Ramazan ayının girmesiyle birlikte ülke genelinde bütün camilerde olduğu gibi Siirt İl Müftülüğü de camilerde mukabele başlattı.

İl Müftülüğünce yapılan açıklamada, mukabele programlarına vatandaşların çok yoğun ilgi gösterdiği, camilerde sürdürülen mukabelelerin birlik ve beraberliğin pekişmesine vesile olduğu ifade edildi.

Siirt’te bulunan tüm camilerde öğle namazı ve ikindi namazı sonrası okunan mukabelelere her yaştan vatandaş yoğun ilgi gösteriyor.

Siirt Müftüsü Ahmet Altıok, il merkezinde bulunan 157 camide ramazan ayı boyunca mukabele okunacağını ayrıca bu yıl ilk defa tarihî Ulu Cami ve Ensar Camii’nde hatimle teravih namazının hafız din görevlilerince kıldırıldığını söyledi.

Mukabelelerin Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) döneminden günümüze kadar sürdürülen bir gelenek olduğunu kaydeden Altıok, şöyle devam etti:

"Hepimizin bildiği gibi ramazan Kur’an ayıdır. Kur’an’ın Peygamber Efendimize indirildiği mübarek ramazan ayı, Kur’an ayı olması münasebetiyle özellikle Türkiye’mizde, camilerde belirli vakitlerde farz namazlardan sonra okunurken bazı camilerimizde de farz namazlardan önce okunmaktadır.  Mukabele Hazreti Cibril (a.s.)’ın Peygamber Efendimize getirdiği Kur'an ayetlerini her sene mübarek ramazan ayında karşılıklı olarak okumalarıdır. O güne kadar inen ayetleri Cibril (a.s.), Peygamber Efendimize okur, Peygamber Efendimiz (s.a.s.) de o güne kadar inen ayetleri Hazreti Cibril (a.s.)’a okurdu. Bundan dolayı mukabele Hazreti Cibril’in güzel bir davranışı, Peygamber Efendimizin sünnetlerindendir. Peygamber Efendimiz vefat edeceği sene, Cibril (a.s.) Kur’an'ı, Peygamber Efendimize iki defa okumuş, Peygamber Efendimiz de Kur’an'ı Cibril (a.s.)’a iki defa okumuş ve böylelikle mukabelede bizlere en güzel örnek olmuşlardır."

Peygamber Efendimizden sonra ashab-ı kiramın da bu geleneği devam ettirdiğine dikkati çeken Müftü Altıok, "Daha sonra sahabe-i kiram bu geleneği sürdürmüş, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de mukabele ramazan geleneği olarak devam etmiş. Günümüzde ise rahmet ayı ramazanda müminler bu gelenekle bir araya geliyor, Kur’an-ı Kerim’i hatmediyor."

Mukabele vesilesiyle insanların bir araya gelip aynı çatı altında kardeşliğin pekişmesine de vesile olduğunu aktaran Altıok, sözlerini şöyle tamamladı:

"Kur'an-ı Kerim'i anlayıp onu hayatımızda tatbik etmek çok önemli bir meseledir. Birliğimizi ve kardeşliğimizi pekiştirmeye yönelik aynı kıbleye yönelen ve aynı kitabı okuyan, aynı peygambere iman eden, aynı ibadeti ve duaları yapan bu paydalarda birleşen müminlerin, bu mukabelelerin böyle birleştirici özelliği var. Camilerimize gelen kardeşlerimiz hep birlikte aynı çatı altında okuyup, okunan Kur'an-ı Kerim'i birlikte dinliyorlar. Bu da onların pekişmesine ve kaynaşmasına, kardeşlik duygularının da daha iyi bir dereceye gelmesine vesile oluyor."

Editör: Mehmet Çalışkan