Türkiye Diyanet Vakfı Yurtlar ve Sosyal Tesisler İktisadi İşletmesi tarafından Diyanet İşleri Başkanlığı Rıfat Börekçi Eğitim Merkezi’nde düzenlenen “Yurt Müdürleri ve Manevi Rehberler Eğitim Kampı”nda konuşan Polat, yurt içi ve yurt dışındaki eğitim faaliyetleri çerçevesinde 25 bin öğrenciye hizmet verdiklerini söyledi.

Vakıf olarak, 145 ülkede eğitimden kültüre, sosyal ve hayri hizmetlerden dini hizmetleri destekleme faaliyetlerine ve uluslararası yardım çalışmalarına kadar birçok alanda hizmet verdiklerini belirten Polat, faaliyetler arasında eğitim ve burs hizmetlerinin geniş bir yer tuttuğunu dile getirdi.

Özellikle yurt dışından Türkiye’ye eğitim için gelen öğrencileri çok önemsediklerine dikkati çeken Polat, “Bunlar ümmetin çocukları. Gittikleri yerlerde hem ümmet için hizmet verecekler. Belki Türkiye’de kalacaklar, belki ülkelerine dönecekler belki de daha başka ülkelere giderek oralarda projeler geliştirip fikirler üreterek insanlığa, ümmete hizmet edecekler. Kanaat önderleri olacak, ülke yönetimlerinde söz sahibi olabilecekler. O nedenle çok güzel izler bırakmalıyız. Dolayısıyla burada bizim görevimiz çok ağır ve mesuliyetimiz çok büyük. Buna dikkat etmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Uluslararası Anadolu İmam Hatip Liseleri, Uluslararası Öğrenci Programı ve Uluslararası İlahiyat Programları olmak üzere üç farklı eğitim programı yürüttüklerini anlatan Polat, Uluslararası İlahiyat Programları çerçevesinde gurbetçi ailelerin çocuklarını Türkiye’ye getirerek burada eğitim verdiklerini söyledi. Bu öğrencilerin ailelerinin yaşadığı ülkelere veya gurbetçilerin yoğun olarak bulunduğu bölgelere döndüklerinde, daha sağlıklı ve doğru dini bilgilerin aktarılmasına vesile olduklarını ifade eden Polat, o açıdan bu programı da çok önemsediklerini vurguladı.

“Amacımız insan yetiştirmek”

Ülke genelindeki birçok il ve ilçede vakfa ait öğrenci yurtlarının bulunduğunu ve bunların sayısını artırabilmek için çaba gösterdiklerini anlatan Polat, yurt inşa ederken içinde kalacak insanların iyi bir şekilde yetiştirilmesi için de çaba gösterdiklerini vurguladı.

Özellikle akademik çalışma yürütülen alanlarda bulunan personelin insan yetiştirme noktasında çok daha hassas olmasını beklediklerini belirten Polat, şunları kaydetti:

“Amacımız sadece barınma hizmeti vermek değil insan yetiştirmek. Biz sadece barınma hizmeti vermemeliyiz. Veya sadece milletin emanetine sahip çıkalım, barındıralım, yedirelim, içirelim, bununla yetinelim, sağlam şekilde çocuğunu emanetçiye teslim edelim mantığıyla bakmamalıyız. Bizim amacımız burada bütün hizmetlerle insan yetiştirmek. Bu devirde memleketimizin geçirdiği badireleri, yaşadığımız sıkıntıları görüyorsunuz. Bütün problemler insanlar üzerinden oluşturuluyor. Dolayısıyla insan üzerinden gittiği için bizim de insan yetiştirme noktasında çok özverili ve hassas olmamız lazım. Bizlerin yaptığı bir yanlış ilgilendiğimiz insanlarda kesinlikle ve kesinlikle belki üç, belki daha fazla yanlışa sebep oluyor.”

Polat, konuşmasında vakfın sosyal ve hayri hizmetlerden dini hizmetleri destekleme faaliyetlerine ve uluslararası yardım çalışmalarına kadar birçok alanda yürüttüğü çalışmalar hakkında da bilgi verdi.

Editör: Mehmet Çalışkan