Hayatın başlangıcı sudur.

Su rahmettir, berekettir, canlıların hayat kaynağıdır. "Bütün canlıları sudan yaratan Allah’tır." (Nur, 24/45.) 

Su, en büyük nimettir "Hiç içtiğiniz suyu düşündünüz mü? Siz mi onu bulutlardan indirdiniz, yoksa biz miyiz onun yere inmesini sağlayan?  (O tatlı suyu) dileseydik içinizi yakacak kadar tuzlu ve acı da yapabilirdik. Öyleyse neden (bize) şükretmiyorsunuz." (Vakıa, 56/68-70.)

Su, hayatın ana unsurudur.

Zira Yüce Mevla, yerin derinliklerine çekilmesi halinde Allah’tan başka yeryüzünde su yaratacak bir başka gücün bulunmadığına işaret ederek insanın çaresizliğini Kur'an'da dile getirir..

"Bir de şunu sor: Suyunuz çekiliverse size yerden kaynayan suyu kim getirebilir?" (Mülk, 30)

Su hayrı, en büyük hayırdır.

Sa'd "Ya Resulüllah, hangi hayır daha iyidir?" diye sormuş, o da "Su hayrı." cevabını vermiştir. Bunun üzerine Sa’d, Medine’de bir çeşme yaptırmış, o çeşme uzun süre insanlara hizmet etmiştir. (Nesâî, Vasâyâ, 9.) 

Yine,  Hz Peygamber (s.a.s.), Mümine öldükten sonra da sevap kazandırmaya devam edecek işleri saydığı hadisinde "Kanal açarak su getirmeyi" de zikretmiştir. (İbn Mace, Mukaddime, 20.)

Tarih boyunca birçok medeniyet su kenarında kurulmuştur. Su türkü, şiir, hikaye ve romanların yazılmasında da her zaman ilham kaynağı olmuştur. Su ile ilgili yazılan en önemli şiirlerin başında büyük divan şairimiz Fuzuli'nin yazmış olduğu su kasidesi gelmektedir. Sevgiliye sunulan en önemli hediyenin su olduğunu anlatır dizelerinde.

Dest-bûsı ârzûsıyla ger ölsem dostlar
Kûze eylen toprağum sunun anunla yâra su

Ünlü şairimiz Necip Fazıl Kısakürek ise suyun önemini şu dizeleri ile anlatır.

Su duadır, yakarış, ayna, berraklık, saffet;
Onun madeni gökte altınlar gibi sarfet!

Suyun güzelliğini sanata da yansıtmış bir milletiz biz. 

Milletimizin dünya kültür mirasına bıraktığı en önemli sanat dallarından birisi de ebrudur.

Ebru,  'Su yüzü' anlamına gelir. Suyun güzelliği anlatılır bu sanat dalında.

Dilimizde, bir bardak su ikramı sebebiyle küçüklerin büyüklere, "Su gibi aziz ol." şeklindeki dua ile "Cömertlikte ve yardım etmede akar su gibi ol" vb.  daha pek çok vecize, hem suyun önemini çok güzel ifade etmekte hem de kültürümüzde bu nimete ne kadar büyük değer verildiğini göstermektedir..

Suyun kıymetini bilme ve nimetin önemini takdir etme temennisiyle.