1850’li yıllarda Çad’a gelen Osmanlı subaylarının, günümüzde başkent Encemine ve Abese bölgelerinde yaşayan torunlarına ulaşan Türkiye Diyanet Vakfı (TDV), Osmanlı torunlarına, Türkiye'den emanet edilen yardımları ulaştırdı.

TDV Ramazan Programı Çad Sorumlusu Osman Türk, pandemi koşullarına rağmen yurt dışında büyük bir özveriyle Ramazan yardım faaliyeti yürüttüklerini söyledi.

Nerede bir mazlum ve ihtiyaç sahibi varsa TDV olarak onun yardımına koşmaya gayret ettiklerini belirten Türk, “Çad’da yürüttüğümüz yardım çalışmaları kapsamında ecdadımız Osmanlının torunlarına, öz kardeşlerimize de yardım ulaştırmak nasip oldu. 1850’li yıllarda Çad’a gelen Osmanlı subaylarının, Encemine ve Abese bölgelerinde yerleşik hayat süren torunlarına ulaştık. Bölgede toplamda 120 aile yaşıyor. 'Abeşe Türk Bahçesi' olarak bilinen bölgede Çadlı veya Afrikalı Türkler olarak bilinen Türkay ailesine, Türkiye’den hayırseverlerimizin gönderdiği bayramlık, gıda kolisi, Kur’an-ı Kerim gibi hediyeleri taktim ettik.” diye konuştu.

Çad genelinde bin 500 gıda kolisi, 500 Kur’an-ı Kerim ve bin 500 bayramlık kıyafet dağıtımı gerçekleştirdiklerini dile getiren Türk, yapılan yardımların başta Osmanlı torunları olmak üzere ihtiyaç sahibi aileleri çok mutlu ettiğini söyledi.

Türk, TDV olarak Osmanlı torunlarının yaşadığı bölgede su kuyusu, mescit, ve Osmanlı subayları için anıt mezar proje çalışması yaptıklarını da sözlerine ekledi.

- Unutulmamış olmak bizi çok duygulandırdı

Çadlı Türklerin bağlı olduğu derneğin başkanı Muhammed Emin Türkay, ulaştırılan hediyelerin kendilerini çok duygulandırdığını ifade etti.

Türkiye Diyanet Vakfı ve Türk halkının vefa örneği gösterdiğini belirten Türkay, şu ifadelere yer verdi:

“Binlerce kilometre uzaktan gelerek bize ulaştınız ve hediyeler taktim ettiniz. Allah sizlerden razı olsun. Bu davranış, ne kadar vefakar bir millet olduğumuzu tüm dünyaya bir kez daha gösterdi. En büyük isteğimiz, ata topraklarını görmek. İnşallah bir gün kısmet olur ve Türkiye’yi ziyaret eder, oradaki kardeşlerimizle kucaklaşırız. Gönderdikleri hediyelerden dolayı Türkiye’ye, Türk halkına ve Türkiye Diyanet Vakfına çok teşekkür ederiz. İyi ki varsınız ve ilelebet var olursunuz.” 

Editör: Mehmet Çalışkan