Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan programın açılışında konuşan il müftüsü Ali Hayri Çelik “Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerim’de ‘Ey insanlar! Siz Allah'a muhtaçsınız, Allah ise müstağnidir, övülmeğe layık olandır.’ buyurmaktadır. Dolayısıyla insan varlığını, Allah’a muhtaçtır. O’nun sevgisine, O’nun verdiği nimetlere muhtaç olan bizleriz. Sevmeye, sevilmeye, O’nunla irtibat kurmaya O’nun vahyine ihtiyaç duyar. Kur’an-ı Kerim yaratılanı en iyi bilen alemlerin rabbi olan Allah’ın insanlığa sunduğu bir kılavuzdur. Ona değer katan davranışlarını değerlendiren, insanın hayatını doğumundan ölümüne kadar programlayan ilahi bir reçetedir. Kur’an-ı Kerim insanı yerde sürünmekten, yerden ayağa kaldırır. Kur’an-ı Kerim uyuma ve uyutma kitabı değildir. Güzel sözleri ile insanları efsunlayan bir kitap değildir. İnsanı ayağa kaldıran dirilik ve canlılık veren bir kitaptır.” dedi.

Konferansa konuşmacı olarak katılan 29 Mayıs Üniversitesi Öğretim üyesi Dr. Fatih Çollak, “Bizi yoktan var eden Cenab-ı Hakk bizi en donanımlı, en mükemmel bir şekilde yaratmış ve en sevdiği varlık olarak görmüştür. Cenab-ı Hak Kur’an-ı Kerimde ‘Ben Ademoğluna kat kat ikramda bulundum.’ buyurur. İkramlardan birisi şerefli olarak nitelediği varlık olan insana vicdan vermiştir. Bu da Rahman ve Rahim sıfatının bir tecellisi ve bizi yalnız bırakmadığının bir delilidir. Diğer ikramlarından bir tanesi de akıldır. İnsanlara doğruyu, yanlışı, güzeli ve çirkini  ayırt edebilmesi için bu nimeti ikram etmiştir. Bu vicdan ve akıl nimetiyle birlikte hem dünyasını ve hem de ukbasını imar etsin diye en büyük değer yargısını yani Kelam-ı Kadim’ini göndermiştir." dedi.

Çollak şöyle devam etti:

Rasülüllah (s.a.s.) Efendimiz buyurdular ki, “Ey ashabım! Ümmetim içinde Allah ehli olanlar var” siz bilir misiniz diye sordular. Ashabı Kiram “Allah ehli kimledir Ya Rasülallah?" dediler. Rasülüllah (s.a.s.) Efendimiz, “Allah ehli Kur’ân ehlidir.” buyurdular.

Nasıl Kur’an ehli olunur? 

Kur’an-ı Kerim’i yüzüne okumayı öğrenince Kur’an okuyucusu olur.

Ezberlediği zaman Hafizul Kur’an olur.

Kur’an-ı Kerim ilmini öğrendim (kıraat ilmi, tecvid, arapça) Alimül Kur’an olur.

Öğrendiklerimizi insanlara öğretmeye başladığımız zaman Hadimül Kur’an olur.

Kur’an-ı Kerim’in emrettiği bir şekilde hayatımızı tanzim etmeye ve Allah’a iyi bir kul olmak için gayret ettiğimiz zaman Amilül Kur’an olunur.

İşte bu evsafları kendimizde bulundurmaya başardığımız zaman Rasülullah (s.a.s.) Efendimizin buyurduğu Ehli Kur’an oluruz.” dedi.

Sinop Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda düzenlenen programa Vali Köksal Şakalar, il genel meclis başkanı Yakup Üçüncüoğlu, il müftüsü Ali Hayri Çelik, ilçe müftüleri, il genel meclis üyeleri , siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan