Aşan Sesi” konulu konferans düzenledi.

Namık Kemal Üniversitesi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Vali Aziz Yıldırım’ın yanı sıra Rektör Prof. Dr. Mümin Şahin, İl Müftüsü İsmail İpek, Vali ve Rektör yardımcıları, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Keskin, Süleymanpaşa Kaymakamı Harun Kaya, ilçe müftüleri, din görevlileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açış konuşmasını yapan İlahiyat Fakültesi Dekanı Keskin, “Bugün burada çok büyük değerimiz olan Hz Mevlana'nın çağları aşan coşkulu mesajlarını dinleyeceğiz. Hz. Mevlana, yaşadığı günden itibaren coşkulu mesajlarını hep vermiştir ve sesini hep duyurabilmiş çok büyük bir gönül mimarıdır. Bugün dünyada en çok okunan eserlere baktığımızda Hz. Mevlana’nın eserleri gelmektedir. Bugün dünya Hz. Mevlana'nın sesine muhtaç hale gelmiştir. Onun insanı anlatan söylemleri, dünyadaki sorunları çözüme kavuşturmada çok büyük bir önem arz etmektedir.” dedi.

Sonrasında kürsüye davet edilen Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kadir Özkese, Hz. Mevlana’nın yaşadığı döneme dair bilgiler paylaştı.

Özköse, 13. yüzyılda İslam aleminin ve özellikle Anadolu’nun Batı'dan Haçlı tehlikesi, Doğu'dan ise Moğol tehlikesi ile karşı karşıya bulunduğunu belirterek Hz. Mevlana’nın böyle bir ortamda yaşayıp çevresine ve Anadolu halkına yaşama sevinci aşıladığını, sorunlarla başa çıkabilme gücü sunduğunu dile getirdi.

Mesnevi’nin aslında Kur’an ve sünnet merkezinde kaleme alınmış insanın ontolojik serüveni olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özköse, “Mevlana ülkemizde olduğu kadar dünya genelinde okunan, okundukça fark edilen, fark edildikçe İslam’a koşulmasını sağlayan önemli bir kıymet.” değerlendirmesinde bulundu.

Günümüzde birçok Mevlana tarifleri bulunduğuna hatta sahih çizgi dışına çıkarılmış Mevlana/Mevlevilik algılarının yaygınlaştığına da dikkati çeken Özköse, gerçek Mevlana’nın Kur’an ve sünnet çizgisinden asla sapma göstermediğine ve bu noktada Hz. Mevlana’yı doğru anlayabilmek ve anlatabilmek için onun eserlerine müracaat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Konferans sonunda Vali Yıldırım Prof. Özkese’ye hediye takdiminde bulundu.

Editör: Mehmet Çalışkan