Her toplum için eğitim en önemli ve zor konulardan birisidir.

Aile ve toplum olarak çocuklarımızın iyi bir eğitim almasını arzu ederiz.

Bundan daha tabii bir şey de olamaz.

Bu konuda birçok fedakârlık yaparız.

Biz veliler olarak çocuklarımızın kabiliyetine göre okullara yönlendirmeye çalışırız.

Ama bir de ortak değerlerimiz var. Çocuğumuzun kabiliyeti veya yöneldiği alan her ne olursa olsun, bizler anne-babalar olarak bize ait temel değerleri de öğrenmelerini arzu ederiz. Bu bizim sorumluluğumuzdur.

İnancımızdan, tarihimizden ve kültürümüzden kaynaklanan değerleri öğretmek bize ait bir görevdir. Bunu ya kendimiz yerine getireceğiz –ki, çok kolay değildir- ya da eğitim kurumlarında bekleyeceğiz. Bu konuda önümüzde güzel bir imkân var. Bu da okullarda okutulan seçmeli dersler konusudur.

Seçmeli derslerde çocuğumuzun kabiliyeti, kendi arzusu ve fiziki imkânlar önemlidir. Ama bir de her zaman elde edemeyeceğimiz ders seçenekleri var. Bunlar: Kur’an-ı Kerim, Peygamberimizin Hayatı (siyer) ve Temel Dini Bilgilerdir.

Kur’an-ı kerim ibadet dilimizdir. Kitabımızı orijinal harfleri ile okumayı sadece ibadetlerimiz ile sınırlamamalıyız.

Bununla beraber bir kültür değeri, medeniyetimizin temeli olarak ortaokul, lise ve üniversite eğitimi alan bir gencimiz bu bilgi hazinesinden mahrum kalmamalıdır.

Ayrıca çocuğumuzun bu dersi okuduğu okulda alması her açıdan kıymetlidir. Ayrıca bu derste temel kur’an bilgisi de verilmektedir. Yani sadece harfler öğretilmiyor, aynı zamanda içeriği hakkında bilgi veriliyor.

Hz. Peygamberin hayatını konu edinin siyer dersleri bu topraklarda yetişen bir gencin gündeminde olması gereken ikinci önemli konulardandır.

Hz. Peygamberin hayatı, özellikle mübarek sözlerinin değerlendirilmesi sıralı bir bilgi ve usul işidir. Bu itibarla okullarda seçmeli olarak okutulan bu ikinci ders de her velinin kendi çocukları için düşünmesi gereken konudur.

Unutmayalım ki, Hz. Peygamberin hayatı, kur’an-ı kerimi anlamak için temel bir şarttır. İbadetlerin uygulanması, emir ve tavsiyeleri ve bunların değerlendirilmesi gelecek nesiller açısından çok önemlidir.

Temel Dini Bilgiler okullarda din kültürü ve ahlak bilgisinin biraz daha genişletilmiş halidir.

Daha detaylı bilgiler ve uygulamaya yönelik imkânlar vardır. Özellikle zihni savrulmaların önüne geçmek, dinin sabitelerinden uzak bir anlayışa girmemek için bu dersin çocuklarımız ve geleceğimiz için çok önemli olduğunu unutmayalım.

Bu üç seçmeli dersin çocuklarımıza bazı katkılarını şöyle ifade edebiliriz;

- Bu derslerin müfredatı her Müslüman gencin bilmesi gereken temel ve ortak konuları kapsamaktadır.

- Bu dersler, biz veliler tarafından evimizde çocuğumuza okutmamız veya öğretmemiz çok kolay değildir. Bu itibarla okul ortamı önemli bir imkândır.

- Bu derslerin okul ortamında olması her açıdan güvenlidir.

- Bu derslerin öğrencilerin notlarına bir etkisi yoktur. Bu durum ciddi bir avantajdır. Yani başarı veya başarısızlığa bağlı olmaksızın doğrudan öğrenmeye ve özümsemeye yöneliktir.

- Bakanlığın hazırladığı müfredat ve yine bakanlığın atadığı öğretmenler tarafından verilmesi eğitimin bütünlüğü açısından son derece kıymetlidir.

- Velilerin kendi çocukları için güvenli bir ortamda bu dersleri aldırmaları çocukların farklı yerlere savrulmalarını önlemekte önemli bir kazanımdır.

- Bu üç ders başlığı altında bilgi sahibi olan çocuklarımız kendi değerleri ile barışık olarak yetişecekler. Bize ait olan en temel kavramları ve konuları bilerek ve öğrenerek hayata atılacaklar. Bunun getirdiği iç huzur, olgunluk ve bilmenin verdiği rahatlık ile etrafına karşı kırıcı davranışlarda da bulunmayacaklar. Daha da önemlisi toplumun değerlerine karşı asla düşmanca bir tavır içinde olamazlar.

Değerli Anne- Babalar!

Çocuklarımız bize emanettir. Çocuklarımızı korumak bizim görevimizdir(Tahrim,66/12).

Çocuklarımızın hangi mesleği seçeceği, hangi okulu okuyacağı gibi konular her ailenin kendi tercihidir. Ama bize düşen emanetlerimizi zamanın sıkıntılarından ve fitnelerinden korumamız için tedbir almaktır.

Temel dini kavramlar, sorumluluklar, ibadetler, ahlaki değerler ve Hz. Peygamberin hayatı gibi temel ve hayati konularda çocuklarımızın önünü açmak ve onlara imkan hazırlamak biz velilerin görevidir.

Bir çocuğun kendi okulunda seçmeli olan kur’an-ı kerim, siyer ve temel dini bilgiler derslerini okuyabilecek olması büyük bir imkandır. Bu imkanı değerlendirelim. Veliler olarak çocuklarımıza rehberlik edelim. Seçmeli dersler için son gün 21 Ocak Cumadır. Tüm velilerimizi duyarlı olmaya davet ediyorum.