Sinop Mahmut Kefevi Kız Öğrenci Yurdu öğrencileri, Mahmut Kefevi Hazretlerini anmak için Kefevi Camii’nde bir araya geldi.

Program Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

Akabinde Sinop İl Müftü Yardımcısı Ayşe Gül Gürbüz, Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nın bu seneki teması olan “Din Hizmetine Adanmış Ömürler” başlığı kapsamında, ömürlerini din hizmetine adamış zatlardan birinin de öğrencilerin kaldığı yurda ismi verilen Mahmut Kefevi Hazretleri olduğunu belirtti. 

Kefevi’nin yaşamı ve eserleri hakkında bilgiler aktaran Gürbüz sözlerine şöyle devam etti:

“Cenab-ı Hakk’ın  insanlara en büyük lütuflarından biri de insanlara  sorumluluğunu hatırlatan ve yüklendiği iyilik, hakikat ve kulluk emanetini taşımada insanlara rehberlik eden ve kulluk vazifelerini hatırlatan ömürlerini bu işe vakfetmiş insanların varlığıdır. Mahmut Kefevi Hazretleri bu örneklerden sadece biridir. Cenab-ı Hak böyle manevi rehberlerin sayılarını artırsın.”

İlahi ve salavatlar eşliğinde devam eden program Mahmut Kefevi Hazretlerinin kabrini ziyaretin ardında aşure ikramı ile sona erdi. 

Mahmut Kefevi Hazretleri kimdir?

Mahmut Kefevi Hazretleri 1520 (H.926) tarihinde Kırım’ın Kefe liman şehrinde doğdu.  Küçük yaşta ilim tahsiline başlayan Mahmut Kefevi Hazretleri temel dini bilgileri öğrendikten sonra Takiyyüddin Ebubekir Kefevi’den ilim tahsiline devam etti. 1542’de (949) İstanbul’a gelen Mahmut Kefevi Hazretleri Kaplıca Müderrisi Kadızade Efendi, Sahn-ı Seman Fatih Müderrisi Abdurrahman Efendi ve Malül Emir Efendinin ders halkalarında ilim tahsiline devam etti.

1552’de (959) Mülazım, müderris yardımcısı olarak vazifeye başladı. 1554 (959) senesinde Molla Gürani Medresesi Müderrisi olarak görevine devam etti. 1575’te Sinop’a kadı olarak görevlendirilen Mahmut Kefevi hazretleri, bir müddet sonra kadılık görevini bıraktı. Görevi bıraktıktan sonra günümüzde kabrinin bulunduğu camiyi yaptırdı. Cami daha sonra 1895 senesinde Mutasarrıf Bekir Paşa tarafından tamir ettirildi. 
1581 senesinde vefat eden Mahmud Kefevi Hazretlerinin kabri, camiin güney tarafındaki bahçe içerisinde bulunan hazirede yer almaktadır. Camiin kitabesi, batı duvarındaki giriş kapısı üzerinde bulunmaktadır.

Mahmut Kefevi Hazretlerinin Sinop'ta kaleme aldığı Ketâibü A'lâmi'l-Ahyâr isimli eseri bulunmaktadır.

Editör: Mehmet Çalışkan