Türkiye Diyanet Vakfı (TDV) Kadın Aile ve Gençlik Merkezi (KAGEM) tarafından akşam okuma-tartışma gruplarına yönelik düzenlenen ‘Medeniyet Sohbetleri’ yeni dönemde Dr. Savaş Barkçin ile ‘Bir Kavram Bir Âlem’ konu başlığı ile katılımcıları ile buluştu.

Her kavramın farklı bir anlam dünyası olduğunu vurgulayarak sözlerine başlayan Dr. Barkçin, “Bir kavram üzerinde konuşmak, mana dünyasına kapı aralamaktır. Tarihte görüyoruz ki ancak anlam dünyalarını zenginleştiren toplumlar, medeniyetleri oluşturan toplumlar arasında yer almıştır. Bu yüzden, medeniyet üzerine konuşulduğunda kavramlar önem arz etmektedir.” dedi.

- Her medeniyetin iki parmak izi vardır

Barkçin şöyle devam etti.

“Medeniyet üç temel üzerine kuruludur. Mekân, insan ve zaman. İnsanoğlu zaman ve mekân üzerine kendi medeniyetini inşa eder. Her medeniyet bir dini inanca dayanır. Bu inanç hayatın içine nüfuz ettiği için hemen fark edilmez. Bununla birlikte her medeniyetin ayrıca iki parmak izi vardır. Biri müzik diğeri ise mimaridir. Müzik seslerle yapılan mimari, mimari ise yapılarla yapılan müziktir.”

Adalet, samimiyet, niyet, gayret, sıdk, ahlâk gibi tevhit kavramlarının müzikten mimariye, düşünceden şiire pek çok alana nasıl yansıdığının konuşulduğu söyleşide ayrıca örnekler eşliğinde günümüz tevhit anlayışının bilgi ve bakış eksikliklerinin nasıl giderilebileceği ve tevhit medeniyetinin nasıl keşfedilerek yeniden ihya edilebileceğinin yolları katılımcılar eşliğinde tartışıldı.

KAGEM’de genele açık olarak düzenlenecek ‘Medeniyet Sohbetleri’, her ayın son cuma günü saat 18.00-19.30 arası katılımcılarla buluşacak.

Editör: Mehmet Çalışkan