Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Suriye, Filistin, Filipinler, Haiti, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde 2015-2019 yılları arasında savaş, terör ve doğal afetlerden dolayı tamamen yıkılan veya hasar gören camilerin inşası, bakım onarım ve tefrişatını yaparak yeniden ibadete açılmasını sağladı.

Diyanet Haber’e açıklamalarda bulunan Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Av. Mehmet Savaş Polat, Vakfın yurt içindeki 1.003 şubesi ve dünyanın 149 ülkesinde, eğitimden kültüre, sosyal ve hayri hizmetlerden dini hizmetleri destekleme faaliyetlerine ve uluslararası yardım çalışmalarına kadar geniş bir alanda, dünya üzerinde ve İslam coğrafyasında Müslümanların yaşadığı bölgelerde faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

Türkiye Diyanet Vakfının insan hayatına dokunan her alanda faaliyet gösteren dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından birisi olduğuna dikkati çeken Polat, insani ve hayri hizmetlerin yanı sıra dünyanın dört bir yanında İslam’ın sembolü camilerin inşası, bakım onarım ve tefrişatı gibi konularda da önemli görevler üstlendiğini ifade etti.

Bu kapsamda 2015-2019 yılları arasında Suriye, Filistin, Filipinler, Haiti, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde savaş, terör ve doğal afetlerden dolayı tamamen yıkılan veya hasar gören 501 caminin imar ve inşasını gerçekleştirdiklerini belirten Polat, “Suriye’deki iç savaşta tamamen yıkılan veya zarar gören camilerin yapım ve onarım işlerini, aziz milletimizin desteğiyle gerçekleştirdik. Fırat Kalkanı harekât bölgesinde 250, Zeytindalı harekât bölgesinde 38, Elbab bölgesinde 42 ve Cinderes bölgesinde 3 olmak üzere toplamda 333 cami ve mescidin tadilatını tamamlayarak yeniden ibadete açılmasını sağladık. Zeytindalı harekât bölgesinde 134 cami ve mescidin tadilatı devam ediyor. İnşallah onları da bu yılın sonuna kadar tamamlayacağız. Onarımı devam eden camiler de tamamlandıktan sonra Suriye genelinde toplamda 467 caminin bakım ve onarımı Vakfımız tarafından gerçekleştirilmiş olacak.” şeklinde konuştu.

Filistin’de 9 cami yeniden inşa edildi

Filistin’e bağlı Gazze Şeridi’nde 1987 yılından beri süren özgürlük mücadelesi sırasında dini tesislerin defalarca işgalciler tarafından yıkıma uğradığına dikkati çeken Polat, “2008 yılındaki savaş sırasında yıkılan camilerden 9 adedi her daim bölge halkının yanında olan Türkiye adına Vakfımız tarafından 2017 yılında yeniden yapılarak Gazze Müslümanlarının istifadesine sunuldu. Bu camilerin elektriği güneş enerjisinden karşılanabiliyor. Hayri ve insani yardım çalışmalarımızın da devam ettiği bölgede, Müslümanların ibadetlerini rahat bir şekilde yerine getirebilmesi için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.” dedi.

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 152 caminin yapım ve onarımı gerçekleştirildi

Bölücü terör örgütü PKK’nın ülkeye verdiği zarar ve tahribatın en bariz örneklerinden birisinin de Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki ibadethanelerde yaşandığını ifade eden Polat Cizre, İdil, Silopi, Nusaybin, Şırnak ve Yüksekova’da terörden zarar gören 152 cami ve mescidin yapım ve onarımının Türkiye Diyanet Vakfı tarafından gerçekleştirilerek güvenlik güçlerimizin çalışmalarıyla huzura kavuşan bölgede, vatandaşların istifadesine sunulduğunu söyledi.

Diyanet TV, olayların yoğun olarak yaşandığı 2019 yılında, bölgede hazırladığı “Sineye Kurşun” isimli televizyon belgeseli ve “Terör Kurbanı Mabetlerimiz” isimli fotoğraf sergisinde, bölücü terör örgütü PKK mensuplarının cami ve mescitlerde oluşturduğu tahribatı gözler önüne sermişti.

Türkiye Diyanet Vakfı Genel Müdürü Savaş Polat, savaş ve terör olaylarının yanı sıra kriz bölgelerinde doğal afetlerden etkilenen camilerin yapım ve onarımının da Türkiye Diyanet Vakfı tarafından gerçekleştirildiğini belirterek, “Doğal afetlerden dolayı 2015 ve 2016’da Filipinler’de 3 adet camii sıfırdan inşa edilmiş olup, 3 adet caminin de tadilatı yapıldı. Haiti’de ise 1 cami sıfırdan inşa edilerek Müslümanların istifadesine sunuldu. Dünyanın dört bir yanında İslam’ın sembolü, birlik mekânı camilerimizin inşası, bakım, onarım ve tefrişat çalışmalarımıza hayırsever milletimizin desteğiyle devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Editör: Mehmet Çalışkan