Sinop İl Müftülüğü toplantı salonunda düzenlenen seminerde İl Müftüsü Ali Hayri Çelik, İl Müftü Yardımcıları Kamil Tuncel, Abdullah Söylemez, Hac ve Umre Hizmetleri Şube Müdürü Emin Kaplan, İl Müftülüğü Vaizlerinden Birol Demirci ve Şükran Aman tarafından hacı adaylarına bilgi verildi

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan seminer, İl Müftüsü Ali Hayri Çelik’in Hac Seminerine katılan Hacı Adaylarına konuşmasıyla devam etti. İl Müftüsü Çelik konuşmasında Haccın faziletini anlattı ve Hac yolculuğu esnasında dikkat edilmesi gereken hususlar üzerinde durdu. Sözlerine şöyle devam etti. “Sizler Sinop’tan, bulunmuş olduğunuz köylerden Kabe-i Muazzama’ya gönderilen seçilmiş bir heyetsiniz. Cenab-ı Hak’tan gelen davete icabet eden seçilmiş elçilersiniz. 

Hac, yıllarca özlemini duyduğumuz Kabe-i Muazzama’ya, insanlığın kadim değerlerine doğru bir yolculuktur. 

Hac, Kişinin Rabbine vuslatı ölmeden önce ölümün mahşeri provasını yaşamasıdır. 
Hac, bir devrimdir. Hacdan döndükten sonra zihni ve fikri değişim ve dönüşümün yaşanmasıdır. 

Kutsal mekanlar da bulunduğumuz zaman zarfında alışveriş ve dünya işlerinin bizleri tavaftan ve ibadetten alıkoymaması gerekir. Mübarek Beldelere yapılan yolculuk, kutlu bir yolculuktur. Hac İbadeti bizler için büyük bir fırsat ve imkândır, iyi değerlendirilmelidir. Kutsal topraklarda kaldığımız süre boyunca, vakitlerimizi ibadet, tevbe ve dua ile iyi değerlendirmemiz gerekir. Kimseyi incitmeden sabırlı olmalı, insanların kusurlarını araştırmamalı ve yapılan hataları affetmeliyiz. Ziyaretlerimizde Yüce Yaratanın ve Hz. Peygamberimiz  (sav) misafirleri olduğumuzun asla unutmamalıyız.

Şair ne güzel söylemiş.   
“Kabe, Kime nasip olsa Huda rahmet eder.
Kişi sevdiğini evine davet eder.”

İşte Cenab-ı Hak bizleri kendi evine davet etti. İnşaallah o Yüce Yaratanın davetine icabet ederek, onun beytinde onun istediği gibi razı olacağı bir şekilde ibadetler yapabilmeyi ve hac ibadetlerini ifa edip memleketimize döndüğümüzde de son nefes dahil o misafirliğin tesirinden kalarak ibadetlerimize devam etmeyi nasip eylesin. Hac, bir devrimdir. Cenab-ı Hak hayırla gidip hayırla dönmeyi ve Hac İbadetini yerine getirip elde ettiğimiz kazanımları ömür boyu sürdürmeyi nasip etsin” diyerek sözlerini tamamladı.

Seminerin sonunda Hacı adaylarımızın seminerin çok faydalı olduğunu belirterek Yapılan bu seminerler sayesinde mübarek beldelere vardığımızda daha bilinçli bir şekilde ibadetlerimizi yapma imkânına kavuşacağız. Bu imkânları bizlere sunan başta Diyanet İşleri Başkanlığına ve Sinop İl Müftülüğü’ne teşekkür ediyoruz dediler. 

Sinop Hac ve Umre Hizmetleri Şube Müdürü Emin Kaplan’ın kafile başkanı olarak görevlendirildiği Hac yolculuğunun, 04 Ağustos 2018 tarihinde 102 Hacı adayı ile birlikte Sinop Hava Limanın’dan Medine-i Münevvere yolculuğu ile başlayacağını, 09 Eylül 2018 tarihinde de Cidde Hava Limanından Sinop Havalimanına hareket ederek sona ereceği belirtildi.
 

Editör: Mehmet Çalışkan