“Kız Çocuklarının Okullaştırılması ve Çocuk İşçiliği İle Mücadele Farkındalık Eğitimi” programları kapsamında Siirt İl Müftülüğünce düzenlenen konferansa, Diyanet İşleri Başkanlığı Başkalık Vaizi Faruk Turhan konuşmacı olarak katıldı.

Turhan, konferansında şunları kaydetti:

“Çocuk hayatın neşesi, evin bereketi, ailenin umududur. Çocuğun varlığı da yokluğu da imtihandır. Anne-baba çocuklarının varlığına saygı duyarak, Allah’ın emaneti olduğunu unutmadan hareket etmelidir.

Allah Resulünün çocuklarla ilişkisini, onlara karşı tutumunu, tavsiye ve uyarılarını dikkatle incelediğimizde, çocuğun onuruna saygının en temel esas olduğunu görürüz. Peygamberimizin çocuğu cisminin küçüklüğü ile değil, ruhunun yüceliği ile değerlendirdiğini açıkça gösteren sayısız örnek var. Sevgili Peygamberimiz bir babaya; ‘Çocuğunun senin üzerinde hakkı var!’ buyururken elbette sadece karnını doyurup sırtını giydirmeyi kastetmemiş, bilakis çocuğun, küçücük bedeniyle hiç de küçümsenemeyecek haklara sahip olduğunu hatırlatmıştır.

Bu haklar:

1.         Var Olma ve Kabul Görme Hakkı

2.         Anne Babasını Tanıma ve Onlarla Yaşama Hakkı

3.         Saygı Görme Hakkı

4.         Sevgi ve Şefkat Görme Hakkı

5.         Eğitim Görme Hakkı.

Sevgili Peygamberimiz kadınların eğitilmesi konusuna çok önem vermiş. Okuma yazma bilen kadınları okuma yazma bilmeyenlere öğretmen tayin etmiş. İslâmiyet’ten önce okuma yazma bilmekte olan Şifâ bnt. Abdullah, Peygamberimizin hanımı Hz. Hafsa’ya okuma yazma öğretmiştir.

Ailede, çocukları büyütüp yetiştiren kadınların eğitim görmüş olmaları oldukça önemlidir. İslam bu konuda hiçbir ayrım yapmadığı gibi, ‘İlim öğrenmek her Müslümana farzdır.’ hadisiyle de herkesi ilme, bilgi edinmeye teşvik etmiştir.

Bir toplum ancak, kadınıyla erkeğiyle el ele vererek birlikte hareket edip, aynı çabayı gösterdikleri zaman yükselebilir. Bu da her iki cinsin fırsat eşitliğine sahip olmalarıyla mümkündür. Kadını ve kız çocuklarını geride bırakan hiçbir toplum başarıya ulaşamaz.”

Siirt Üniversitesi Merkez Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Siirt Müftü Yardımcısı Mehmet Şirin Ayral ve din görevlileri katıldı.

Editör: Mehmet Çalışkan